Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/2641
Karar No: 2012/7268

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2011/2641 Esas 2012/7268 Karar Sayılı İlamı

Özet:


İş Mahkemesi'nde görülen bir davada, davacının son ayda aldığı 1.000 TL ücretin doğru bir şekilde Kuruma bildirilip bildirilmediği konusunda uyuşmazlık olduğunu belirten 10. Hukuk Dairesi, davanın kabul edilmesinin yanlış olduğunu ve taraflar arasındaki anlaşmazlığın çözülmesi için daha detaylı bir araştırma yapılması gerektiğini belirtti. Kararda, tespit davası başlıklı 106. madde ve dava şartlarının belirlendiği 114. ve 115. maddeler detaylı bir şekilde açıklandı.
10. Hukuk Dairesi         2011/2641 E.  ,  2012/7268 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :İş Mahkemesi
    Dava, en son aylık ücretin net 1.000,00 TL olduğunun tespiti istemine ilişkindir.
    Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Hükmün, davalı. avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    11.01.2007 – 17.03.2008 döneminde davalı işverene ait işyerinde aralıksız çalışan davacı sigortalıya 506 sayılı Kanun hükümlerine göre 01.04.2008 tarihinden itibaren yaşlılık aylığı bağlandığı, hakkında düzenlenen ... 2007 yılının Aralık ayından itibaren aylık 1.000,00 TL. ücret aldığı belirtildiği gibi, Kurum belgeleri arasında yer alan hizmet cetvelinde de, anılan tutar üzerinden bildiriminin yapılıp sigorta priminin yatırıldığı anlaşılmaktadır.
    01.10.2011 tarihinde yürürlüğe girerek 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununu yürürlükten kaldıran 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun “Tespit davası” başlığını taşıyan 106’ncı maddesinde, tespit davası yoluyla, mahkemeden, bir hakkın veya hukuki ilişkinin varlığının ya da yokluğunun yahut bir belgenin sahte olup olmadığının belirlenmesi istenebileceği, tespit davası açanın, kanunlarda belirtilen istisnai durumlar dışında, bu davayı açmakta hukuken korunmaya değer güncel bir yararının bulunması gerektiği, maddi vakıaların, tek başlarına tespit davasının konusunu oluşturamayacağı belirtilmiş, “Dava şartları” başlıklı 114’üncü maddesinde, davacının, dava açmakta hukuki yararının bulunması, dava şartı olarak kabul edilmiş, “Dava şartlarının incelenmesi” başlığını taşıyan 115’inci maddesinde, mahkemenin, dava şartlarının varlığını davanın her aşamasında kendiliğinden araştıracağı, tarafların da dava şartı eksikliğini her zaman ileri sürebileceği, mahkemece, dava şartı eksikliği belirlendiği takdirde davanın usulden reddine karar verileceği, ancak, dava şartı eksikliğinin giderilmesi olanaklı ise bunun tamamlanması için kesin süre verileceği, bu süre içinde dava şartı eksikliği giderilmemiş ise davanın dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddedileceği, dava şartı eksikliği, mahkemece, davanın esasına girilmesinden önce fark edilmemiş, taraflarca ileri sürülmemiş ve fakat hüküm anında bu eksiklik giderilmişse, başlangıçtaki dava şartı eksikliğinden ötürü, davanın usulden reddedilemeyeceği hüküm altına alınmıştır.
    Açıklanan yasal düzenlemeler ışığı altında yapılan değerlendirmede; davacının son ayda, istem konusu yapılarak hüküm altına alınan 1.000,00 TL. ücret üzerinden çalıştırılıp Kuruma bu şekilde bildirimde bulunulduğu hususunun taraflar arasında uyuşmazlık dışı olduğu belirgin bulunmakla, anılan olgunun yaşlılık sigortasından aylık tahsisi aşamasında dikkate alınıp alınmadığı araştırılıp açıklıkla saptandıktan ve böylelikle dava açılmasında herhangi bir hukuki yararın bulunup bulunmadığı ortaya konulduktan sonra elde edilecek sonuca göre hüküm kurulması gerekirken, mahkemece eksik inceleme ve araştırma sonucu davanın kabulü yönünde karar verilmesi, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    O halde, davalı Kurum vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    S O N U Ç : Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 12.04.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi