22. Hukuk Dairesi 2016/19702 E. , 2019/18327 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : ALACAK
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, müvekkilinin 12.01.2009 tarihinde Tuzla şubesinde, 29.10.2010 tarihinden itibaren ... Şubesinde güvenlik görevlisi olarak 08.00-22.00 saatleri arası çalıştığını, iş sözleşmesini her ayın bir hafta sonunda işyerinde çalışmak zorunda kalması hafta tatili ve fazla çalışma ücretlerinin ödenmemesi sebebi ile haklı nedenle feshettiğini ileri sürerek kıdem tazminatı ile fazla çalışma ve hafta tatil ücreti alacağının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, davalı ile yapılan iş sözleşmesi uyarınca fazla çalışmalarının ve hafta tatili çalışmalarının aldığı ücrete dahil olduğunu, yılda 270 saati aşan çalışması bulunmadığını, istifa sureti ile işten ayrıldığını savunarak davanın reddini istemiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporu doğrultusunda, davacının istifa ettiği gerekçesi ile kıdem tazminatının reddine fazla çalışma ve hafta tatili ücreti alacağının ise kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Karar, davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere göre davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
2- İşçinin ödenmeyen işçilik hakları sebebiyle iş sözleşmesini haklı olarak feshedip feshetmediği konusu taraflar arasında uyuşmazlık konusudur.
İşçinin emeğinin karşılığı olan ücret işçi için en önemli hak, işveren için en temel borçtur. Ücreti ödenmeyen işçinin, bu ücretini işverenden dava ya da icra takibi gibi yasal yollardan talep etmesi mümkündür. Ücreti ödenmeyen işçinin, haklı sebebe dayanarak iş sözleşmesini feshetme hakkı da bulunmaktadır.
4857 sayılı İş Kanunu" nun 24. maddesinin (II) numaralı bendinin (e) alt bendinde sözü edilen ücret, geniş anlamda ücret olarak değerlendirilmelidir. İkramiye, prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı, fazla mesai, hafta tatili, genel tatil gibi alacakların ödenmemesi durumunda da işçinin haklı fesih imkânı bulunmaktadır
Somut olayda, davacı dava dilekçesinde fazla çalışma ve hafta tatili ücreti alacaklarının ödenmemesi üzerine iş sözleşmesini haklı nedenle feshettiğini iddia etmiştir. Davalı banka, istifa dilekçesi verdiğini savunarak davanın reddini istemiştir. Mahkemece istifa belgesine değer verilerek kıdem tazminatı talebi reddedilmiştir. Oysa davacının istifa dilekçesinde neden belirtmeksizin görevinden ayrıldığı yazılıdır. İstifa belgesindeki ifadenin genel bir içerik taşıması durumunda dava dilekçesinde akdin feshine ilişkin somut nedenleri belirtmesinde hukuka aykırı bir yön bulunmamaktadır. Mahkemece fazla çalışma ile hafta tatili ücret alacaklarının karşılığının ödenmediği tespit edilmiştir. Bu durumda işçinin fazla çalışma ve hafta tatili ücreti alacaklarının ödenmemesi nedeniyle iş sözleşmesini haklı nedenle feshettiği kabul edilmelidir. Hal böyle olunca, davacının kıdem tazminatının hesaplanıp, hüküm altına alınması gerekirken, yanılgılı değerlendirme sonucu yazılı şekilde reddine karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
3- Dosya kapsamına göre davacının davalı bankada güvenlik görevlisi olarak 1291.87 TL brüt ücret ile çalıştığı anlaşılmaktadır. Davacının çalışma süresi, niteliği ve yaptığı iş birlikte değerlendirildiğinde ödenen ücretin salt aylık ücreti olduğu bunun içinde fazla çalışma ile hafta tatili ücretinin dahil olmadığı anlaşıldığından dava konusu fazla çalışma ücret alacağı mahsup edilmeden hesaplama yapılması dosya içeriğine daha uygun düşmektedir.
Belirtilen yönler gözetilmeden verilen karar bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 07.10.2019 gününde oybirliği ile karar verildi.