Abaküs Yazılım
17. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/10643
Karar No: 2019/4516
Karar Tarihi: 10.04.2019

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2016/10643 Esas 2019/4516 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, bir trafik kazasında yaralanan ve malul kalan Ayşe'nin bakıcıya ihtiyacı olduğunu ve kazada kusurlu olan motorsikletin zorunlu mali mesuliyet sigortası olmadığı için zararın hesabından sorumlu olan davalıdan tazminat talep etmiştir. Davalı ise aracın sigortasının olup olmadığının tespiti için bilirkişi raporu istemiş, bakıcı giderinin tedavi giderlerinden farklı olduğunu belirterek SGK'nın sorumlu olduğunu ileri sürmüş ve davanın reddedilmesini talep etmiştir. Hakem heyeti davacı talebinin reddine karar vermiş, bunun üzerine davacı temyiz etmiş ancak temyiz itirazları reddedilmiştir.
Kanun Maddeleri: Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları, Türk Borçlar Kanunu 54. Madde, Sigortacılık Kanunu 30/12. Madde.
17. Hukuk Dairesi         2016/10643 E.  ,  2019/4516 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi


    Taraflar arasındaki Hakem Kararının Tebliğe Çıkarılması/Saklanması davasının yapılan yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine dair verilen hükmün süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Davacı vekili, 18.03.2013 tarihinde meydana gelen kazada davacı Ayşe"nin yaralandığını ve malul kaldığını, bakıcıya ihtiyacı olduğunu, kazanın meydana gelmesinde kusurlu tescilsiz motorsikletin zorunlu mali mesuliyet sigortası olmadığından davalı ... Hesabının zarardan sorumlu olduğunu, davalıya gönderilen ihtarnameye rağmen süresi içinde ödeme yapılmadığını belirterek fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla bakıcı gideri nedeniyle 41.000,00 TL maddi tazminatın temerrüt tarihi olan 16.06.2015 tarihinden itibaren ticari temerrüt faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiş, 21.10.2015 havale tarihli dilekçesi ile bilirkişi raporu doğrultusunda dava değerini 250.000,00 TL"ye yükseltmiştir.
    Davalı vekili, motosikletin cinsinin ve trafik sigortası yaptırma zorunluluğu olan araçlardan olup olmadığının tespit edilmesini, bakıcı gideri tazminat talebinin tedavi giderlerinden olduğu kabul edildiği takdirde 6111 sayılı kanun değişikliği nedeniyle bu giderlerle ilgili sigorta şirketlerinin sorumluluğu sona erdiğinden bu tazminat talebinin SGK"dan talep edilebileceğini, bakıcı giderinin sakatlık ve ölüm teminatı kapsamında olduğunun kabul edilmesi halinde ise davacının .... Asliye Ticaret Mahkemesinde devam eden sürekli sakatlık nedeniyle tazminat
    talepli davasının sonucunun bekletici mesele yapılmasını, davacının daimi maluliyet oranının, maluliyetin kazadan kaynaklı olup olmadığının ve tarafların kusur durumunun tespit edilmesini, avans faizi talebinin haksız olduğunu belirterek davanın reddini savunmuştur.
    Hakem heyetince talebin reddine, dair verilen karara davacı vekili tarafından itiraz edilmesi üzerine itiraz hakem heyetince itirazın reddine karar verilmiş; karar, davacı vekilince temyiz edilmiştir.
    Talep, trafik kazasından kaynaklanan cismani zarar nedeniyle bakıcı gideri istemine ilişkindir.
    Kazanın gerçekleştiği tarihte, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında ölüm ve sakatlanma kişi başına teminat limiti 250.000,00 TL, tedavi gideri kişi başına teminat limiti ise 250.000,00 TL"dir. Bahsedilen iki sorumluluğun her biri diğerinden bağımsızdır.
    6098 Sayılı TBK"nun 54.maddesinde tedavi giderleri ile çalışma gücünün azalmasından veya yitirilmesinden doğan kayıplar, bedensel zararlar kapsamında sayılmış, ZMSS Genel Şartlarında da sakatlık nedeniyle ayrı, tedavi giderleri nedeniyle ayrı teminatlar verilmiştir.
    Sakatlık tazminatı hesaplanırken mağdurun meslekte kazanma gücü kaybı oranına göre elde edeceği gelirdeki azalma hesaplanırken, bakıcı giderleri ise, mağdurun bakımı, hastaneye gidip gelmesi, ilaçları, gerektiğinde sürekli yanı başında bulunması gereken hasta bakıcı-yardımcı maaş ve ücretleridir.
    Daimi iş gücü kaybı tazminatı ile yaşam boyu bakım giderleri farklı tazminat kalemleri olup, yaşam boyu bakıcı giderlerinin sakatlık teminatı kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir. Dairenin kökleşen içtihatları da bu yöndedir. Bu nedenle İtiraz Hakem Heyetinin 17.03.2016 tarih ve 2016/İHK.500 sayılı kararında, Dairenin içtihatlarına aykırı olarak, davacı tarafça uyuşmazlığa konu edilen bakıcı giderinin tedavi süresince değil, zarar gören kişinin sürekli sakat kalması neticesinde bakıma muhtaç olması nedeniyle ömür boyu ödenecek olan bakıcı gideri olduğu, burada kişinin kazadan önceki haline gelmesi için tedavisi değil, sürekli sakatlığının söz konusu olduğu, bu nedenle bu giderin sakatlık teminatından karşılanması gerektiğinin belirtilmesi doğru görülmemiş ise de Hakem Heyeti kararında ve sonrasında İtiraz Hakem Heyeti kararında belirtildiği diğer nedenle, Hakem heyeti tarafından sigortacılık kanunun 30/12. maddesi gereğince 4 ay içinde karar verilmesi gerektiği, sürenin

    uzatılması için tarafların açık ve yazılı muvafakatlarının bulunması gerektiğine göre davacı vekilinin yerinde görülmeyen tüm temyiz itirazlarının reddiyle usul ve yasaya uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda dökümü yazılı 15,20 TL kalan onama harcının temyiz eden davacıdan alınmasına 10/04/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi