Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/15050
Karar No: 2014/16572

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2014/15050 Esas 2014/16572 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2014/15050 E.  ,  2014/16572 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Bakırköy 2. İş Mahkemesi
    TARİHİ : 24/12/2013
    NUMARASI : 2013/395-2013/660

    Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Davacı; davalı şirketin Gürpınar Belediye Başkanlığının yapmış olduğu işlerini aldığını, Gürpınar Belediyesinin kapanarak Beylikdüzü Belediyesine bağlandığını davalı şirketin bu belediyeye bağlı olarak işe devam ettiğini müvekkilinin davalı işyerinde çalışmaya başladığını, davacının arkadaşlarının işe alınmaması üzerine davalıya ihtarname çekerek, Bölge Çalışma Müdürlüğüne başvuruda bulunması üzerine iş sözleşmelerinin feshedildiğini, belediyenin asıl işveren olarak diğer davalı şirket ile birlikte sorumlu olduğunu belirterek haksız fesih sebebi ile ödenmeyen ihbar ve kıdem tazminatı ve kimi işçilik alacaklarının davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsil edilmesini istemiştir.
    Davalı belediye vekili, davacının idarenin herhangi bir biriminde çalışmayıp ihale ile iş yapan firma için çalıştığını bu sebeple tazminat borcunun muhatabının diğer davalı şirket olduğunu, müvekkili idare ile diğer davalı arasında asıl işveren-alt işveren ilişkisi olmadığını, belirterek haksız davanın reddini istemiştir.
    Davalı şirket vekili, müvekkilinin Gürpınar Belediyesi ile hizmet alımı sözleşmesi yaptığını Belediyenin lağvedilerek B.. B.. bünyesine katıldığını, Beylikdüzü Belediyesinin sözleşmeye rağmen firmanın işini yapmasını engellemeye başladığını bu konuda sözlü ve yazılı başvurulardan sonuç elde edilemediğini, belediyede herhangi bir çalışma olmadığından işçilere iki-üç gün ücretli izin verildiğini, işçilerin işe alınmaması gibi bir durum olmadığını, davacının işe gelmemesi üzerine iş sözleşmesinin haklı olarak feshedildiğini, davacının tazminat ve diğer alacakları bulunmadığını belirterek davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, ücret, asgari geçim indirimi ve tatil alacaklarının reddi ile sair alacakların kabulüne karar verilmiş, davalıların temyizi üzerine Dairemizin 25.09.2012 tarihli ve 2012/20454 esas, 2012/19757 karar sayılı ilamı ile fazla mesai alacağı yönünden eksik araştırmayla karar verildiğinden bahisle hükmün bozulmasına karar verilmiştir.
    Bozma sonrası mahkemece yapılan yargılama sonunda davanın kısmen kabulüne karar verilmiş ancak bu kez davacının fazla mesai alacağı talebi reddedilmiştir.
    Karar, davacı tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni geciktirici sebeplere göre davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Davacı işçinin fazla çalışma yapıp yapmadığı konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Somut olayda, Dairemizin bozma ilamında belirtilen hususlarda mahkemece davalı Belediyeye yazı yazılmasına rağmen, davalıca işyerinde çalışma düzenine ilişkin dosyaya hiçbir belge sunulmamıştır. Bu durumda davacının şahit beyanları ile fazla mesai yaptığını ispatladığını kabul etmek gerekir. Aynı işyerinde aynı işi yapan bir kısım işçilerin açmış oldukları davalarda mahkemelerce fazla mesai alacakları hüküm altına alınmış ve bu kararlar gerek Dairemizin (2012/12845 esas) gerekse Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin (2013/7593 esas) kararları ile onanmıştır.
    Mahkemece, davalının kazanılmış hakları da gözetilerek, 27.02.2012 tarihli bilirkişi raporundaki tespitler doğrultusunda fazla mesai alacağı hüküm altına alınmalıdır.
    SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 10.06.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi