Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/2931
Karar No: 2015/4154
Karar Tarihi: 07.09.2015

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2014/2931 Esas 2015/4154 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı tarafından yapılan icra takibine karşı yapılan itirazın iptal edilmesi, takibin devamı ve icra inkâr tazminatının tahsili istemiyle açılan davada, davanın kısmen kabulüne ve takip tarihinden öncesi işlemiş faiz talebinin reddine dair hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir. Davacı, eser sözleşmesi gereği ödenmesi gereken damga vergisi nedeniyle doğan rücuan alacağı tahsil etmek için icra takibi yapmış, itiraz sonrası dava açmıştır. Borçluya ödeme için süre tanınmış ise bu sürenin sona erdiği tarihte temerrüt gerçekleşir. Mahkeme, işlemiş faizin hesaplanması gerektiğine karar vermemiş ve sadece asıl alacak üzerinden itirazın iptaline karar vermiştir. Bu nedenle karar davacı yararına bozulmuştur.
818 sayılı Borçlar Kanunu madde 101: Eser sözleşmelerinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda, bir alacağa temerrüt faizi yürütülebilmesi için alacağın muaccel olması yeterli olmayıp, alacaklının yöntemine uygun ihtarla borçluyu temerrüde düşürmesi ya da borcun ifa gününün tarafların anlaşmasıyla kesin olarak belirlenmesi gerekir. Borçluya ödeme için süre tanınmış ise bu sürenin sona erdiği tarihte temerrüt gerçekleşir.
15. Hukuk Dairesi         2014/2931 E.  ,  2015/4154 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Ankara 3. Asliye Ticaret Mahkemesi
    Tarihi :26.09.2013
    Numarası :2012/253-2013/497

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
    - K A R A R -

    Dava, sözleşme gereğince yükleniciye ait olması gereken ancak ödenmek zorunda kalınan damga vergisi nedeniyle doğan rücuan alacağın tahsili için yürütülen icra takibine davalı tarafından yapılan itirazın iptâli, takibin devamı ve icra inkâr tazminatının tahsili istemine ilişkin olup, mahkemenin; davanın kısmen kabulüne ve takip tarihinden öncesi işlemiş faiz talebinin reddine dair kararı davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Taraflar arasında eser sözleşmesi vardır. Davacı yaptığı icra takibinde ödemek zorunda kaldığı damga vergisinden sözleşme hükümlerine göre davalının sorumluluğunda olduğu iddiasıyla yaptığı icra takibinde rücuan alacak talebinde bulunmuş, itiraz sonucu takibin durması üzerine bu davayı açmıştır.
    Davacının talebi taraflar arasındaki eser sözleşmesine dayalıdır. Eser sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda bir alacağa temerrüt faizi yürütülebilmesi için alacağın muaccel olması yeterli olmayıp, alacaklının yöntemine uygun ihtarla borçluyu temerrüde düşürmesi ya da borcun ifa gününün tarafların anlaşmasıyla kesin olarak belirlenmesi gerekir (818 sayılı BK madde 101). Borçluya ödeme için süre tanınmış ise bu sürenin sona erdiği tarihte temerrüt gerçekleşir.
    Somut olayda davacı tarafından keşide edilen 20.04.2011 tarihli ödeme talepli yazının tebliğ tarihi olan 26.04.2011 tarihine tanınan 30 günlük ödeme süresi eklendiğinde temerrüt 27.05.2011 tarihinde gerçekleştiğinden bu tarihten 30.11.2011 olan takip tarihine kadar yıllık %9 yasal faiz oranı üzerinden işlemiş faiz hesabı yaptırılıp hüküm altına alınması gerekirken sadece asıl alacak üzerinden itirazın iptâline karar verilip işlemiş faiz yönünden talebin reddi doğru olmadığından kararın temyiz eden davacı yararına bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün davacı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine, karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere 07.09.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi