![Abaküs Yazılım](/6.png)
Esas No: 1989/409
Karar No: 1989/468
Karar Tarihi: 01.06.1989
Danıştay 8. Daire 1989/409 Esas 1989/468 Karar Sayılı İlamı
Özet:
1989 yılında alınan bir mahkeme kararında, araştırma görevlisi olarak çalışan bir davacının avukatlık yapma hakkının olmadığı ve bu nedenle baro levhasına yazılmamasında hukuka aykırılık bulunmadığı belirtilmektedir. Davacının stajını tamamladığına ve Baro levhasına yazılması için başvuruda bulunduğuna dair yönetim kurulu kararı Adalet Bakanlığı tarafından onaylanmamıştır. Davacının stajı, o dönemde yürürlükte olan yasa kurallarına uygun bir şekilde tamamlandığı için, stajın geçersiz sayılmasında hukuka uygunluk bulunmamaktadır. Bu nedenle de Bakanlık işlemi hükümsüzdür. Mahkeme, İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların incelenip bozulabilmesi için 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. Maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerektiğine dikkat çekmektedir. Anılan kararın dayandığı gerekçe usul ve yasaya uygun olduğundan, temyiz istemi reddedilmiştir.
Kanun Maddeleri:
- 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasası, 49. Maddesi.
Daire : SEKİZİNCİ DAİRE
Karar Yılı : 1989
Karar No : 468
Esas Yılı : 1989
Esas No : 409
Karar Tarihi : 01/06/989
ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ OLARAK ÇALIŞAN DAVACININ, AVUKATLIK YAPMA OLANAĞI BULUNMADIĞI, BU NEDENLE AVUKAT OLARAK BARO LEVHASINA YAZILMAMASINDA İSABETSİZLİK OLMADIĞI HK.
Uyuşmazlık; … Üniversitesi Hukuk Fakültesinde araştırma görevlisi olan davacının stajını tamamladığına ve Baro levhasına avukat olarak yazılmasına ilişkin Yönetim Kurulu kararını onaylamayan Adalet Bakanlığı işleminin iptali istemi ile açılan davada, davacının staja başladığı dönemde yürürlükte olan yasa kurallarının devam eden stajlara uygunması gerektiği, bu nedenle stajın geçersiz sayılmasında hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle, Bakanlık işleminin; bu kısmının iptaline, halen araştırma görevlisi olarak çalıştığından, avukatlık yapma olanağı bulunmadığı, bu nedenle avukat olarak baro levhasına yazılması yolundaki kısmının onaylanmamasında hukuka aykırılık bulunmadığından davanın bu isteme ilişkin kısmının reddi yolundaki İdare Mahkemesi kararının bozulması isteminden ibarettir.
İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49.maddesinin 1.fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçe usul ve yasaya uygun olup, bozulmasını gerektiren başka bir neden de bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.