Abaküs Yazılım
18. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/6804
Karar No: 2016/8897
Karar Tarihi: 02.06.2016

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2016/6804 Esas 2016/8897 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava dilekçesinde, bir olağanüstü genel kurul toplantısında alınan kararların iptali istenmiştir. Mahkeme bu talebi reddetmiştir. Ancak Yargıtay, mahkemenin gerekli raporları almadan davanın reddine karar verdiğini ve bozma ilamına uyulmadığını belirtti. Mahkeme, bozma ilamına uyarak gerekli raporları almalı ve sonuçlarına göre karar vermeliydi. Bu nedenle, hüküm bozuldu ve yeniden raporlar alınarak karar verilmesine karar verildi.
Kanun maddeleri:
- Yönetim Planı 25. maddesi (1. fıkra): Bir anataşınmaz genel kurulunda toplantı yeter sayısı için en az 20 kişinin katılımı gereklidir. Karar yeter sayısı ise 895 oy esas alınarak hesaplanır ve blok temsilcileri yalnızca kendi bloklarındaki bağımsız bölüm sayısı kadar oy kullanabilir.
- HUMK'nın 428. maddesi: Yargıtay'ın kararını bozması halinde mahkeme, bozma ilamına uyarak gerekli işlemleri yapmak zorundadır.
18. Hukuk Dairesi         2016/6804 E.  ,  2016/8897 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi


    Dava dilekçesinde, 20.05.2012 tarihli olağanüstü genel kurul toplantısında alınan kararların iptali istenilmiştir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
    Mahkemece bozmaya uyulmuşsa da, gereği yerine getirilmemiştir.
    Şöyle ki;
    Mahkemenin ilk kararı Dairemizce; Yönetim Planı 25. maddesinin 1. fıkrasına göre; temsilci ve temsilci yardımcıları toplamı 39 olup, buna göre anataşınmaz genel kurulunda toplantı yeter sayısı için asgari 20 kişinin katılımı gerekip, karar yeter sayısı için ise 895 oy esas alınarak hesap yapılacak olup, bu hesapta yalnızca blok temsilcileri kendi bloğundaki bağımsız bölüm sayısı kadar oy kullanmış kabul edilmelidir. Buna göre toplantı yeter sayısı 22 kişiyle sağlanmış olup karar yeter sayısının sağlanıp sağlanmadığına ilişkin bilirkişi kurulundan ek rapor alınarak karar verilmesi gerektiğinden bozulmuştur. Mahkecece bozma ilamına uyulduğu halde bozma gerekleri yerine getirilmemiş, bozma kararına da aykırı şekilde, her blok üç temsilciyle temsil edildiğine göre, toplantıda temsil edilen oy sayısının 1492 olduğu, tüm oyların yarısının 1343 olmasına göre de salt çoğunluğun sağlandığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
    Yargıtayın bozma kararlarına karşı direnme hakkı yasalarımıza göre mahkemeye verilmiş olup, mahkemece bozmaya uyulduktan sonra bozma gereklerinin yerine getirilmesi ve bilirkişi kurullarınca da bozma ilamını karşılayacak nitelikte ek rapor düzenlemesi zorunludur. Bu bağlamda hakim, uyduğu bozma ilamının gereğinin eksiksiz yerine getirilip getirilmediğini denetlemek ve kendisinin uyduğu hususlara aykırı değerlendirme yapılması halinde bilirkişi kurullarından bozma esaslarına uygun rapor düzenlemelerini istemekle görevlidir.
    Buna göre mahkemece bozma ilamları doğrultusunda bilirkişi kuruluna rapor düzenlettirilerek sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, yerinde olmayan gerekçeyle yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, işbu kararın tebliğinden itibaren onbeş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 02.06.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.













    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi