Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/68
Karar No: 2015/4161

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2015/68 Esas 2015/4161 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı tarafın bakiye iş bedelinin tahsili için yürütülen icra takibine yaptığı itirazın iptali, takibin devamı ve icra inkar tazminatının tahsili istemiyle açılan davada mahkeme, davanın reddine karar vermiştir. Ancak, taraflar arasındaki uyuşmazlık eser sözleşmesinden dolayı ortaya çıkmıştır ve iş bedelinin belirlenmediği için işin yapıldığı yer ve zamanda mahalli piyasa rayiçlerine göre gerçekleştirilen imalat bedeli hesaplanarak dava sonuçlandırılması gerektiği belirtilmiştir. Bu nedenle, kararın bozulması uygun görülmüştür. Konuyla ilgili olarak Türk Borçlar Kanunu'nun 481. maddesi açıklayıcı bir şekilde incelenmelidir.
15. Hukuk Dairesi         2015/68 E.  ,  2015/4161 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Adana 4. Asliye Hukuk Hakimliği
    Tarihi :17.07.2014
    Numarası :2013/180-2014/377

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki taraf vekillerince istenmiş ve davalının temyiz dilekçelerinin süresi dışında davacının temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Dava, bakiye iş bedelinin tahsili için yürütülen icra takibine davalı tarafından yapılan itirazın iptâli, takibin devamı ve icra inkâr tazminatının tahsili istemine ilişkin olup, mahkemenin; davanın reddine dair kararı davacı vekili ve davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Davalı vekilinin katılma yoluyla temyiz talebi süresinde temyiz harcı yatırılmadığından, süresi de geçmiş olduğundan davalı vekilinin temyiz talebinin reddi gerekmiştir.
    2-Davacı vekilinin temyiz itirazlarına gelince;
    Davacı davalı konutunda yapılan işler için 7844,70 TL"ye anlaştıklarını, işin eksiksiz yapıldığını, bakiye 4.344,70 TL alacağın ödenmediğini yapılan takibe haksız itiraz edildiğini belirterek itirazın iptaline ve icra inkar tazminatına hükmedilmesini istemiş, davalı iş bedelinin yaptıkları anlaşmaya göre 6.500,00 TL olduğunu 4.500,00 TL ödeme yaptığını, yapılan işin ayıplı olduğunu ve ayıp ihbarında bulunduğunu belirterek davanın reddini savunmuş mahkemece davanın reddine karar verilmiştir.
    Taraflar arasındaki uyuşmazlık eser sözleşmesinden doğmaktadır. Davacı yüklenici davalı iş sahibidir.
    Eser sözleşmelerinde taraflar sözleşmede iş bedelini kararlaştırabilecekleri gibi bu yönde bir belirleme yapmamış da olabilirler. Sözleşmede iş bedeli kararlaştırılmamışsa ve bedel konusunda uyuşmazlık varsa, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu"nun 481. maddesine göre işin yapılıp teslim edildiği yıl mahalli serbest piyasa rayiçlerine göre iş bedeli bilirkişice hesaplanmalıdır.
    Somut olayda taraflar arasında akdi ilişkinin kurulduğu ihtilafsız olup bedel konusunda bir anlaşma bulunmayıp, yapılan ödemenin 4.500,00 TL olduğu subuta ermiştir. Bu halde iş bedelinin işin yapıldığı 2012 yılı Ekim ayında yürürlükte bulunan 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu"nun 481. maddesi uyarınca bilirkişi kurulundan alınacak ek raporla eksik ve kusurlar da dikkate alınarak işin yapıldığı yer ve zamanda mahalli piyasa rayiçlerine göre gerçekleştirilen imalat bedeli hesaplattırılarak bundan yapılan 4.500,00 TL ödeme mahsup edilerek dava sonuçlandırılması gerekirken eksik inceleme ile davanın reddi doğru olmamış, kararın bozulması uygun bulunmuştur.
    SONUÇ: Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle davalı vekilinin katılma yoluyla temyiz talebi süresinde harç yatırılmadığından, süre de geçmiş olduğundan reddine, 2. bentte açıklanan nedenlerle hükmün davacı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi