Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/818
Karar No: 2016/154
Karar Tarihi: 13.01.2016

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2015/818 Esas 2016/154 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı iş sahibi ile davalı yüklenici arasındaki uyuşmazlık, yapılan eser sözleşmesinin sözleşmeye uygun biçimde ve sürede tamamlanmaması üzerine davada fazla ödemenin istirdadına karar verilmesi istendi. Mahkemece fesihte iş sahibinin de kusurlu olduğu anlaşılsa da iş sahibi fesihte haklı kabul edilerek, yüklenicinin ruhsat alınmadan inşaata başlaması ve devam etmesi beklenemez. Bu nedenle gerçekleşen inşaatın yasal hale getirilip getirilmeyeceğinin belediyeden sorgulanması ve kabul edilebilir yasal imalâtın fiziki oranının uzman bilirkişi incelemesi ile saptanması ve ihtilâfsız ödeme miktarının mahsubu ile fazla ödemenin, davacının kazanılmış hakkı da gözetilerek istirdadına karar verilmelidir. Davacının diğer temyiz itirazları reddedilerek hükmün temyiz eden davacı yararına BOZULMASINA karar verildi.
Kanun Maddeleri: 3194 sayılı İmar Yasası'nın 22. maddesi.
15. Hukuk Dairesi         2015/818 E.  ,  2016/154 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :... Asliye Ticaret Mahkemesi

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün duruşmalı olarak temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmiş olmakla duruşma için tayin edilen günde davacı vekili Avukat ... geldi. Davalı vekili gelmedi. Temyiz dilekçelerinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan ve hazır bulunan davacı avukatı dinlendikten sonra vaktin darlığından ötürü işin incelenerek karara bağlanması başka güne bırakılmıştı. Bu kere dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Taraflar arasındaki uyuşmazlık eser sözleşmesinden kaynaklanmıştır. Davacı iş sahibi, davalı yüklenicidir. Davada inşaatın sözleşmeye uygun biçimde ve sürede tamamlanmadığından bahisle akdin feshi ile fazla ödemenin istirdadına, müspet ve menfi zararlar ile manevi tazminatın tahsiline karar verilmesi istenmiştir. Mahkemece fesihte davacı haklı kabul edilerek fazla ödenen iş bedeliyle hafriyat taşıma bedelinin tahsiline, fazla istemin reddine karar verilmiş, karar, davacı vekilince temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle davada menfi zarardan sözedilmiş ise de usulüne uygun harcı yatırılarak açılmış dava bulunmadığından davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazları reddedilmiştir.
    2-Davaya konu 25.08.2012 tarihli sözleşmede, imar durumuna, ekli projelere ve teknik şartnamelere uygun inşaatın KDV dahil 330.000,00 TL sabit fiyatla yapımı; inşaatın işveren onayından sonra 40 takvim günü içinde tamamlanması kararlaştırılmıştır. Sözleşmede yüklenici tarafından hazırlanarak projeye uygun imalât yapılacağı, projenin işverenin onayından sonra inşaata başlanacağı kabul edilmiştir. Yüklenici proje onaylanmadan işe başlayarak bir kısım imalâtı gerçekleştirdiğini, ancak iş sahibinin ruhsat almaması üzerine işi terkettiğini bildirmiştir. Sözleşmede inşaat ruhsatı almak görevinin yükleniciye ait olduğu belirtilmediğinden 3194 sayılı İmar Yasası"nın 22. maddesince yetki verilmediği sürece proje onaylatmak ve inşaat yapım ruhsatı almak arsa sahibinin yükümlülüğündedir. Arsa sahibince ruhsat alma konusunda yükleniciye yetki verildiği kanıtlanamadığından, yüklenicinin ruhsat alınmadan inşaata başlaması ve devam etmesi beklenemez. Bu nedenle fesihte iş sahibinin de kusurlu olduğu anlaşılmakta ise de, mahkemece iş sahibi fesihte haklı kabul edilmiş, bu husus yüklenici tarafından temyiz edilmeyerek iş sahibi lehine usulî kazanılmış hak oluşturmuştur. Ne var ki yapılan inşaatın yasal olup olmadığı belediyesinden sorulup araştırılmadığından, yasal olmayan imalâtın ekonomik değerinden söz edilebilmesi için bu hususun açıklığa kavuşturulması da zorunludur.
    O halde mahkemece yapılması gereken iş; gerçekleşen inşaatın yasal hale getirilip getirilmeyeceğini belediyesinden sormak, yasal hale getirilebilecek ise proje çizim yükümlülüğünün sözleşme uyarınca yükleniciye ait olup iş bedeli kapsamında olduğu gözetilerek kabul edilebilir yasal imalâtın fiziki oranını uzman bilirkişi incelemesi ile mahallinde keşif suretiyle saptamak bu fiziki oranı sözleşmedeki iş bedeline uygulamak, böylece saptanacak yüklenici alacağından ihtilâfsız ödeme miktarının mahsubu ile fazla ödemenin, davacının kazanılmış hakkı da gözetilerek istirdadına karar vermekten ibarettir.
    Bu hususlar üzerinde durulmadan eksik inceleme ile hukuki değerlendirmede yanılgıya düşülerek hükme varılması usul ve yasaya aykırı olmuş, kararın bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle davacının diğer temyiz itirazlarının reddine, 2. bent uyarınca hükmün temyiz eden davacı yararına BOZULMASINA, 1.100,00 TL duruşma vekâlet ücretinin davalıdan alınarak Yargıtay"daki duruşmada vekille temsil olunan davacıya verilmesine, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme isteminde bulunulabileceğine 13.01.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi