Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/12299
Karar No: 2012/4400

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2011/12299 Esas 2012/4400 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2011/12299 E.  ,  2012/4400 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Ankara 11. İş Mahkemesi
    TARİHİ : 28/06/2011
    NUMARASI : 2010/851-2011/1371

    Davacı vekili, müvekkilinin dava dışı .... A.Ş."de çalışmakta iken haksız olarak işten çıkarıldığını, Polatlı İş Mahkemesinde işe iade talebiyle dava açtıklarını, yargılama neticesinde davacının işe iadesine karar verildiğini, müvekkilinin işten çıkarılmasından sonra Türkiye İş Kurumuna işsizlik ödeneği almak için başvurduğunu, 2008 Aralık ayından itibaren işsizlik ödeneği almaya başladığını, 4857 sayılı İş Kanunu"nun işe iade hükümleri gereği geriye dönük olarak işten çıkarıldığı ilk dört ayı kapsayan dört aylık ücret ve diğer alacaklarını almaya hak kazandığını ve kanun gereği dört aylık sigorta primlerinin tamamlatıldığını, müvekkilinin yaklaşık bir yıl işsiz kalmasına karşılık sadece dört aylık maaş aldığını belirterek davalı kurum işleminin iptaline, müvekkilinin borçlu olmadığının tespitine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı vekili, davacının ............. Tic. A.Ş."de çalışırken 18/12/2008 tarihinde iş sözleşmesi feshedildiği için işsizlik ödeneği aldığını, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu"nun 51. maddesinin işsizlik ödeneği almaya hak kazanmanın koşullarını, 52. maddesinde ise işsizlik ödeneği ödenmesinde hak düşürücü nedenlerin belirtildiğini, davacının talep dilekçesinde işe iade edilmesi halinde durumu on beş gün içinde kuruma bildireceği hususunda taahhütname vermesine karşın bildirmediğini, işe iade kararı ile davaya konu fesih geçersiz sayıldığından haksız olarak ödenen miktarın davacıdan iadesinin talep edildiğini bu nedenle davacının haksız olarak açtığı davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkemece, davacının iş sözleşmesinin feshi ile işe iade kararı üzerine yeniden işe başladığı tarih arasında bir yıla yakın süre hiç çalışmadığı, ödenen dört aylık ücretin davacının boşta geçen sürelerinin bir kısmını karşılayıp tüm süre için ödeme yapılmadığı, aynı dönem için mükerrir ödemelerin söz konusu olmadığı gerekçesiyle davacının borçlu olmadığının tespitine karar verilmiştir.
    Karar davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir. 
    Dosya içeriğine göre, davacının, dava dışı ..Tic. A.Ş. isimli şirkette çalışmakta iken işten çıkarıldığı, buna karşı  işe iade davası açtığı, dava devam ederken  davacının  işten  ayrılmasını  müteakip  işten  ayrılma  belgesi   ile  davalı  kuruma başvurduğu ve kurum tarafından davacıya gelir bağlandığı, işe iade davasının açılmasından bir yıl sonra mahkeme kararının kesinleşerek davacının işe döndüğü, davalı kurumun davacının işe başlaması nedeni ile davacıya ödenen işsizlik tazminatının iadesini istemesi üzerine davacının açılan bu dava ile borcunun bulunmadığının tespitini istediği anlaşılmaktadır.
    Davacıya iş sözleşmesinin sona erdirilmesi nedeni ile talebi üzerine davalı kurumdan işsizlik ödeneği bağlanmıştır. 4857 sayılı Kanun"un 21/3. maddesindeki "Kararın kesinleşmesine kadar çalıştırılmadığı süre için işçiye en çok dört aya kadar doğmuş bulunan ücret ve diğer hakları ödenir." hükmü uyarınca davacının mahkeme kararı gereğince işe başlaması üzerine işçinin boşta geçen ve çalışılmış gibi kabul edilen en çok dört aylık süre içerisinde gelir elde ettiği, işsiz kalmanın sonuçlarının bu şekilde telafi edildiği gözetildiğinde dört aylık süre için ödenmiş olan işsizlik ödeneğinin İş Kurumuna geri ödenmesi gerekir. Davacı 18/12/2008 tarihinde işten çıkarılmış, işsizlik ödeneği için kuruma başvuruda bulunmuş ve kendisine, 240 gün işsizlik ödeneği ödenmiştir.  Ancak davacı 4857 sayılı Kanun gereği ücretinin dört aylık tutarını 18/04/2009 tarihine kadar işverenden almaktadır. Bu nedenle söz konusu dört aylık süre için ödenmiş olan işsizlik ödeneği İş Kurumuna geri ödenmelidir. Mahkemece, davacı boşta geçen dört aylık süreye ilişkin olarak işverenden ücret almış olduğundan, bu süreye ilişkin işsizlik tazminatı yönünden davanın reddi gerekirken davanın kabulüne karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA,  15/03/2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.
        

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi