Abaküs Yazılım
18. Ceza Dairesi
Esas No: 2018/911
Karar No: 2019/10217
Karar Tarihi: 10.06.2019

Kişilerin huzur ve sükununu bozma - Yargıtay 18. Ceza Dairesi 2018/911 Esas 2019/10217 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Kocaeli 7. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen bir karar temyiz edilmiştir. Kararın suçu kişilerin huzur ve sükununu bozma olduğu ve sanığın beraat ettiği belirtilmektedir. Ancak temyiz başvurusu sonrasında, suçun oluşmadığının yeterince açıklanmadığı gerekçesiyle karar bozulmuştur. Kararda TCK'nın 123. maddesinde sayılan kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunun unsurları arasında ısrar öğesinin bulunduğu belirtilmektedir. Bu ögedeki ısrarın hareketlerin yapılarına bağlı olduğu vurgulanmaktadır. Temadiye elverişli hareketlerin suçun oluşması için tek başına yeterli olacağı ifade edilmektedir. Gürültü ve hukuka aykırı davranışın kişinin huzur ve sükununu bozacak yoğunluğa ulaşıp ulaşmadığının olgusal olarak belirlenmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Temyiz başvurusunun kabul edilerek kararın bozulması gerektiği sonucuna varılmıştır. Kanun maddesi olarak TCK'nın 123. maddesi üzerinde durulmuştur.
18. Ceza Dairesi         2018/911 E.  ,  2019/10217 K.

    "İçtihat Metni"



    İNCELENEN KARARIN;
    MAHKEMESİ : Kocaeli 7. Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Kişilerin huzur ve sükununu bozma
    HÜKÜM : Beraat


    KARAR

    Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
    Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
    Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede, başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    TCK"nın 123. maddesinde düzenlenen kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunun unsurlarından birisi de ısrar öğesidir. Bazı hareketler yapıları gereği temadiye uygun değildir. Bu hareketlerin birkez yapılması ile suçun ısrar öğesi oluşmaz ancak bir çok kez tekrarı ile oluşur. Ancak temadiye elverişli hareketler bakımından ise suçun oluşması için birden çok kez tekrarı aramak hükmün konuluş amacı ve korunan hukuki yarara hizmet etmez. Temadiye elverişli hareketler yönünden olgusal bir değerlendirme yaparak gürültü ve hukuka aykırı davranışın kişinin huzur ve sükununu bozacak yoğunluğa yani ısrar boyutuna gelip gelmediği belirlenmelidir.
    26/02/2013 tarihli ilk hükümde katılanın samimi anlatımlarına itibar edilerek sanığın tehdit ve huzur ve sükunu bozma suçlarından verilen mahkumiyet kararının temyizi üzerine Dairemizin 16/02/2016 tarihli ilamıyla huzur ve sükunu bozma suçundan kurulan hükmün ısrar unsurunun ne şekilde gerçekleştiği açıklanmadığından bahisle bozulduktan sonra yapılan yargılamada katılanın yaklaşık yarım saat süresince kapısının yumrukladığını beyan etmesi karşısında atılı suçun oluştuğu gözetilmeden yetersiz gerekçeyle beraat kararı verilmesi,
    Kanuna aykırı ve katılan ... vekilinin temyiz nedenleri bu nedenle yerinde görüldüğünden tebliğnameye aykırı olarak, HÜKMÜN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 10/06/2019 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi