10. Hukuk Dairesi 2013/23701 E. , 2014/25088 K.
"İçtihat Metni"Mahkemesi :İş Mahkemesi
Dava, rücuen tazminat istemine ilişkindir.
Mahkemece, ilamında belirtildiği şekilde davanın görev ve yetki yönünden reddine verilmiştir.
Hükmün, davalılardan ... vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi Dr. ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Somut olayda, trafik kazasının ..."da meydana geldiği, .... İş Mahkemesince verilen yetkisizlik kararının temyiz edilmeden kesinleşmesi üzerine, dosyanın ... .... Asliye Hukuk Mahkemesine gönderildiği, Mahkemece görevsizlik kararı verilerek, dosyanın görevli ve yetkili Kartal İş Mahkemesine gönderilmesine karar verildiği anlaşılmaktadır.
Öncelikle belirtilmelidir ki, görev kuralları kamu düzenindendir. Bu sebeple, mahkeme, görevli olup olmadığını re"sen nazara alabilir ve görevsiz olduğu neticesine varırsa re"sen görevsizlik kararı verir. Mahkeme, duruşma yapmadan da görevsizlik kararı verebilir. Bu husus taraflarca da karar kesinleşinceye kadar her zaman ileri sürülebilir. Davaya bakan hüküm mahkemesi gibi, ... da görev meselesini re"sen nazara alıp incelemek zorundadır. Bunun için, tarafların hükmü görevsizlik sebebiyle de temyiz etmiş olmalarına lüzum yoktur. Görev itirazında bulunulmuşsa (ve hatta görev itirazında bulunulmamış olsa bile, re"sen), mahkemenin ilk önce görevli olup olmadığını inceleyip karara bağlaması gerekir.
6100 sayılı HMK" nun 114, 115, 116 ve 117 /... maddelerine göre ilk itirazlar görevli mahkeme tarafından incelenip karara bağlanır. Görev ve yetki itirazı birlikte sözkonusu olduğu takdirde önce görevle konusunun incelenmesi gerekir.Yetki itirazı ancak görevli mahkemede incelenir.
Görev konusunda ise, bir yerde birden fazla iş mahkemesi arasındaki ilişki işbölümü ilişkisidir.Bir yerdeki ayrı iş mahkemesi ile, asliye hukuk mahkemesi arasındaki ilişki ise, görev ilişkisidir. Ayrı iş mahkemesi olmayan yerlerde, bir asliye hukuk mahkemesi varsa, dava iş mahkemesi sıfatıyla açılmamışsa bile, o mahkeme davaya iş mahkemesi sıfatıyla bakmaya devam etmelidir.Birden fazla asliye hukuk mahkemesi varsa, hangisi iş davalarına bakmak üzere görevlendirilmiş ise, O"nun tarafından bakılır. Nitekim, ..."nın ........2002 gün ve 520 sayılı kararında, İş Mahkemeleri Kanunundan kaynaklananlarla, özel Kanunlarda İş Mahkemesinde
görüleceği belirtilen iş davalarının, birden fazla asliye hukuk mahkemesi bulunan yerlerde, ... numaralı asliye hukuk mahkemesinde çözümlenmesine karar verilmiştir.
Somut olayda, .... Asliye Hukuk Mahkemesine Kanunla yada ... kararıyla görev verilmemişse de, iki mahkeme arasındaki ilişki görev ilişkisi olmayıp işbölümü ilişkisi olduğundan bu husus bozma sebebi sayılmamıştır.
Yetki konusuna gelince, 5510 sayılı Kanunların uygulanmasından doğan uyuşmazlıklarda; anılan kanunda genel bir hüküm bulunmaması nedeniyle yetkili mahkeme, genel hükümlerine göre belirlenmelidir. Nitekim 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanununun ..."nci maddesinde de "bu kanunda sarahat bulunmayan hallerde Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu hükümlerinin uygulanacağı" hükmü öngörülmüştür.
Bu çerçevede; 6100 sayılı Hukuk Muhakemesi Kanunu"nun .... maddesi (mülga 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun ..."uncu maddesi) uyarınca ilke olarak bir dava, davalının ikametgâhı mahkemesinde açılabileceği gibi, 6100 sayılı Hukuk Muhakemesi Kanunu"nun .... maddesi(mülga 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun ..."inci maddesi) uyarınca davacıya tanınan seçimlik hak kapsamında haksız fiilin vuku bulduğu yer mahkemesinde de açılabilir.
Somut olayda, haksız fiilin meydana geldiği ..."nın ... İş Mahkemeleri yargı yetkisi çevresinde bulunduğuna ilişkin Mahkeme kararı isabetliyse de, 24.01.2013 tarih ve 28538 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun 07.....2012 tarih ve 606 sayılı kararıyla, ... ... Adliyesinde faaliyet gösterecek iş mahkemesinin yargı çevresine ... ilçesinin idari sınırlarının da dahil edilmiş olması nedeniyle, yetkili mahkemenin ... İş Mahkemeleri olduğunun kabulü gerekir.
Ne var ki; bu aykırılığın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden hüküm bozulmamalı, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun geçici .... maddesindeki atıf gözetilerek, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 438. maddesi gereğince düzeltilerek onanmalıdır.
S O N U Ç : Hüküm fıkrasının .... ve .... bendinin silinmesine "Dava dilekçesinin yetki yönünden REDDİNE, karar kesinleştiğinde talep halinde dosyanın yetkili ... ... İş mahkemesine gönderilmesine" ibaresinin yazılmasına ve hükmün bu şekilde DÜZELTİLEREK ONANMASINA, aşağıda yazılı temyiz harcının davalılardan ..."den alınmasına, 28.....2014gününde oybirliğiyle karar verildi.