Abaküs Yazılım
18. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/22783
Karar No: 2016/8550
Karar Tarihi: 26.05.2016

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2015/22783 Esas 2016/8550 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, ortaklığın satış yolu ile giderilmesi istemiyle dava açmıştır. Mahkeme, davanın kabulüne karar vermiştir. Ancak, bir kısım davalılar tarafından temyiz edilmiştir. Yargıtay ise, 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Yasasının 54. maddesine göre gereken hesaplamaların yapılmasını istemiştir. Buna göre, davacının payının anataşınmazın şuyulandırılmasından önceki malikler tarafından satın alınması teklif edilmeli ve verilen süre içerisinde bu teklifin kabul edilip edilmediği beklenmelidir. Mahkemece, bunun yerine sadece toptan eşya fiyat endeksi uygulandığı ve anataşınmazda en fazla pay sahibi olana satın alınması teklifinin yapıldığı için karar bozulmuştur. Ayrıca, mahkemenin tarafları dinlemeden karar vermesi de hatalı bulunmuştur.
634 Sayılı Kat Mülkiyeti Yasasının 54. maddesi, ortaklığın giderilmesinde takip edilecek yöntemleri açıklamaktadır. Buna göre, gayrimenkullerin geçer değerleri önceki değerlerine göre belirlenmeli ve söz konusu değerler hesaplanırken, toptan eşya fiyat endeksi veya üretici fiyat endeksi kullanılmalıdır. Mahkeme ayrıca, HMK. madde 27'ye göre taraf teşkili sağlanmadan karar verilemeyeceğini belirtmiştir.
18. Hukuk Dairesi         2015/22783 E.  ,  2016/8550 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
    DAVALILAR : 1-... Vek.Av....
    2-... Vek.Av.....

    Dava dilekçesinde, ortaklığın satış yolu ile giderilmesi istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm bir kısım davalılar tarafından temyiz edilmiştir.

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
    Dava dilekçesinde, Kat Mülkiyeti Yasasının 54. maddesine dayalı olarak ortaklığın giderilmesi istenilmiş, mahkemece davanın kabulüne karar verilmiştir.
    1- 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Yasasının 54. maddesinin 2. fıkrasında 14/11/2007 tarih, 5711 Sayılı Yasanın 21. maddesi ile yapılan değişiklik ile "Böyle bir anlaşmaya varılamazsa, her gayrimenkulün ortaklaştırmadan önceki geçer değerleri, birinci fıkrada sözü geçen madde hükümlerine göre ortaklığı gidermekle görevli sulh mahkemesince ayrı ayrı takdir edilerek, bunlara ....yayımlanan üretici fiyat endeksi uygulanmak suretiyle her bir gayrimenkulün hükme en yakın tarih itibarıyla ulaştığı değerleri tespit edildikten sonra, bunlardan değeri en fazla olan gayrimenkulün malikine, öteki gayrimenkulleri bu değerle satın almasını teklife karar verilir ve bu teklif kabul edilip bedel ödenince ortaklık giderilmiş olur." hükmü getirilmiştir.Yasanın bu hükmü dikkate alındığında; davacı ..."nin payının ortaklaştırma tarihi olan 13.12.2004 günü itibari ile tespit edilen değerine, ortaklaştırma tarihinden itibaren 5711 Sayılı Yasanın yürürlüğe girdiği tarih olan 14/11/2007 tarihine kadar Yargıtay"ın yerleşmiş uygulamaları doğrultusunda ....yayımlanan toptan eşya fiyat endeksi uygulanmak suretiyle, 5711 Sayılı Yasanın yürürlüğe girdiği tarih olan 14/11/2007 tarihinden itibaren hükme en yakın tarihe kadar ise,... yayımlanan üretici fiyat endeksi uygulanmak suretiyle davacının payının değerinin güncellenmesi gerekmektedir.
    Bu durum karşısında, mahkemece ....yayımlanan toptan eşya fiyat endeksi ve üretici fiyat endeksi rakamları dosyaya getirtildikten sonra, yukarıda belirtilen şekilde hesaplama yapılması için bilirkişiden ek rapor

    ....

    alınması, bu şekilde tespit edilen bedelle, davacı ..."nin payının anataşınmazın şuyulandırılmasından önceki malikler tarafından satın alınmasının teklif edilmesi, verilen süre içerisinde bu teklifin kabul edilip edilmediği beklenip bunun sonucuna göre 54. maddenin üçüncü fıkrası uyarınca işlem yapılması gerekirken, davalının payının değerini sadece toptan eşya fiyat endeksi uygulamak suretiyle belirleyen bilirkişi raporu alınması ve anataşınmazda en fazla pay sahibi olana satın alınması teklifinin yapılması suretiyle hüküm kurulması,
    2-HMK.nun 27. maddesine göre, kanunun gösterdiği istisnalar dışında hakim, her iki tarafı dinlemeden veya sav ve savunmalarını bildirmeleri için yasal şekillere uygun olarak davet etmeden hüküm veremez. Yasanın bu açık hükmüne aykırı olarak ve mahkemece kendisine yöntemince tebligat yapılmadan savunma hakları kısıtlanan....e dava dilekçesi usulünce tebliğ edilip, göstereceği deliller toplanıp savunmaları çerçevesinde değerlendirme yapılarak sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, taraf teşkili sağlanmadan yargılama yapılıp karar verilmesi,
    Doğru görülmemiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 26.05.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.











    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi