
Esas No: 2020/16558
Karar No: 2022/15581
Karar Tarihi: 21.06.2022
Yargıtay 4. Ceza Dairesi 2020/16558 Esas 2022/15581 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Mahkeme, bir kişinin kamu görevlisi olan bir başka kişiye hakaret etmesi suçundan mahkum etmiştir. Ancak, karara yapılan itiraz sonucu, mahkemede yapılan hukuki değerlendirmelerin yanlış olduğu belirtilerek hüküm bozulmuştur. Bu hatalar; sanık hakkında yanlış kanun maddesi uygulanması ve cezanın eksik belirlenmesidir. Hüküm bozulduktan sonra yeniden yargılama yapılması kararı verilmiştir. Kanun maddeleri ise, TCK'nın 125/3-a, 6/1-c, 73/4, 5320 sayılı Kanun'un 8. maddesi ve 1412 sayılı CMUK'nın 326/son maddesidir.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : Hakaret
HÜKÜM : Mahkumiyet
KARAR
Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
Ancak;
1-TCK'nın 125/3-a maddesinde düzenlenen hakaret suçunda mağdur kamu görevlisi olup kamu görevlisinin, TCK’nın 6/1-c maddesinde “kamusal faaliyetin yürütülmesine atama veya seçilme yoluyla ya da herhangi bir surette sürekli, süreli veya geçici olarak katılan kişi” olarak tanımlanması, dolayısıyla her olayda, mağdurun kamu görevlisi olup olmadığının TCK’nın 6/1-c maddesindeki tanım çerçevesinde belirlenmesi gerektiği, ayrıca hakaretin yerine getirilen kamu görevi nedeniyle yapılması, kamu görevi ile hakaret eylemi arasında nedensellik bağının bulunması gerekir. Somut olayda, sanığın, mağdurun Ramazan ayında sakız çiğnemesine ve sigara içilmesi yasak olan PTT binası içinde sigara içmesine sinirlenmesi üzerine gerçekleştirdiği anlaşılan eyleminde, TCK’nın 125/1. maddesinden değerlendirme yapılarak ve mağdurun şikayetten vazgeçtiği de gözetilerek, TCK'nın 73/4. maddesi uyarınca sanığa şikayetten vazgeçmeyi kabul edip etmediği sorulduktan sonra, sonucuna göre sanığın hukuki durumunun değerlendirilmesi gerekirken, sanık hakkında TCK’nın 125/3-a maddesi uygulanmak suretiyle hüküm kurulması,
2-Kabule göre ise;
TCK'nın 125/3-a maddesi gereğince gün adli para cezasının alt sınırının 365 gün olduğu gözetilmeksizin, 1 yıl karşılığı adli para cezası şeklinde belirlenmesi suretiyle eksik ceza tayin edilmesi,
Kanuna aykırı, sanık ...’ın ileri sürdüğü sebepler yerinde görülmekle, tebliğnameye aykırı olarak, HÜKMÜN BOZULMASINA, yeniden hüküm kurulurken 5320 sayılı Kanun'un 8. maddesi gereğince yürürlükte olan 1412 sayılı CMUK'nın 326/son maddesi uyarınca sanık hakkında cezayı aleyhe değiştirme yasağının dikkate alınmasına,yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 21/06/2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.