Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/11018
Karar No: 2016/1937
Karar Tarihi: 08.02.2016

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2014/11018 Esas 2016/1937 Karar Sayılı İlamı

Özet:


İstanbul Anadolu 8. Hukuk Dairesi tarafından verilen 2014/11018 Esas, 2016/1937 Karar numaralı mahkeme kararı, bir İstihkak davası ile ilgilidir. Mahkeme, davacı bankanın takip borçlusunun mevduatları üzerinde rehin hakkı bulunduğuna dair beyanını kabul etmediği için davayı reddetmiştir. Ancak, mahkeme kararında kullanılan kanun maddelerinin yanlışlığı belirtilmiştir. İİK'nun 89/1 ve 89/4 maddelerine göre, üçüncü kişi itirazları hakkında özel bir düzenleme getirildiği belirtilmiştir ve mahkeme kararının bu kanun maddeleri çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiği ifade edilmiştir. Sonuç olarak, Temyiz istemi reddedilerek mahkeme kararı onanmıştır. İlgili kanun maddeleri İcra İflas Kanunu'nun 89/1 ve 89/4 maddeleridir.
8. Hukuk Dairesi         2014/11018 E.  ,  2016/1937 K.
"İçtihat Metni"

MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : İstihkak

Yukarıda tarih ve numarası yazılı Mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki temyiz eden tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden Daire"ye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:


KARAR
Davacı 3. kişi ... Bankası AŞ. vekili borçlu ... ile müvekkili Banka arasında imzalanan çek taahhütnamesi gereğince, karşılıksız kalacak her bir çek için sayfa başına sorumluluk miktarı olan ödeme yükümlülüğünün teminatı olmak üzere borçluya ait mevduatın, müvekkili banka lehine rehinli olduğunu, ... 14. İcra Müdürlüğü"nce gönderilen 89/1 haciz ihbarnamesinin müvekkili bankaya tebliğ edildiğini, 89/1 haciz ihbarnamesine süresi içinde, borçlunun mevduatları üzerinde müvekkili bankanın rehin hakkının bulunduğu belirtilerek açıkça itiraz edildiğini, ... 15. İcra Hukuk Mahkemesi"nin... tarih .... sayılı kararı gereğince, dava açtıklarını belirterek, istihkak davalarının kabulüne karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı alacaklı vekili, davacı banka ile borçlu arasında imzalanan sözleşmelerin geçerli olmak kaydıyla tarafları bağlayacağını, iddianın, Bankanın kendini gelecekte olabilecek risklere karşı korumasına yönelik olup, soyut ve hakkın kötüye kullanılması mahiyetinde olduğunu, bu iddiaların hukuken korunmaması gerektiğini belirterek haksız ve mesnetsiz açılan davanın reddini istemiştir.
Mahkeme tarafından yapılan yargılama sonucunda, İcra Müdürlüğü"nün İİK 99 maddesi gereğince işlem yapması gerekirken, İİK 97 maddesi gereğince icra dosyasını Mahkemeye göndermesi nedeniyle, dosyanın bu aşamaya geldiği belirtilerek davanın reddine karar verilmiştir.
Davacı 3. kişi Banka 89/1 haciz ihbarnamesine süresi içinde borçlunun mevduatları üzerinde, rehin haklarının bulunduğunu belirterek açıkça itiraz etmiş, sonrasında İcra Müdürlüğü tarafından istihkak prosedürü işletilmiştir.
Borçlunun 3. kişi bankadaki mevduatı, İİK"nun 106/2. maddesi koşullarında menkul hükmündedir. 3. kişi bankaya gönderilen 89/1 haciz ihbarnamesine karşılık 3. kişinin süresi içerisinde, borçlunun mevduatları üzerinde rehin hakkı olduğunu ileri sürmesi, 89/1 haciz ihbarnamesine itiraz niteliğinde olup, alacaklı, 3. kişi tarafından 89/1 haciz ihbarnamesine verilen cevabın aksini icra hukuk mahkemesinde ispat ederek, üçüncü kişinin İİK"nun 89/4.maddesi uyarınca tazminata mahkum edilmesini isteyebilir, ancak yapılan bu itiraza rağmen 3. kişi bankaya 89/2 haciz ihbarnamesi veya haciz müzekkeresi gönderilemez.
-//-
Bu bakımdan; 3. kişi Bankanın 89/1 haciz ihbarnamesine karşı, takip borçlusunun Banka nezdindeki mevduatları üzerinde rehin hakkı bulunduğuna dair beyanı, İcra İflas Kanunu"nun haciz ihbarnamesine yapılan itirazlar bakımından, özel bir düzenleme getirdiği gözetilerek, İİK 97 ve 99. maddeler kapsamında değil, İİK"nun 89/1 ve 89/4 maddeleri çerçevesinde değerlendirilmesi gerekirken, yazılı gerekçe ile İcra Müdürlüğü"nün İİK"nun 99. maddesi gereğince işlem yapması gereğinden bahisle hüküm kurulması doğru değildir.
Ne var ki, Mahkemece, belirtilen gerekçeyle istemin reddi gerekirken yazılı gerekçeyle reddi doğru değil ise de, istem sonuçta reddedildiğinden sonucu itibariyle doğru olan mahkeme kararının onanması gerekmiştir.
SONUÇ: Davacı alacaklı vekilinin temyiz isteminin reddi ile Mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK"nun 366 ve 6100 sayılı HMK"nun Geçici 3. maddesi yollamasıyla 1086 sayılı HUMK"nun 438. maddesi son bendi uyarınca gerekçesi düzeltilerek ONANMASINA, taraflarca İİK"nun 366/3. maddeleri gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 10 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine ve 25,20 TL peşin harcın onama harcına mahsubu ile kalan 4,00 TL harcın temyiz edenden alınmasına 08.02.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.







Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi