Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/4555
Karar No: 2015/7799
Karar Tarihi: 04.05.2015

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2015/4555 Esas 2015/7799 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı bir işçiyken ücretlerinin düzensiz ödenmesi nedeniyle haklı nedene dayalı olarak iş akdini feshettiği için kıdem tazminatı ve bazı işçilik alacaklarının tahsili için davalıya dava açmıştır. Davalı işveren ise davacının iş akdini kendisinin feshettiğini, tüm haklarının ödendiğini ve hiçbir alacağı olmadığını savunmuştur. Mahkeme, davacının ücret alacaklarının düzenli ödenmemesi sebebiyle iş sözleşmesini haklı nedenle feshettiği gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Kıdem tazminatına esas sürenin tespiti konusunda taraflar arasında uyuşmazlık olmasından dolayı davalı vekili tarafından temyiz istenilmiştir. Yargıtay, işçinin işyerinde aldığı istirahat raporları ve iş sözleşmesinin askıda olduğu sürelerin kıdem süresine dahil edilip edilmeyeceği gibi konularda açıklamalar yapmaktadır.
İş Kanunlarına göre, bir işçinin işini kaybetmesiyle birlikte, işçinin işinde yıpranması, yeni bir iş edinmede karşılaşacağı güçlükler ve işyerine sağladığı katkı göz önünde bulundurularak işveren tarafından işçiye kanuni esaslar dahilinde verilen toplu paraya “kıdem tazminatı” denilmektedir. Kıdem tazminatının koşulları, hesabı ve ödeme şekli İş Kanunlarında düzenlenmiştir. İşçinin çalıştığı sırada aldığı istirahat raporlarının kıdem süresine eklenmesi gerektiği, ancak bir defada altı hafta aşan istirahat raporu süresinin kıdem tazminatı hesabında dikkate alınamayacağı Yargıtay uygulamasıdır. Ayrıca, iş sözleşmesinin askıda olduğu süreler, kıdem süresinden sayılmamalıdır ve ücretsiz izinde geçen süreler kıdem tazminatına
7. Hukuk Dairesi         2015/4555 E.  ,  2015/7799 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi : İzmir 8. İş Mahkemesi
    Tarihi : 23/12/2013
    Numarası : 2013/322-2013/799

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    Davacı, davalı işyerinde tornacı olarak çalışırken iş akdini ücretlerinin düzensiz ödenmesi nedeniyle haklı olarak feshettiğinden bahisle kıdem tazminatı ile bazı işçilik alacaklarının tahsilini istemiştir.
    Davalı, davacının iş akdini kendisinin feshettiğini, tüm haklarının ödendiğini hiçbir alacağı olmadığını savunarak, davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkemece, davacının ücret alacaklarının düzenli ödenmemesi sebebi ile hizmet akdini haklı nedene dayalı olarak feshettiği gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Kıdem tazminatına esas sürenin tespiti konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    İşverene ait bir ya da birkaç işyerinde belli bir süre çalışmış bir işçinin, işini kaybetmesi halinde, işinde yıpranması, yeni bir iş edinmede karşılaşacağı güçlükler ve işyerine sağladığı katkı göz önüne alınarak, geçmiş hizmetlerine karşılık işveren tarafından işçiye kanuni esaslar dahilinde verilen toplu paraya “kıdem tazminatı” denilmektedir. Kıdem tazminatının koşulları, hesabı ve ödeme şekli doğrudan İş Kanunlarında düzenlenmiştir.
    İşçinin işyerinde çalıştığı sırada almış olduğu istirahat raporlarının kıdem süresine eklenmesi gerekir. İşçinin çalıştığı sırada bir defada ihbar önelini altı hafta aşan istirahat raporu süresinin kıdem tazminatı hesabında dikkate alınamayacağı, kararlılık kazanmış Yargıtay uygulamasıdır.
    İşçinin iş sözleşmesinin askıda olduğu süreler, kıdem süresinden sayılmamalıdır. Örneğin ücretsiz izinde geçen süreler kıdem tazminatına esas süre bakımından dikkate alınmaz.
    Somut olayda, davacının çalışma süresi içinde ardışık olarak birer aylık dönemler halinde toplam 8 ay işçinin rızası ile ücretsiz izne gönderildiği ve iş sözleşmesinin askıda kaldığı sabittir. Hükme esas alınan bilirkişi raporunda, ücretsiz izin belgesinde yazan “ücretsiz izin süresince özlük ve yasal haklarınız saklı tutulacaktır” ibaresi nedeniyle davacının kıdemine ücretsiz izinde geçen sürenin de katılması gerektiğini beyan ederek hesaplama buna göre yapılmış, mahkemece de kıdemi ve yıllık izin süresi buna göre belirlenerek alacaklar hüküm altına alınmıştır.
    Davacının ücretsiz izinde geçen ,yani iş sözleşmesinin askıda olduğu ve davalı işyerinde bir çalışmasının bulunmadığı, primi ve ücreti ödenmeyen sürenin kıdemden sayılması yasaya aykırı olup mahkeme kabulü isabetsizdir.
    Yapılacak iş, davacının SGK hizmet döküm cetvelinde yapılan bildirim süresi ile bağlı kalınarak kıdemini ve hak ettiği yıllık izin süresini belirlemek, kıdem tazminatı ile izin ücreti alacağını buna göre hesaplatmak ve çıkacak sonuca göre bir karar vermektir.
    O halde davalı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve karar bozulmalıdır.
    SONUÇ:Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenlerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde, davalıya iadesine, 04.05.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi