Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/4645
Karar No: 2015/7670
Karar Tarihi: 29.04.2015

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2015/4645 Esas 2015/7670 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı işveren tarafından haksız fesih yapıldığı iddiasıyla dava açan davacı işçi, fazla çalışmalarını da kanıtlamaya çalışmıştır. Mahkeme, işyeri kayıtları ve bordroların imzalı olması halinde, fazla çalışmanın ödendiği varsayıldığını belirtmiştir. Ancak işçinin fazla çalışma alacağının daha fazla olduğu yönündeki ihtirazi kaydının bulunması durumunda, bordroda görünenden daha fazla çalışmanın ispatı her türlü delille yapılabilir. Günlük çalışma süresinin 11 saati aşamayacağı ve fazla çalışma süresinin toplamının bir yılda 220 saati geçemeyeceği, fazla çalışmanın karşılığı olan fazla mesai ücretinin de ödenmesi gerektiği belirtilmiştir.
Kararda geçen kanun maddeleri:
- İş Kanunu'nun 41. maddesi: Fazla çalışma süresinin toplamının bir yılda 220 saatten fazla olamayacağına dair düzenleme
- İş Kanunu'nun 68. maddesi: Ara dinlenme sürelerinin de fazla çalışma belirlenirken dikkate alınması gerektiğine dair düzenleme
- İş Kanunu'nun 63. maddesi: Günlük çalışma süresinin 11 saati aşamayacağına dair düzenleme
7. Hukuk Dairesi         2015/4645 E.  ,  2015/7670 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi : İş Mahkemesi
    Dava Türü : Alacak




    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle temyiz eden tarafın temyiz sebeplerine göre davalının aşağıdaki bendin dışında kalan temyiz itirazlarının reddine,
    2- Davacı, iş aktinin davalı tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeksizin haksız olarak feshedildiğini ileri sürerek bazı işçilik alacaklarının tahsilini talep etmiştir.
    Davalı, davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
    Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Davacı işçinin fazla çalışma yapıp yapmadığı konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla yükümlüdür. Ücret bordrolarına ilişkin kurallar burada da geçerlidir. İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. Bir başka anlatımla bordronun sahteliği ileri sürülüp kanıtlanmadıkça, imzalı bordroda görünen fazla çalışma alacağının ödendiği varsayılır.
    Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışmanın yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tarafların, tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir. Bunun dışında herkesçe bilinen genel bazı vakıalar da bu noktada göz önüne alınabilir. İşçinin fiilen yaptığı işin niteliği ve yoğunluğuna göre de fazla çalışma olup olmadığı araştırılmalıdır.
    İmzalı ücret bordrolarında fazla çalışma ücreti ödendiği anlaşılıyorsa, işçi tarafından gerçekte daha fazla çalışma yaptığının ileri sürülmesi mümkün değildir. Ancak, işçinin fazla çalışma alacağının daha fazla olduğu yönündeki ihtirazi kaydının bulunması halinde, bordroda görünenden daha fazla çalışmanın ispatı her türlü delille yapılabilir. Bordroların imzalı ve ihtirazi kayıtsız olması durumunda, işçinin bordroda belirtilenden daha fazla çalışmayı yazılı belge ile kanıtlaması gerekir. İşçiye bordro imzalatılmadığı halde, fazla çalışma ücreti tahakkuklarını da içeren her ay değişik miktarlarda ücret ödemelerinin banka kanalıyla yapılması durumunda, ihtirazi kayıt ileri sürülmemiş olması, ödenenin üzerinde fazla çalışma yapıldığının yazılı delille ispatlanması gerektiği sonucunu doğurmaktadır.
    Günlük çalışma süresinin onbir saati aşamayacağı Kanunda emredici şekilde düzenlendiğine göre, bu süreyi aşan çalışmaların denkleştirmeye tabi tutulamayacağı, zamlı ücret ödemesi veya serbest zaman kullanımının söz konusu olacağı kabul edilmelidir.
    Fazla çalışma yönünden diğer bir yasal sınırlama da, İş Kanununun 41 inci maddesindeki, fazla çalışma süresinin toplamının bir yılda ikiyüzyetmiş saatten fazla olamayacağı şeklindeki hükümdür. Ancak bu sınırlamaya rağmen işçinin daha fazla çalıştırılması halinde, bu çalışmalarının karşılığı olan fazla mesai ücretinin de ödenmesi gerektiği açıktır. Yasadaki sınırlama esasen işçiyi korumaya yöneliktir.
    Fazla çalışmanın belirlenmesinde, 4857 sayılı Yasanın 68 inci maddesi uyarınca ara dinlenme sürelerinin de dikkate alınması gerekir.
    Somut olayda davacı okulda gündüzleri trafik görevlisi, geceleri ise gece bekçisi olarak çalışmaktadır. Mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporunda davacının hafta içi hergün 4 saat trafik görevlisi olarak, yine haftanın 6 günü günlük 6.5 saat gece bekçisi olarak çalıştığı değerlendirilerek haftada 14 saat fazla çalıştığı kabul edilip hesaplama yapılmıştır. Ancak davacı davalı işverene bağlı ... Okulunda görevli olup okulların tatil olduğu tarihlerde trafik görevlisi olarak günlük 4 saat çalışması olmayacaktır. Mahkemece yapılacak iş ... Müdürlüğünden davacının çalıştığı dönemlerde okulların kapalı olduğu tarihler sorulmak sureti ile bu tarihlerde trafik görevlisi olarak 4 saatlik çalışma yapmayacağı dikkate alınarak ek bilirkişi raporu aldırılmak sureti ile fazla çalışma alacağının tespit ettirmektir. Bu husus gözetilmeksizin yazılı şikelde karar verilmiş olması hatalı olup karar bu nedenle bozulmalıdır.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA, 29/04/2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi