Abaküs Yazılım
3. Daire
Esas No: 2008/4530
Karar No: 2010/3328
Karar Tarihi: 27.10.2010

Danıştay 3. Daire 2008/4530 Esas 2010/3328 Karar Sayılı İlamı

Özet:


İzmir Kordon Vergi Dairesi Müdürlüğü tarafından bir sigorta eksperi hakkında gelir vergisi mükellefiyet kaydının kapatılması yolunda işlem yapılmıştır. Dava konusu işlemin yasaya uygun olmadığı gerekçesiyle mahkeme tarafından iptal edilmiştir. Ancak, yapılan temyiz başvurusunda iddia edilen hususlar kanuna uygun değil olduğundan temyiz istemi reddedilmiştir. Gelir Vergisi Kanunu'nun 61. maddesi, ödemelerin ücretin unsurlarını taşıyıp taşımadığına bakılıp bakılmamasına bakılmaksızın altı bent halinde sayılan ödemelerin ücret kabul edildiğini belirtmektedir. Kanunun 65. maddesi ise, sermayeden ziyade şahsi mesaiye, mesleki bilgi ve beceriye dayanılarak yürütülen sigorta eksperliği faaliyetinin serbest meslek faaliyeti olduğunu ve elde edilen kazancın serbest meslek kazancı olarak vergilendirilmesi gerektiğini açıklamaktadır.

T.C.
D A N I Ş T A Y
ÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No: 2008/4530
Karar No: 2010/3328

Temyiz Eden : Kordon Vergi Dairesi Müdürlüğü-İZMİR
Karşı Taraf : …
İstemin Özeti : Sigorta eksperliğinden dolayı serbest meslek kazancı yönünden gelir vergisi mükellefi olan davacıya 30.11.2007 tarihi itibarıyla mükellefiyet kaydının kapatıldığını, faaliyetinden elde ettiği kazancının ücret olarak vergilendirilmesi gerektiğini duyuran ve belgelerin ibrazının istendiği 5.12.2007 gün ve 51969 sayılı yazıyla kurulan işlemi; 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 65'inci maddesi uyarınca, bir işverene tabi olmaksızın, mutad meslek halinde ve şahsi sorumluluk atında, sermayeden ziyade şahsi mesaiye, mesleki bilgi ve beceriye dayanılarak yürütülen sigorta eksperliği faaliyetinin serbest meslek faaliyeti olduğu ve elde edilen kazancın da serbest meslek kazancı olarak vergilendirilmesi gerekliliği karşısında, faaliyetini bir işverene bağlı olarak yürütmeyen ve bu nedenle 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun ücretin tanımlandığı 61'inci maddesindeki koşulları taşımayan davacının elde ettiği kazancın ücret olarak vergilendirilmesi gerektiğinden bahisle mükellefiyet kaydının kapatılması yolunda kurulan işlemde yasaya uygunluk görülmediği gerekçesiyle iptal eden …. Vergi Mahkemesinin … gün ve E:…, K:…. sayılı kararının; Gelir Vergisi Kanununun 61'inci maddesinde altı bent halinde sayılan ödemelerin, ücretin unsurlarını taşıyıp taşımadığına bakılmaksızın ücret kabul edildiği ve eksperlere ödenen veya sağlanan para, ayın ve menfaatlerin bu ödemeler arasında yer aldığı ileri sürülerek bozulması istenmiştir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar Vergi Mahkemesi kararının bozulmasını sağlayacak durumda bulunmadığından, temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.
Savcı : ….
Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49'uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Üçüncü Dairesince işin gereği görüşülüp düşünüldü:
Dayandığı hukuki ve kanuni nedenlerle gerekçesi yukarıda açıklanan Vergi Mahkemesi kararı, aynı gerekçe ve nedenlerle Dairemizce de uygun görülmüş olup, temyiz istemine ilişkin dilekçede ileri sürülen iddialar sözü geçen kararın bozulmasını sağlayacak durumda bulunmadığından, temyiz isteminin reddine ve kararın onanmasına, 27.10.2010 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi