Abaküs Yazılım
17. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/10973
Karar No: 2019/4826
Karar Tarihi: 16.04.2019

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2016/10973 Esas 2019/4826 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Taraflar arasında gerçekleşen trafik kazasında davacının babası ve annesi hayatlarını kaybetmiştir. Davacı, destekten yoksun kaldığı gerekçesiyle davalılardan maddi tazminat talebinde bulunmuştur. Davalılar arasında aracın malik ve sürücüsü olanların yanı sıra Sigorta şirketi de bulunmaktadır. Davacı maddi tazminat talebini 17.125,60 TL'ye yükseltmiştir. Mahkeme, davanın kabulüne karar vermiş ve destek tazminatının Sigorta şirketinden dava tarihinden itibaren, diğer davalılardan ise kaza tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle ödenmesine hükmetmiştir. Davalılardan birinin temyiz itirazı üzerine yapılan inceleme sonucunda, hükmün infazda tereddüt yaratacak biçimde verildiği ve gerekçelerin yazılmamasının usul ve yasaya aykırı olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle, hükmün bozulmasına karar verilmiştir.
Kanun Maddeleri:
- 1086 Sayılı HUMK'nun 388 ve 389. maddeleri
- 6100 Sayılı HMK'nun karşılık 297/1-2 maddeleri
17. Hukuk Dairesi         2016/10973 E.  ,  2019/4826 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi


    Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne dair verilen hükmün süresi içinde davalı ... vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:

    - K A R A R -

    Davacı vekili; davalıların maliki ve sürücüsü olduğu, trafik sigortası bulunmayan aracın, davacının babası ...’nın sevk ve idaresindeki araca çarpması sonucu ... ve davacının annesi ....’nın vefat ettiğini, vefat nedeniyle davacının destekten yoksun kaldığını davanın belirsiz alacak davası olduğunu belirterek fazlaya ilişkin hakların saklı kalmak kaydıyla 1.000,00 TL maddi tazminatın kaza tarihinden itibaren faiziyle davalardan müteselsilen tahsilini talep etmiş, ıslah dilekçesi ile maddi tazminat talebini 17.125,60 TL"ye yükseltmiştir.
    Davalı ... vekili; davalıların maliki ve sürücüsü olduğu aracın ... Sigorta A.Ş. tarafından düzenlenmiş trafik sigorta poliçesi olduğunu, davanın husumet yokluğundan reddi ile ...Sigorta A.Ş. şirketine davanın ihbarını talep ettiklerini, destektan yoksun kalanın sürekli ve gerçek bir ihtiyacının bulunması gerektiğini, kazada müterafik kusurun değerlendirilmesi gerektiğini ileri sürerek davanın reddini savunmuştur.
    Diğer davalılar; cevap vermemiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma ve toplanan delillere göre; davanın kabulü ile 17.125,60 TL destek tazminatının davalı
    sigorta şirketinden dava tarihinden itibaren, davalı sürücü ve işletenden ise kaza tarihinden itibaren (tahsilde tekerrür olmamak kaydı ile) işleyecek yasal faizi ile tahsiline karar verilmiş; hüküm, davalı ... vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava, trafik kazasından kaynaklanan destekten yoksun kalma tazminatı istemine ilişkindir.
    1086 Sayılı HUMK"nun 388 ve 389. maddeleri ile 6100 Sayılı HMK"nun karşılık 297/1-2 maddeleri uyarınca, mahkeme kararında; hüküm sonucunun, taraflara yükletilen hak ve sorumlulukların şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde ayrı ayrı ve açıkça gösterilmesi gerekir. Yine, HUMK.nun 388/3. maddesi gereğince (HMK. 297/c) hükmün gerekçesinde tarafların iddia ve savunmalarının özeti, anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususlar, çekişmeli konular hakkında toplanan deliller, delillerin tartışılması ve değerlendirilmesi, sabit görülen vakıalarla bunlardan çıkarılan sonuç ve hukuki sebeplerin gösterilmesi gerekir.
    Bütün mahkemelerin her türlü kararlarının gerekçeli olarak yazılması gerektiği T.C. Anayasasının 141/3.maddesinde de açıkça belirtilmiştir.
    Bu hükümler yargıda açıklık ve netlik prensibinin gereği ve kamu düzeni ile ilgili olup, yasanın aradığı anlamda oluşturulacak kısa ve gerekçeli kararların hüküm fıkralarının açık, anlaşılır, çelişkisiz, uygulanabilir olmasının gerekliliği kadar, kararın gerekçesinin de, sonucu ile tam bir uyum içinde, ifadeleri özenle seçilmiş ve kuşkuya yer vermeyecek açıklıkta olması zorunludur. Zira, tarafların o dava yönünden, hukuk düzenince hangi nedenle haklı veya haksız görüldüklerini anlayıp değerlendirebilmeleri, davaya konu maddi olguların mahkemece nasıl nitelendirildiğini bilmeleri gerekir.
    Yargıtay"ın hukuka uygunluk denetimini yapabilmesi için de ortada usulüne uygun şekilde oluşturulmuş bir hükmün bulunması gerektiği açıktır. Gerekçesiz bir kararın Yargıtay tarafından denetlenmesi mümkün değildir. Ayrıca kararda maddi olguların mahkemece nasıl nitelendirildiği, kurulan hükmün hangi nedenlere ve hukuksal düzenlemelere dayandırıldığı ortaya konulmalı, maddi olgular ile hüküm arasındaki mantıksal bağlantı açıklanmalıdır.
    Usul hükümlerine göre, davada taraf olmayan bir kimsenin lehine veya aleyhine hüküm tesis edilmesi mümkün değildir. Bu kural uyarınca, dava dilekçesinde davalı olarak gösterilmeyen taraf, dava açıldıktan sonra ek bir dilekçe ile davaya dahil edilemeyeceği gibi ıslah yolu ile dahi taraf değiştirilemez.

    Somut olayda; kazaya karışan...plaka sayılı davalıların sürücüsü ve maliki olduğu aracın trafik sigortası olmadığından bahisle davalı sürücü ve malik yanından ... da davalı gösterilmiş, yargılamada sırasında aracın ... Sigorta A.Ş. nezdinde trafik sigortasının olduğu anlaşılmış, mahkemece, davacı vekiline, ... Sigorta A.Ş. yi davaya dahil etmek üzere süre verilmiş, davacı vekilince ... Sigorta ...nin davaya dahil edilmesi için dilekçe sunmuş olduğu anlaşılmaktadır.
    Bu durumda, mahkemece, hükmün ilk bendinde “davanın kabulü ile 17.125,60 TL destek tazminatının davalı ... şirketinden dava tarihinden itibaren, davalı sürücü ve işletenden ise kaza tarihinden itibaren (tahsilde tekerrür olmamak kaydı ile) işleyecek yasal faizi ile alınarak davacıya verilmesine” denilmek suretiyle infazda tereddüt yaratacak biçimde karar verildiği anlaşılmaktadır. Mahkemece, 49 AC 304 plaka sayılı araç yönünden gerekçeleri yazılarak davalı ... hakkında davanın husumet yokluğu nedeniyle reddine karar verilmesi gerekirken, gerekçeleri yazılmadan infazda tereddüt yaratacak biçimde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozma sebebidir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; davalı ... vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davalı ... Hesabına geri verilmesine 16/04/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi