Esas No: 2020/16815
Karar No: 2022/15402
Karar Tarihi: 16.06.2022
Yargıtay 4. Ceza Dairesi 2020/16815 Esas 2022/15402 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Yaşanan bir gürültü olayı üzerine şirket yetkilisi hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Ancak sanığın hukuki durumunun belirlenmesi için her iki dava dosyasının birleştirilmesi gerektiği gözetilmeden hüküm kurulduğu, kanuna aykırı davranıldığı gerekçesiyle yerel mahkeme kararı bozuldu. Gürültüye neden olma suçunun belli bir mağduru olmadığı, herkesin mağdur olabileceği belirtilerek bu suçun oluşması için sanığın ilgili kanunlarda belirlenen yükümlülüklere aykırı olarak başka bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde gürültüye neden olması yeterli olduğu ifade edildi. Kanuna aykırı davranıldığının belirlenmesi üzerine hüküm bozuldu ve yargılama sürecinin bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılması kararlaştırıldı.
TCK'nın 123. maddesi kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunu, TCK'nın 183. maddesi ise gürültüye neden olma suçunu düzenlemektedir. Gürültüye neden olma suçunun somut tehlike suçu olduğu, suçun oluşması için gürültünün insan sağlığını tehlikeye düşürmeye elverişli olması yeterli olduğu belirtilmiştir.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : Gürültüye neden olma
HÜKÜM : Beraat
KARAR
Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede;
1-Şirket yetkilisi hakkında suç duyurusunda bulunulması karşısında; suç duyurusu üzerine dava açılması halinde, her iki dava dosyasının birleştirilmesi, delillerin birlikte takdiri ve sonucuna göre de sanığın hukuki durumunun belirlenmesi gerektiği gözetilmeden, eksik inceleme sonucu hüküm kurulması,
2-Kabule göre de;
Gürültüye neden olma suçunun belli bir mağduru yoktur. Toplumda yaşayan herkes bu suçun mağduru olabilir. Gürültünün belli olmayan bir kimseye karşı yapılması bu suçu TCK'nın 123. maddesindeki kişilerin huzur ve sükununu bozma suçundan ayırmaktadır. TCK'nın 123. maddesindeki suçun faili belli bir kimseyi hedef almakta iken, TCK'nın 183. maddesindeki suçun faili belli bir kimseyi hedef almamaktadır.
Bu suçun oluşması için sanığın ilgili Kanunlarda belirlenen yükümlülüklere aykırı olarak başka bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde gürültüye neden olması yeterlidir.
TCK'nın 183. maddesindeki suç, somut tehlike suçudur. Suçun oluşması için gürültüye maruz kalan kişinin sağlığının bozulması gerekmez, gürültünün insan sağlığını tehlikeye düşürmeye elverişli olması yeterlidir.
Ölçülen gürültü düzeyinin insan sağlığının zarar görmesine elverişli olup olmadığının bilimsel ölçütlere göre değerlendirilmesi için odyoloji uzmanı bulunan kurula dosya tevdi edilerek, somut olayda gürültünün, insan sağlığının zarar görmesine elverişli olup olmadığı yönünde rapor alınması gerektiğinin gözetilmemesi,
Kanuna aykırı ve katılan ... vekilinin temyiz nedenleri yerinde görülmekle, tebliğnamedeki isteme aykırı olarak, HÜKMÜN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 16/06/2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.