Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/11564
Karar No: 2019/5906
Karar Tarihi: 19.11.2019

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2016/11564 Esas 2019/5906 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, bir taşınmazın bakımının yerine getirilmemesi nedeniyle tapu iptali-tescil isteğine ilişkindir. Davacı, ölünceye kadar bakmak koşuluyla taşınmazı davalı oğluna temlik etmiştir ancak davalı bakımını yerine getirmemiştir. Mahkeme, davalının sorumluluğunu yerine getirmediği gerekçesiyle davanın kabulüne karar vermiştir. Ancak dava sürerken davacı ölmüş ve mirasçıları arasında zorunlu dava arkadaşlığı bulunduğundan tüm mirasçıların davada yer almaları gerekmektedir. Bu nedenle, hükmün bozulmasına karar verilmiştir.
Kanun Maddeleri:
- 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 60. ve 55. maddeleri
- 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 640. maddesi
1. Hukuk Dairesi         2016/11564 E.  ,  2019/5906 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    DAVA TÜRÜ : TAPU İPTALİ VE TESCİL

    Taraflar arasında görülen tapu iptali ve tescil davası sonunda, yerel mahkemece davanın kabulüne ilişkin olarak verilen karar davalı tarafından yasal süre içerisinde duruşma istekli temyiz edilmiş olmakla, duruşma günü olarak saptanan 19.11.2019 Salı günü için yapılan tebligat üzerine temyiz eden davalı vekili Avukat ... ile temyiz edilen davacılar vekili Avukat ... geldiler, davetiye tebliğine rağmen davalı ... ve diğerleri gelmedi, yokluklarında duruşmaya başlandı, süresinde verildiği ve kayıt olunduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra gelen vekillerin sözlü açıklamaları dinlendi, duruşmanın bittiği bildirildi, iş karara bırakıldı. Bilahare Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelenerek gereği görüşülüp düşünüldü:
    -KARAR-
    Dava, bakım görevinin yerine getirilmemesi nedenine dayalı tapu iptali-tescil isteğine ilişkindir.
    Davacı, davaya konu dört parça taşınmazını ölünceye kadar bakmak koşuluyla davalı oğluna temlik ettiğini, ancak davalının kendisine bakmadığını ileri sürerek tapu iptali-tescile karar verilmesini istemiş; ölümü üzerine, bir kısım mirasçıları davayı sürdürmüştür.
    Davalı, gerek davacı babasına ve gerekse annesine karşı tüm vazifelerini ifa ettiğini belirtip davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, davalının bakım aktinden kaynaklanan sorumluluklarını yerine getirmediği gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Getirtilen kayıt ve belgelerden, davaya konu ..., ..., ... ve ... nolu parsellerin davacı ... adına kayıtlı iken, 24.12.1997 tarihli resmi akitte "ölünceye kadar bakım şartıyla" davalı oğlu ..."e temlik edildiği; davacının yargılama sürerken 12.05.2015 tarihinde ölümü üzerine, geride mirasçıları olarak eşi ..., kızları ..., ..., ... ve davalı oğlu ..."un kaldığı; davacının eşi ile kızları ... ve ..."nın davayı devam ettirdikleri; kızlardan ..."in davayı devam ettirmediği gibi, 19.08.2015 tarihinde ölmesiyle geride kalan mirasçıları eşi ... ile çocukları ... ve ..."nin mahkemeye verdikleri dilekçeler ile davaya muvafakatlerinin bulunmadığını, davayı sürdürmek istemediklerini bildirdikleri görülmektedir.
    Bilindiği üzere dava, subjektif hakkına tecavüz edildiğini iddia eden kimsenin meşru hak ve menfaatlerinin korunması için mahkemeden hukuki koruma istemesidir. Mahkemeden hukuki koruma isteyen kimse de davacıdır.
    Bunun yanında, her gerçek kişi yaşadığı sürece taraf ehliyetine sahiptir. Dava devam ederken taraflardan birinin ölmesi halinde, ölen kişinin taraf ehliyeti son bulur. Genel olarak mirasbırakanın alacakları, hakları ve malları mirasçıya geçer. Bu nedenle dava sırasında taraflardan birisi ölürse ve istek de şahsa bağlı bir hak değil ise dava mirasçılar tarafından yürütülür.
    Diğer taraftan, dava, devam ederken davacının ölmesi halinde mirasçıları arasında zorunlu dava arkadaşlığı bulunduğundan mirasçıların tümünün davayı birlikte yürütmeleri gerektiği 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun(HMK"nın) 60. maddesi gereğidir. HMK"nun 55. maddesine göre de, taraflardan birinin ölümü halinde mirasçılar mirası kabul veya reddetmemişse, bu hususta kanunda belirlenen süreler geçinceye kadar dava ertelenir. Mirasçılardan bazısı duruşmaya gelmezse gelen mirasçıya, gelmeyen mirasçıların olurlarının alınması ya da 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu"nun(TMK"nın) 640. maddesi uyarınca terekeye temsilci atanması için süre verilir. Temsilci atanırsa davaya temsilci huzuru ile devam edilir.
    Yukarıdaki ilkeler ışığında somut olaya bakıldığında, dava sürerken ölen davacı ..."in tüm mirasçılarının davada yer almalarının zorunlu bulunduğu açıktır.
    Hal böyle olunca, öncelikle ölen davacı ..."in kendisinden sonra ölen kızı ..."in mirasçıları olan eşi ... ile çocukları ... ve ..."nin davaya muvafakat etmedikleri gözetilerek TMK’nın 640. maddesi uyarınca ..."in terekesine temsilci atandırılması için davayı takip eden mirasçılara süre verilmesi ve atanacak temsilci aracılığı ile yargılamanın sürdürülmesi gerekirken, davanın görülebilirlik koşulu gözardı edilerek yazılı olduğu üzere davanın esası hakkında hüküm kurulması doğru değildir.
    Davalının açıklanan nedenden ötürü yerinde bulunan temyiz itirazının kabulü ile, hükmün (6100 sayılı Yasanın geçici 3.maddesi yollaması ile) 1086 sayılı HUMK"un 428.maddesi uyarınca BOZULMASINA, bozma nedenine göre diğer hususların incelenmesine şimdilik yer olmadığına, 02.01.2019 tarihinde yürürlüğe giren Avukatlık Ücret Tarifesi gereğince gelen temyiz eden vekili için 2.037.00.-TL. duruşma vekâlet ücretinin temyiz edilenlerden alınmasına, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 19/11/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi