Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/22302
Karar No: 2014/27095

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2014/22302 Esas 2014/27095 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme Kararı: Dava, sigortalılığın iptaline ilişkindir. Mahkeme, davacının sigortalı olarak çalışmadığının tespitini yapar. Davacının yaptığı işin niteliği araştırılmalı, ücret kayıtları ve bordroları, işverenler ve komşu işyeri tanıkları ile yöntemince araştırılmalıdır. Bu maddi ve hukuki olgular göz ardı edilerek eksik araştırma ve inceleme sonucu karar verilmiştir. 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'na göre, bir hizmet akdine dayanarak bir veya birkaç işveren tarafından çalıştırılanlar kanuna göre sigortalı sayılacaktır. Sigortalı olmak hak ve yükümünden kaçınılamaz ve vazgeçilemez. Sigortalı statüsünde olmayan, sigortalı niteliği taşımayan bir kimsenin sigortalılık süresinden söz edemeyeceği belirtilmektedir.
10. Hukuk Dairesi         2014/22302 E.  ,  2014/27095 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi : Gaziantep 2. İş Mahkemesi
    Tarihi : 03.07.2014
    No : 2012/128-2014/467

    Dava, sigortalılığın iptaline ilişkindir.
    Mahkemece, hükümde belirtilen gerekçelerle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Hükmün davalı Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    Davacı, 26.10.2009-08.04.2010 tarihleri arasında davalı işyerinde çalışmadığının tespitini talep etmiş; Mahkemece, davanın kabulü yönünde hüküm kurulmuştur.
    Davanın yasal dayanaklarından olan 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun; 2. maddesinde, bir hizmet akdine dayanarak bir veya birkaç işveren tarafından çalıştırılanların bu Kanuna göre “sigortalı” sayılacağı belirtildikten sonra, 3. maddesinde, kimlerin bu Kanunun uygulanmasında sigortalı sayılmayacakları ve hangi kişiler hakkında da bazı sigorta kollarının uygulanmayacağı açıklanmış, 6. maddesinde, çalıştırılanların, işe alınmalarıyla kendiliğinden “sigortalı” olacakları, sigortalılar ile bunların işverenleri hakkında sigorta hak ve yükümlerinin, sigortalının işe alındığı tarihten başlayacağı, bu suretle sigortalı olmak hak ve yükümünden kaçınılamayacağı ve vazgeçilemeyeceği, sözleşmelere, sosyal sigorta yardım ve yükümlerini azaltmak veya başkasına devretmek yolunda hükümler konulamayacağı öngörülmüş, sigortalı statüsünde olmayan, sigortalı niteliği taşımayan bir kimsenin, sigortalılık süresinden söz etme olanağı bulunmamaktadır. Olağan olarak sigortalılık niteliği, taraflar arasında iş sözleşmesi ilişkisinin kurulması ve çalışmaya/çalıştırılmaya başlanması ile kazanılmakta olup, yazılı olarak düzenlenen veya sözlü olarak benimsenen sözleşme ile birlikte, sigortalılığın oluşumu yönünden eylemli (fiili = gerçek) çalışma olgusunun varlığının da kanıtlanması gerekmektedir. Eylemli çalışmanın olmadığı, kabul edilen yöntem ve ilkelere uygun biçimde saptanmalıdır.
    Yukarıda açıklanan ilkeler ışığında, dava konusu somut olayda; Davacının, dava konusu dönemde sigortalı olarak çalışmadığının tespiti amacıyla, öncelikle, davalı işyerinde yapılan işin mahiyeti usulünce araştırılmalı, işin mahiyeti tespit edildikten sonra, davacının işyerindeki çalışmasının niteliği saptanmalı, davacının yaptığı işin niteliğine göre işveren nezdindeki tüm kayıt, bilgi ve belgeler ile ücret ödemelerine ilişkin banka kayıtları ve ücret bordroları, ilgili yerlerden istenilmeli, davalı işveren ile ticari ilişki içerisinde olan işverenler veya bu işverenlerin çalıştırdığı kişiler ve komşu işyeri tanıkları re’sen saptanarak, bilgi ve görgülerine başvurulmalı, davacının sigortalı gösterildiği dönemde, yaşadığını iddia ettiği adreste ikamet edip etmediği yöntemince araştırılmalı, uyuşmazlık konusu husus, hiçbir kuşku ve duraksamaya yer bırakmayacak biçimde çözümlenip; deliller hep birlikte değerlendirilip, takdir edilerek, varılacak sonuç uyarınca bir karar verilmelidir.
    Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular göz ardı edilerek eksik araştırma ve inceleme sonucu yazılı şekilde karar tesisi, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir..
    O halde, davalı Kurum vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    S O N U Ç : Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 18.12.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi