Abaküs Yazılım
20. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/2222
Karar No: 2018/3667

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2018/2222 Esas 2018/3667 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı Hazine Temsilcisi, dava konusu olan taşınmazın tapuya kayıtlı olmadığını ve zilyetinin bulunmadığını iddia etmiştir. Bu nedenle, tapuya kayıtlı olmayan taşınmazların Hazine adına tescilinin gerektiği belirtilmiştir. Mahkeme, yapılan keşifte taşınmazın orman sayılan yerlerden olmadığını tespit etmiştir. Ancak, davacının dayanağı olan tapunun tam olarak incelenmediği ve keşif yapılmadan başka bir dosya üzerinden bilirkişi raporları esas alınarak karar verildiği belirtilmiştir. Bu nedenle, yeniden inceleme ve keşif yapılması kararlaştırılmıştır. Tapu ve zilyedlikle ormandan toprak kazanma olanağı sağlayan 3402 sayılı Kanun'un 45. maddesinin ilgili fıkraları, Anayasa Mahkemesi'nin kararları ile iptal edildiği ve kalan fıkraları da yürürlükten kaldırıldığı belirtilmiştir.
Kanun maddeleri detaylı olarak şöyledir:
- 3402 sayılı Kanunun 14. maddesi: Tapuya kayıtlı olmayan taşınmazların tescili için gereken koşulları belirler.
- 3402 sayılı Kanunun 18. maddesi: Tapu kaydının iptali için gereken koşulları belirler.
- 3116, 4785 ve 5658 sayılı kanunlar: Orman vasfını ve korunmasını düzenler.
- 5304 sayılı Kanunun 14. maddesi: Orman vasfını ve korunmasını
20. Hukuk Dairesi         2018/2222 E.  ,  2018/3667 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki davanın yapılan duruşması sonunda kurulan hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı ... Yönetimi vekili tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Davacı Hazine Temsilcisi dava dilekçesinde özetle;...ilçesi, ... köyü, ...mevkiinde bulunan 117 ada 1 nolu parselin orman vasfı ile davalı ... Müdürlüğü adına tescil edildiğini, dava konusu taşınmazın tapuya kayıtlı olmadığını, tapuya kayıtlı olmayan taşınmazların zilyetleri adına tescil edilebilmesi için 3402 sayılı Kanunun 14. maddesinde yer alan koşulların bulunması gerektiğini, Kanunda yer alan en az yirmi yıllık çekişmesiz ve aralıksız zilyetliğin koşullarının gerçekleşmediğini, zira davalı kurumun malik sıfatıyla taşınmazı kullandığına "tarla" vasfındaki taşınmazı ekip biçtiğine ilişkin bir belge ya da beyan bulunmadığını, taşınmazın uzun yıllardan beri ekilip biçilmediğini, kimsenin malik sıfatıyla zilyet olmadığını, kadimden beri sahipsiz olduğunu, buna göre de davalı kurum adına tespitinin mümkün olmadığını, malik sıfatıyla zilyedi bulunmayan ya da zilyedi olsa da kanunda aranan koşulları taşımayan taşınmazların Hazine adına tescilinin gerektiğinin aynı Kanun"un 18. maddesinde düzenlendiğini, sayılan nedenlerle 11.010,47 m² yüzölçümlü Hazine adına tescilli taşınmazın...İlçesi, ... Köyü, ...Mevkiinde, 117 ada, 1 nolu "orman" olarak tespit gören taşınmaz içerisinde kaldığını beyan ederek, tapuları oranı kadar alanın tespitinin iptal edilerek, taşınmazın Hazine adına tesciline, yargılama giderlerinin davalı kurum üzerinde bırakılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece; davacı tarafın aynı dava konusu yere ilişkin...Kadastro Mahkemesinde açtığı 2013/123 E. - 2014/159 K. sayılı dava dosyasının buunduğu, bu davada, yanlış hasıma dava yöneltildiği gerekçesiyle husumetten davanın reddine karar verildiği ve yasal süre içerisinde verilen kararın taraflarca temyiz edilmediği için kesinleştiği,...İlçesi terör bölgesi içerisinde olup son zamanlardaki artan terör olayları dolayısıyla keşiflere hiçbir şekilde gidilemediği, bu yüzden birçok dosyanın keşfinin muallak bir şekilde yıllardır bekletilmekte olduğu aynı yere ilişkin Kadastro mahkemesinin 2013/123 E. - 2014/159 K. sayılı dava dosyasında tüm delillerin ayrıntılı bir şekilde toplanmış ve dosyanın da yeterince aydınlanmış olduğu, davanın sürüncemede kalmaması, usul ekonomisi, zaman, emek ve masraf kaybını önlemek açısından yeniden keşif yapmak yerine kadastro dava dosyasının yeterli görüldüğü ve delil kabul edilebileceği, bu cümleden olmak üzere; Kadastro mahkemesince 04.06.2014 tarihinde yapılan keşifte mahalli bilirkişilerden Hazineye ait tapu kaydının ait olduğu alanların gösterilmesinin istendiği, mahalli bilirkişi beyan ları sonucu Hazineye ait tapunun dava konusu


    - 2 -
    2018/2222 - 2018/3667

    117 ada 1 nolu parsel içerisinde kaldığının anlaşıldığı, fen bilirkişilerinin 26/06/2014 tarihli raporlarında (B) harfi ile gösterilen 11.010,47 m2"lik alanı kapsadığı, Ziraat bilirkişisi tarafından tapu kaydı kapsamında kalan yerlerin ham toprak vasfında olduğu, herhangi bir kimse tarafından ekilip biçilen yerlerden olmadığı, orman bilirkişisi tarafından da orman sayılan yerlerden olmadığının rapor edildiği, buna göre tapu kaydının kapsamı içerisinde kalan ve fen bilirkişilerince (B) harfi ile gösterilen 11.010,47 m2"lik kısmın orman parseli içerisinde kalmasına rağmen bu yerlerin orman sayılan yerlerden olmadığı gerekçesiyle; tapu miktarı kadar kısım yönünden davanın kabulüne, ... ili,...ilçesi, ... köyü, 117 ada 1 parsel numaralı taşınmazın kadastro mahkemesinin 2012/123 Esas sayılı dosyasındaki 26/06/2014 tarihli fen bilirkişi raporundaki ekli krokide (B) harfi ile gösterilen 11.010, 47 m² miktarındaki kısmının iptali ile ham toprak vasfı ile Hazine adına kayıt ve tesciline karar verilmiş, hüküm davalı ... Yönetimi vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava, tapu iptali ve tescil davası niteliğindedir.
    Çekişmeli taşınmazın bulunduğu yörede genel arazi ve orman kadastrosu çalışmaları 2012 yılında 5304 sayılı Kanuna göre birlikte gerçekleştirilmiştir.
    Davacı Hazine 04.01.2015 tarihli dilekçesi ile; Hazine adına idari yoldan oluşturulan 11.010,47 m2 yüzölçümlü arsa vasıflı taşınmazın tapuya dayalı olarak 117 ada, 1 nolu "orman parselinde" kalan kısmının tapusunun iptali ile Hazine adına tesciline karar verilmesini talep etmiş, mahkemece de davanın kabulüne karar verilmiş ise de, yapılan inceleme ve araştırma hüküm kurmak için yeterli değildir. Şöyle ki;
    Eldeki dava dosyasında keşif yapılmaksızın başka bir dosya üzerinden yapılan keşif ve bilirkişi raporları esas alınarak hüküm kurulmuş olup, bahsedilen dosya üzerinden yapılan keşif sonucu alınan bilirkişi raporları da çekişmeli taşınmazın dava konusu edilen bölümünün öncesi itibariyle, eski tarihli hava fotoğraflarında ve memleket haritalarında orman sayılan yerlerden olup olmadığını tam olarak tespit eden mahiyette olmadığından bu şekilde hüküm kurulamaz. Davacının dayanağı olan tapu, idari yoldan oluşturulan arsa nitelikli tapu olup, buna ilişkin tüm kayıt ve krokilerin de getirtilip keşifte incelenmesi gerekir.
    Bu nedenle; mahkemece, (dayanak tapu kaydının ilk oluşumundan itibaren tüm gittileri ve krokileri), (dayanak tapu kaydının revizyon gördüğü tüm parsel tutanakları), komşu parsel ve dayanakları, eski tarihli memleket haritası, hava fotoğrafları ve varsa amenajman planı ilgili yerlerden getirtilip, önceki bilirkişiler dışında halen Çevre ve Orman Bakanlığı (Orman ve Su İşleri Bakanlığı) ve bağlı birimlerinde görev yapmayan bu konuda uzman orman yüksek mühendisleri arasından seçilecek bir/üç orman mühendisi ve bir fen elemanı aracılığıyla yeniden yapılacak inceleme ve keşifte çekişmeli taşınmaz ile birlikte çevre araziye de uygulanmak suretiyle, taşınmazın öncesinin bu belgelerde ne şekilde nitelendirildiği belirlenmeli; 3116, 4785 ve 5658 sayılı kanunlar karşısındaki durumu saptanmalı; tapu ve zilyedlikle ormandan toprak kazanma olanağı sağlayan 3402 sayılı Kanunun 45. maddesinin ilgili fıkraları, Anayasa Mahkemesinin 01.06.1988 gün ve 31/13 E.K.; 14.03.1989 gün ve 35/13 E.K. ve 13.06.1989 gün ve 7/25 E.K. sayılı kararları ile iptal edilmiş ve kalan fıkraları da 03.03.2005 gününde yürürlüğe giren 5304 sayılı Kanunun 14. maddesi ile yürürlükten kaldırılmış olduğundan, bu yollarla ormandan yer kazanılamayacağı; öncesi orman olan bir yerin üzerindeki orman bitki örtüsü yokedilmiş olsa dahi, salt orman toprağının orman sayılan yer olduğu düşünülmeli; yukarıda değinilen diğer belgeler fen ve uzman orman bilirkişiler eliyle yerine uygulattırılıp; orijinal-renkli (renkli fotokopi) memleket haritasının ölçeği kadastro paftası ölçeğine, yine kadastro paftası ölçeği de memleket haritası ölçeğine çevrildikten sonra, her iki harita komşu ve yakın komşu parselleri de içine alacak şekilde birbiri üzerine aplike edilmek suretiyle, çekişmeli taşınmazın konumunu çevre parsellerle birlikte haritalar üzerinde gösterecekleri yalnız büro incelemesine değil, uygulamaya ve araştırmaya dayalı, bilirkişilerin onayını taşıyan krokili bilimsel verileri bulunan yeterli rapor alınmalı); (d-dayanak tapu kaydı değişebilir sınırları içerdiğinden, yöntemince zemine uygulanıp, 3402 sayılı Kanunun 20/C ve 32/3 maddeleri
    gereğince yüzölçümüne değer verilerek kapsamı belirlenmeli); asıl taşınmazın kapsamı, orman veya ormandan açma değilse, miktar fazlasının sınırda bulunan eylemli ormandan açma yapılarak kazanıldığı kabul edilmeli; tüm deliller birlikte değerlendirip, oluşacak sonuç çerçevesinde bir karar verilmelidir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; davalı ... Yönetimi vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde iadesine 10/05/2018 günü oybirliği ile karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi