Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/5757
Karar No: 2015/3961
Karar Tarihi: 06.07.2015

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2014/5757 Esas 2015/3961 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, bir eser sözleşmesinden kaynaklanan boru pres makinası teslimi için alacak istemine ilişkin. Davalı, davacının çift motorlu boru presi için ödemeyi kabul etmediğini iddia ederek davanın reddini talep etti. Mahkeme, davacının birinci makine için yaptığı masraflara ilişkin tutarı davalıdan alınarak davacıya verilmesine karar verdi. Ancak, davacının bu harcamaların ikinci makine için yapıldığı iddiasını kanıtlamadığı için kararın bu kısmı hatalı bulundu ve bozuldu. Ayrıca, ticari bir işlem olduğu için ticari faiz talebinin gözden kaçırıldığı belirtildi ve bu kısım da bozuldu. Kararda, 6100 sayılı HMK'nın 26. maddesi olan Taleple Bağlılık İlkesi'ne de atıfta bulunuldu.
Kanun maddeleri: 6100 sayılı HMK'nın 26. maddesi.
15. Hukuk Dairesi         2014/5757 E.  ,  2015/3961 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Hendek Asliye Hukuk Hakimliği
    Tarihi :05.06.2014
    Numarası :2012/76-2014/356

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki taraf vekillerince istenmiş ve temyiz dilekçelerinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Dava, eser sözleşmesinden kaynaklanan alacak istemine ilişkin olup, mahkemece davanın kısmen kabulüne dair verilen karar taraf vekillerince yasal süresi içerisinde temyiz edilmiştir.
    1)Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre tarafların aşağıdaki bentlerin dışında kalan sair temyiz itirazları yerinde görülmemiş, reddi gerekmiştir.
    2)Davacı vekili, taraflar arasındaki sözlü anlaşmaya göre davalının iki adet boru pres makinası yaparak 30 gün içinde davacıya teslim etmeyi üstlendiğini, davacının iki makinenin toplam iş bedeli olan 60.000,00 TL"yi davalıya ödediğini, davalının birinci makineyi teslim ettiğini, ikinci makineyi ise teslim etmediğini iddia ederek, ikinci makinenin davacıya teslimine, mümkün olmadığı takdirde bedeli olan 30.000,00 TL"nin faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir. Davalı vekili, davacı ile yapılan görüşmelerde iki adet tek motorlu boru pres makinesinin yapımı konusunda anlaşmaya varıldığını, ancak davacının daha sonra çift motorlu boru pres makinesi üretilmesini istediğini, bunun iş bedelinde ve teslim süresinde artışa neden olduğunu savunarak davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir. Mahkemece davanın kısmen kabulü ile 26.618,06 TL alacağın dava tarihinden işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine karar verilmiştir. Mahkemece davacının teslim aldığı birinci makine için yaptığı masraflara ilişkin 8.610,42 TL ile yine ilk makinenin üretimi sırasında ödediği araç kira bedeli 1.375,00 TL"de davacı alacağına katılarak hüküm altına alınmıştır. Oysa davacı bu harcamaların teslim edilmeyen ikinci makine için yapıldığını iddia etmemiş, davasında da bu tutarların tahsilini talep etmemiştir. Bu nedenle davacının yaptığı toplam ödemeden birinci makinenin fatura tutarının mahsubu sonucunda bulunan 16.650,60 TL"nin hüküm altına alınması gerekirken 6100 sayılı HMK"nın 26. maddesinde düzenlenen “Taleple Bağlılık İlkesi"ne aykırı olarak yazılı şekilde hüküm kurulması hatalı olmuş, kararın bu nedenle temyiz eden davalı yararına bozulması gerekmiştir.
    3)Davacı tarafça dava konusu alacağın ticari faiziyle birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesi talep edilmiş olmasına rağmen her iki tarafın tacir olması nedeniyle taraflar arasındaki iş ticari olduğundan ticari faiz talep edilebilmesi mümkün olduğu gözden kaçırılarak mahkemece hüküm altına alınan alacağın dava tarihinden işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesi doğru olmamış, kararın bu nedenle temyiz eden davacı yararına bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle taraf vekillerinin sair temyiz itirazlarının reddine, kararın 2. bent uyarınca davalı yüklenici yararına, 3. bent uyarınca da davacı iş sahibi yararına BOZULMASINA, ödedikleri temyiz peşin harçlarının istek halinde temyiz eden taraflara geri verilmesine, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme isteminde bulunulabileceğine 06.07.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi