Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/2841
Karar No: 2019/4437
Karar Tarihi: 17.06.2019

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2018/2841 Esas 2019/4437 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, tasarım hakkına tecavüz nedeniyle uğranılan zararın tazmini istemine ilişkindir. Davacı, davalının tasarım tesciline benzer çöp kovası ürünlerini üreterek satışını gerçekleştirdiğini ve bu eylemin davacının tasarım tescilinden doğan haklarına tecavüz ve haksız rekabet niteliğinde olduğunu ileri sürerek, davalının eylemlerinin davacının tasarım tescilinden doğan haklarına tecavüz ve haksız rekabet teşkil ettiğinin tespitine ve belirli bir maddi ve manevi tazminatın tahsiline karar verilmesini istemiştir. Daire, davacının eylemlerinin davacının tasarım hakkına tecavüz teşkil ettiği gerekçesiyle davanın kabulüne karar vermiştir. Ancak mahkeme davacının dava değerini arttırması için gerekli sürenin verilmemesi sebebiyle kararın bozulması gerektiğine hükmetmiştir. Kanun maddeleri: Tasarım Hakları Kanunu (5846) madde 4,7,12,13,21.
11. Hukuk Dairesi         2018/2841 E.  ,  2019/4437 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ

    TÜRK MİLLETİ ADINA


    Taraflar arasında görülen davada Ankara 2. Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesince bozmaya uyularak verilen 29/06/2016 tarih ve 2015/467-2016/229 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesinin davacı vekili tarafından istenildiği ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, davacının 2010/787-7.1 sayılı atık ünitesi ürünlerini içeren tasarım tescilinin sahibi olduğunu, davalının davacıya ait tasarımların belirgin biçimde benzeri olan çöp kovası ürünlerini üreterek satışını gerçekleştirdiğini, eylemin davacının tasarım tescilinden doğan haklarına tecavüz ve haksız rekabet niteliğinde olduğunu ileri sürerek, davalının eylemlerinin davacının tasarım tescilinden doğan haklarına tecavüz ve haksız rekabet teşkil ettiğinin tespitine, tecavüzün önlenmesine, fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla şimdilik 5.000,00 TL maddi ve 30.000,00 TL manevi tazminatın dava tarihinden itibaren işleyecek avans faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini istemiştir.
    Davalı vekili, davalının ürettiği ürünlerin davacının tasarımına tecavüz teşkil etmediğini savunarak davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkemece Dairemiz bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonucunda, davacının eylemlerinin davacının tasarım hakkına tecavüz teşkil ettiği, zarar hesabının ürünün satış fiyatı ve sadece davaya konu ürünün kâr marjı dikkate alınarak belirlenmesinin doğru olacağı gerekçesiyle davanın kabulü ile 5.000,00 TL maddi tazminatın dava tarihinden işleyecek avans faizi ile birlikte davalıdan tahsiline, kesinleşen kısımlar yönünden karar verilmesine yer olmadığına karar verilmiştir.
    Kararı davacı vekili temyiz etmiştir.
    Dava, tasarım hakkına tecavüz nedeniyle uğranılan zararın tazmini istemine ilişkindir. Davacı, tazminat davasını belirsiz alacak davası olarak açmış ve bilirkişi raporu ile de maddi zararı tam ve kesin olarak belirlenmiştir. Zararın belirlenmesinden sonra 29.06.2016 tarihli duruşmada davacı vekili dava değerini arttıracaklarını belirterek bu konuda süre istemiş ise de mahkemece davacının bu talebi hususunda olumlu yada olumsuz bir karar verilmeksizin tahkikat sona erdirilerek sözlü yargılama aşamasına geçilmiştir. Davacıya dava değerini arttırması için gerekli sürenin verilmemesi doğru görülmemiş kararın bu yönüyle davacı yararına bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile kararın davacı yararına BOZULMASINA, ödediği peşin temyiz harcının isteği halinde temyiz eden davacıya iadesine, 17/06/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi