Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/22248
Karar No: 2014/26965

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2014/22248 Esas 2014/26965 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, muris eşinin 2007/Şubat-24.04.2009 tarihleri arasında davalılar nezdinde kulüp işyerinde güvenlik görevlisi olarak çalışmalarının tespitini istemiştir. Mahkeme, kapsama alınmış bir işyerinin bulunmadığı, komşu işyeri kayıtlı işçilerinin dinletilmediği ve bordrolu tanık ifadeleri ile kesintisiz çalışma ispat edilemediği gerekçeleri ile davanın reddine karar vermiştir. Davacı vekili tarafından temyiz edilen kararda, bu tür sigortalı hizmetlerin tespitine ilişkin davaların özel bir duyarlılıkla yürütülmesi gerektiği, sigortalının taraf olduğu hizmet akdinin kim tarafından düzenlendiğinin tespit edilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Ayrıca davanın sübutu ve verilen kararın infazı açısından, işverenin kim olduğunun bilinmesinde yasal zorunluluk olduğuna dikkat çekilmiştir. Bozma kararı verilen hükümde 506 sayılı Kanunun 79/10. maddesi ve 5510 sayılı Kanunun 86/9. maddelerine yer verilmiştir. Bu kanun maddeleri sigortalı hizmetlerin tespitine ilişkin davaların yasal dayanağını oluşturmaktadır.
10. Hukuk Dairesi         2014/22248 E.  ,  2014/26965 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi : İstanbul 10. İş Mahkemesi
    Tarihi : 10.06.2014
    No : 2009/704-2014/484

    Dava, hizmet tespiti istemine ilişkindir.
    Mahkemece, davanın reddine karar verilmiştir.
    Hükmün, davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünülüp aşağıdaki karar tespit edildi.
    Davacı, muris eşinin, 2007/Şubat-24.04.2009 tarihleri arasında davalılar nezdinde, kulüp işyerinde güvenlik görevlisi olarak çalışmalarının tespitini istemiş, Mahkemece; kapsama alınmış bir işyerinin bulunmadığı, komşu işyeri kayıtlı işçilerinin dinletilmediği ve bordrolu tanık ifadeleri ile kesintisiz çalışma ispat edilemediği gerekçeleri ile davanın reddine karar verilmiştir.
    Davanın yasal dayanağı, 506 sayılı Kanunun 79/10. maddesi ve 5510 sayılı Kanunun 86/9. maddeleridir. Bu tür sigortalı hizmetlerin tespitine ilişkin davalar, kamu düzenine ilişkin olduğundan özel bir duyarlılıkla ve özenle yürütülmeleri zorunlu ve gereklidir. Bu çerçevede; hak kayıplarının ve gerçeğe aykırı sigortalılık süresi edinme durumlarının önlenmesi, temel insan haklarından olan sosyal güvenlik hakkının korunabilmesi için, bu tür davalarda tarafların gösterdiği kanıtlarla yetinilmeyerek, gerekli araştırmaların re"sen yapılması ve kanıtların toplanması gerektiği göz önünde bulundurulmalıdır.
    Diğer taraftan, 506 sayılı Kanunun 4. maddesinde, “sigortalıları çalıştıran gerçek ve tüzel kişiler” işveren olarak tanımlanmıştır. 5510 sayılı Kanun"un 12. maddesinde de işveren tanımına, “tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlar” dahil edilerek yer verilmiştir. “Çalıştıran” olgusu, tespiti istenen sürelere ilişkin hizmet akdinin tarafı konumunda olan ve hizmet akdini düzenleyen “işvereni” ifade etmektedir. Hizmet tespitine yönelik davalarda, çalışma ilişkisinin nitelik ve süresinin belirlenmesinde, bu yöndeki işyeri bilgi ve belgelerine ulaşılmada, kısacası, davanın sübutu ve verilen kararın infazı açısından, işverenin kim olduğunun
    bilinmesinde yasal zorunluluk vardır; bu nedenle, sigortalının taraf olduğu hizmet akdinin hangi işverenler tarafından düzenlenmiş olduğu tespit edilip, hizmet tespitine yönelik davanın, anılan Yasanın 79/10. maddesine göre, sigortalıyı fiilen çalıştıran işverenlere yöneltilmesi gerekir.
    Davada somutlaşan olayda, dosya kapsamından, R.. Ş.. nezdinde çalışma iddiasında bulunulduğu anlaşılmakla, şirket ortakları olan gerçek kişilere husumet yöneltilemeyeceği hususu gözetilmeli, dosyada mevcut kayıtlardan, davalı şirketin tasfiye halinde olduğu anlaşıldığından, şirketin son durumu ticaret sicil memurluğundan sorulmak suretiyle, tasfiye memuruna dava dilekçesi tebliğ edilmeli ve göstereceği deliller toplanmalı; Mahkemece, re"sen araştırma ilkesi doğrultusunda davalı işyeri bordrosunda çalışması bulunan bordro tanıklarının beyanlarına başvurulmalı; tanıklara ulaşılamadığı takdirde sigortalı ile birlikte çalışan kişiler ile aynı çevrede işyeri olan işveren ya da bu işverenlerin çalıştırdığı kişiler re’sen saptanarak bilgi ve görgülerine başvurulmalı, davacı murisinin işyerinde, 24.04.2009 tarihinde meydana gelen silahlı saldırıda öldürüldüğü anlaşılmakla, ceza dosyası celbedilerek hazırlık aşamasındaki ve ceza davasındaki tanık ifadelerinden yararlanılmalı, G.K..inlenilmeli, gerektiği takdirde bu tanıkların yeniden beyanlarına başvurulmalı, var ise işçilik alacaklarına ilişkin dava dosyası celbedilmeli ve işçilik hakları davasında dinlenen tanık anlatımları ile bu dosyada bilgi ve görgüsüne başvurulan tanık anlatımları karşılaştırılmalı, çelişki oluşursa giderilmeli, dosyada mevcut olan, işyeri ve iş kazası ile ilgili müfettiş raporu değerlendirilmeli, böylelikle muris sigortalının kayıtlarda görünmeyen çalışmalarının hangi nedenlerle kayıtlara geçmediği ya da bildirim dışı kaldığı hususu yeterince araştırılmalı; işin ve işyerinin kapsamı gözetilerek, toplanan tüm kanıtlar birlikte değerlendirildikten sonra elde edilecek sonuca göre bir karar verilmelidir.
    Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular gözardı edilerek, eksik araştırma ve inceleme sonucu yazılı şekilde hüküm kurulması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    O hâlde, davacı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır .
    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine 16.12.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi