Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/6827
Karar No: 2017/820
Karar Tarihi: 14.03.2017

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2015/6827 Esas 2017/820 Karar Sayılı İlamı

23. Hukuk Dairesi         2015/6827 E.  ,  2017/820 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi(Tüketici Mahkemesi Sıfatıyla)

    Taraflar arasındaki genel kurul kararının iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - K A R A R -

    Davacı vekili, davalı kooperatifin 3963 no"lu ortağı ve kurucu üyesi olduğunu, kendisinin aidat ödemediğini, çalıştıracak aracın ruhsatını kooperatife ulaştırmadığından ötürü üyeliğinin düşürüldüğünü öğrendiğini, müvekkilinin kooperatiften çıkarılmasının haklı bir nedeninin olmadığını, parasal yükümlülük ile ilgili bir tebligatın yapılmadığını, kendilerine uygun bir sürenin verilmediğini ileri sürerek, davalı kooperatifin ortaklıktan çıkarma kararının iptalini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece iddia, savunma ve dosya kapsamına göre; davacıya Kooperatif Kanunu"nun 27. maddesi ve davalı Kooperatif anasözleşmesinin 14/2. maddesi uyarınca parasal yükümlülükler için noter aracılığıyla ihtar çekilip uygun bir mehil verilmediği, ortaklığa uygun araç alması için noter aracılığıyla ihtar çekilip uygun bir mehil verilmediği, ayrıca üyelikten ihraç kararının da Kooperatif Kanunu"nun 16. maddesi ve davalı Kooperatif anasözleşmesinin 14/3. maddesi uyarınca tebliğ edilmediği anlaşıldığından dava açma süresinin de geçmediği, bu sebeple davacının, S.S. 88 no"lu... Kamyoncular Tankerciler ve Tırcılar Mot. Taş. Koop. ihracına ilişkin 06.12.2004 tarih 384 sıra no"lu yönetim kurulu kararın haksız olduğu kabul edilerek iptaline karar verilmiştir.
    Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.
    Dava, davalı kooperatif Genel Kurulunda alınmış ortaklıktan çıkarılmaya ilişkin kararın iptali istemine ilişkindir.
    Kooperatif ortağının, aidat yükümlülüğü bulunan bir kooperatifte, uzun süre kooperatife uğramaması, aidat borcunun bulunup bulunmadığını takip etmemesi, üyeliğinin sona erdiğini zımnen kabul ettiği, diğer anlatımla üyelik haklarından zımnen vazgeçtiği, eylemli olarak ortaklıktan çıkma iradesini yansıttığı anlamına gelir. Böyle bir ortağın açtığı davanın TMK"nın 2. maddesinde öngörülen iyiniyet kuralına aykırı davrandığı ilke olarak kabul edilmelidir.
    Öte yandan, 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu"nun 99/1. Maddesinde, aynı yasada düzenlenen hususlardan doğan hukuk davalarının, birbaşka anlatımla ortağı ile kooperatif arasındaki uyuşmazlıkların tarafların tacir olup olmadıklarına bakılmaksızın ticari dava sayılacağı ve basit usule göre görüleceği belirtilmiştir. Dava tarihinde yürürlükte bulunan 6102 sayılı TTK"nın 5/1 maddesi uyarınca aksine hüküm bulunmadıkça, dava olunan şeyin değerine bakılmaksızın Asliye Ticaret Mahkemesi tüm ticari davalara bakmakla görevlidir. Somut olayda ortaklık iddialı talep ve dava yönünden ticaret mahkemesi sıfatıyla dava görülmesi gerekirken, yanılgılı olarak tüketici mahkemesi sıfatıyla da bakılması doğru olmamıştır.
    Bu durumda mahkemece, davacıya noter kanalı ile ihtar çekip, aidat borcunu ödemesi için yasada belirtilen mehlin verilmediği ve 06.12.2004 tarihli ihraç kararının, usulüne uygun şekilde tebliğ edilmediği belirtilmiş ise de, o tarihten bu yana davacının aidat yükümlülüğü bulunan kooperatife aidat ödemediği, kooperatife uzun süre uğramadığı, aidat borcunun bulunup bulunmadığını takip etmediği anlaşıldığından davacının ihraç kararını zımnen kabul ettiği, üyelik haklarından zımnen vazgeçtiği ve ortaklıktan çıkma iradesini bu şekilde ortaya koyduğu, davanın bu nedenle TMK"nın 2. maddesinde öngörülen iyiniyet kuralına aykırı olduğu gerekçesiyle ticaret mahkemesi sıfatıyla davanın reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm kurulması doğru olmamıştır.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, hükmün, davalı yararına BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 14.03.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi