Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/22674
Karar No: 2014/25103

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2014/22674 Esas 2014/25103 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Samsun 1. İş Mahkemesi'nde görülen bir davada iş kazasının tespiti ve sürekli iş göremezlik oranının tespitine ilişkin bir istemde bulunulmuştur. Mahkeme, isteğin kabulüne karar vermiştir. Ancak, davalılardan biri olan Kurum vekili hükmü temyiz etmiştir. Dosyadaki kâğıtlar okunarak ve Tetkik Hâkimi tarafından düzenlenen rapor incelenerek karar tespit edilmiştir.
Eldeki davaya ilişkin yasal dayanaklar arasında 506 sayılı Kanunun 11/A maddesi bulunmaktadır. Bu maddeye göre, iş kazası sigortalının iş yerinde bulunduğu sırada veya işveren tarafından yürütülmekte olan iş dolayısıyla meydana gelen olaylar olarak tanımlanmaktadır. Ancak, olayın iş kazası olarak kabul edilebilmesi için sigortalının olaya maruz kaldığı, olayın 506 sayılı Kanunun 11/A maddesinde sayılı ve sınırlı olarak belirtilen hal ve durumlardan birinde meydana gelmesi gerekmektedir.
Davada, olayın iş kazası olarak kabul edilip edilemeyeceği hususlarının aydınlatılmadığı ve yeterli soruşturmanın yapılmadığı belirtilmiştir. Bu nedenle, mahkeme olayın meydana geldiği koşulların daha detaylı ve doğru bir şekilde araştırılması gerektiğine karar vermiştir.
Kanun maddesine göre, iş kazası sigortalının iş yerinde bulunduğu sırada veya işveren tarafından yürütülmekte olan iş dolayısıyla meydana gelen olaylar olarak tanımlanmaktadır. Ancak, olayın iş kazası olarak kabul edilebilmesi için sigortalının olaya maruz kaldığı, olayın 506 sayılı Kanunun 11/A maddesinde sayılı ve sınırlı olarak belirtilen hal ve durumlardan birinde meydana gelmesi gerekmektedir.
10. Hukuk Dairesi         2014/22674 E.  ,  2014/25103 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Samsun 1. İş Mahkemesi
    Tarihi :12.03.2014
    No :2010/13-2014/182

    Dava, iş kazasının tespiti ve sürekli iş göremezlik oranının tespiti istemine ilişkindir.
    Mahkeme, ilâmda belirtildiği şekilde isteğin kabulüne karar vermiştir.
    Hükmün, davalılardan Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşılmakla, Tetkik Hâkimi.. tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    Davanın yasal dayanaklarından biri 506 sayılı Kanunun 11/A maddesidir.Anılan maddeye göre eldeki davayla ilgili olarak iş kazası;
    a-)Sigortalının iş yerinde bulunduğu sırada,
    b-)İşveren tarafından yürütülmekte olan iş dolayısıyla,
    Hemen veya sonradan sigortalıyı bedence veya ruhça arızaya uğratan olaydır.
    Olayın, işkazası olarak kabul edilebilmesi için;
    A-)Olaya, maruz kalan kişinin 506 sayılı Kanunun 2. maddesi anlamında sigortalı olması,
    B-)Olayın, 506 sayılı Kanunun 11/A maddesinde sayılı ve sınırlı olarak belirtilen hal ve durumlardan birinde meydana gelmesi koşuldur. Başka bir anlatımla, olayın, iş kazası sayılabilmesi için iki koşulun birlikte gerçekleşmesi zorunludur.
    Eldeki davada; davacının; davalı işverene ait olan işyerinden bildiriminin bulunduğu, müfettiş raporunda somut olaydaki çelişkiler nedeniyle olayın iş kazası olarak kabul edilmediği, olayın sigortalının mal teslimi için gittiği Trabzon"da meydana geldiğinin iddia edildiği, sigortalının hastanede olayın evini taşırken meydana geldiğini belirttiği, dinlenen tanıkların görgüye dayalı bilgileri olmadığı, davacının görevli olduğu sırada kaza geçirip geçirmediği, diğer bir anlatımla, olayın, iş kazası olarak kabul edilip edilemeyeceği hususlarının ve somut olayın yeterince aydınlatılmadığı anlaşılmıştır.
    Hal böyle olunca, Mahkemece, davaya konu kazanın ne şekilde meydana geldiği açıklığa kavuşturularak, Trabzon"da malın teslim edildiği mağaza sahibi ve işçileri, kaza sırasında kamyonda olduğu belirtilen şahıs dinlenmeli, mal teslimine
    ilişkin irsaliye, fatura vb varsa incelenmeli, 506 sayılı Kanunun 11/A maddesinde sayılı ve sınırlı olarak belirtilen hal ve durumlardan birinde meydana gelip gelmediği belirlenmeli ve böylece, hakkında yeterli ve gerekli tüm soruşturma yapılan uyuşmazlık konusu olay; hiçbir kuşku ve duraksamaya yer bırakmayacak biçimde çözümlenip, deliller hep birlikte değerlendirilip takdir edilerek varılacak sonuç uyarınca bir karar verilmelidir.
    Açıklanan maddi ve hukuki olgular gözetilmeksizin eksik araştırma ve yanılgılı değerlendirme sonucu yazılı şekilde hüküm tesisi, usûl ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    O halde, davalılardan Kurum vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ:Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 28.11.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi