Abaküs Yazılım
6. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/6985
Karar No: 2018/2859
Karar Tarihi: 12.04.2018

Yağma - Genel güvenliği kasten tehlikeye sokulması - Yargıtay 6. Ceza Dairesi 2015/6985 Esas 2018/2859 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanık, büyükannesi mağdurun evden ayrılmasına sinirlenerek yorganı yakmaya çalışıp küçük bir kısmının dışında ateşin binaya ve yakılmaya çalışılan nesne dışında bir şeylere sirayet etmemesi nedeniyle yangından söz edilemez ise de, genel güvenlik bakımından tehdit oluşturan bu yangın tehlikesinin gerçekleştiği tespit edilmiştir. Sanığın tek eylemi ile 5237 sayılı TCK 151/1 ve 152/2-a maddesinde belirtilen “yakarak mala zarar verme” suçunu ve aynı kanunun 170/2.maddesinde yazılı “yangın tehlikesi” suçlarını oluşturduğu belirtilmiştir. Bu nedenle, sanığın cezası TCK 44. maddesi gereğince en ağır suçu oluşturan suç nedeniyle belirlenmiştir. Karar uyarınca, sanık mahkum edilmiştir.
Kanun maddeleri:
- 5237 sayılı TCK'nın 151. maddesi (Mala zarar verme)
- 5237 sayılı TCK'nın 152/2-a maddesi (Yakarak mala zarar verme)
- 5237 sayılı TCK'nın 170/2. maddesi (Yangın tehlikesi)
6. Ceza Dairesi         2015/6985 E.  ,  2018/2859 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ağır Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Yağma, Genel güvenliği kasten tehlikeye sokulması
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle; başvurunun nitelik, ceza türü, süresi ve suç tarihine göre dosya görüşüldü:

    Malvarlığına karşı işlenen suçlardan olan ve 5237 sayılı TCK"nın 151. maddesinin 1. fıkrasında düzenlenen mala zarar verme suçunun “Başkasının taşınır veya taşınmaz malını kısmen veya tamamen yıkma, tahrip etme, yok etme, bozma, kullanılamaz hâle getirme veya kirletme” suretiyle gerçekleştiği, suçun yakarak gerçekleştirilmesinin de 152. maddenin 2. fıkrasının (a) bendi uyarınca suçun daha ağır cezayı gerektiren nitelikli hali olduğu, aynı kanunun 170/1-a maddesi ile genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması suçunu ise “Kişilerin hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından tehlikeli olacak biçimde ya da kişilerde korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda;

    a) Yangın çıkarma,

    b) Bina çökmesine, toprak kaymasına, çığ düşmesine, sel veya taşkına neden olma,

    c) Silâhla ateş etme veya patlayıcı madde kullanma,

    Şeklinde gerçekleşebileceği ve topluma karşı suçlardan olduğu, yangın çıkarmadan söz edilebilmesi için ateşe vermenin ya da yakmanın belirli bir ağırlığa erişmesi, ateşe verilen cismin, kişiler ve mallar üzerinde genel bir tehlike doğurmaya elverişli şekilde yanmaya başlaması, yaygınlaşma eyilimi göstermesi gerektiği, yakma henüz yangın halini almadan söndürülmüş veya sönmüşse yangından değil 170.

    maddenin 2. fıkrasında yaptırıma bağlanan yangın tehlikesinden söz edilebileceği, öte yandan failin ayrı eylemlerle bu iki yasa maddesini ihlal ettiği hallerde failin her iki suçtan ayrı ayrı cezalandırılması, failin tek bir eylemi ile bu iki suçun birden oluşması durumunda da fikri içtima nedeni ile bunlardan en ağır cezayı gerektiren suçtan cezalandırılması icap ettiği, somut olayda sanığın tehditle para istediği büyükannesi mağdurun evden ayrılmasına sinirlenmesi nedeni ile yorganı yakmaya çalışıp küçük bir kısmının dışında ateşin binaya ve yakılmaya çalışılan nesne dışında bir şeylere sirayet etmemesi nedeni ile yangından söz edilemez ise de, genel güvenlik bakımından tehdit oluşturan bu yangın tehlikesinin gerçekleştiği bu durumda sanığın tek eylemi ile 5237 sayılı TCK 151/1 ve 152/2-a maddesinde belirtilen “yakarak mala zarar verme” suçunu ve aynı kanunun 170/2.maddesinde yazılı “yangın tehlikesi” suçlarını oluşturduğu, fikri içtima nedeni ile TCK 44. maddesine göre en ağırından ceza tayini yerine yazılı şekilde hüküm kurulması, karşı temyiz olmadığından bozma nedeni yapılmamıştır.

    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan elverişli kanıtlara, gerekçeye ve Hakimler Kurulunun takdirine göre sanık ... savunmanının temyiz itirazları yerinde görülmemiş olduğundan reddiyle, eleştiri dışında usul ve kanuna uygun bulunan hükmün istem gibi ONANMASINA, 12.04.2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi