Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/9819
Karar No: 2012/2998

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2011/9819 Esas 2012/2998 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2011/9819 E.  ,  2012/2998 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Ankara 1. İş Mahkemesi
    TARİHİ : 06/10/2010
    NUMARASI : 2010/298-2010/647

    Davacı işçi, iş sözleşmesinin davalı işverence geçerli bir neden  olmadan  feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliği ile işe iadesine karar verilmesini, buna bağlı işe başlatmama tazminatı ile boşta geçen dört aylık ücret ve diğer haklarının belirlenmesi isteğinde bulunmuştur.
    Davalı, davacının  kendi çalışanları olmadığını, ... San. A.Ş.  işçisi olduğundan davanın öncelikle  husumetten reddine, kabul anlamına gelmemekle beraber davacının işinde gerekli özen  ve dikkati göstermediği, performansının düşük olduğu  bu konuda savunmasının alındığı, sık sık geç geldiği, sormadan işyerinde yaptığı taşımada halatlara zarar verildiğinden haklı nedenle iş sözleşmesinin feshedildiğini ileri sürerek   davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur.
    Mahkemece davacının aynı gurup içindeki diğer şirketin işçisi olduğundan husumetten davanın reddine   karar verilmiştir.
    Taraflar arasında iş sözleşmesinin feshinin geçerli nedene dayanıp dayanmadığı uyuşmazlık konusu olup, normatif dayanak 4857 sayılı İş Kanunu’nun 18 ve devamı maddeleridir.
    4857 sayılı Kanun’un 18. maddesine göre otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır.
    Yetersizlikten kaynaklanan nedenler; işçinin ortalama benzer işi görenlere göre daha az verimli çalışması, gösterdiği niteliklerden beklenenden daha düşük performansa sahip olması, işe yoğunlaşmasının giderek azalması, işe yatkın olmaması, öğrenme ve kendisini geliştirme konusunda yetersiz kalması, sık sık hastalanması, çalışamaz duruma getirmemekle birlikte işini gerektiği şekilde yapmasını devamlı olarak etkileyen hastalığa yakalanması ve uyum yeterliliğinin azalması gibi işyerinde işin görülmesini önemli ölçüde olumsuz etkileyen sebeblerdir.
    4857 sayılı Kanunu’nun 20.maddesinin ikinci fıkrasına göre feshin geçerli nedene dayandığını ispat yükümlülüğü işverene aittir. İşçi, feshin başka bir sebebe dayandığını iddia ettiği takdirde, bu iddiasını ispatla yükümlüdür.
    Gurup şirketlerinde ortaya çıkan bir çalışma biçimi olan birlikte istihdam şeklindeki çalışmada, işçilerin bir kısmı aynı anda birden fazla işverene ve birlikte hizmet vermektedirler. Daha çok yönetim organizasyonu kapsamında birbiriyle bağlantılı olan bu şirketler, aynı binalarda hizmet verebilmekte ve bir kısım işçiler iş görme edimini işverenlerin tamamına karşı yerine getirmektedir. Tüm şirketlerin idare müdürlüğünün aynı şahıs tarafından yapılması, şirketlerin birlikte kullandığı işyerinde verilen muhasebe, güvenlik, ulaşım, temizlik, kafeterya ve yemek hizmetlerinin yine tüm işverenlere karşı verilmiş olması  buna örnek olarak gösterilebilir. Bu gibi bir ilişkide, tüm şirketlere hizmet veren işçinin  işleri yapılan  şirketlerce birlikte isithdam edildiğinin kabulü gerekir.
    Somut olayda işyerinde bakım onarım sorumlusu olarak çalışan davacının   SGK"una verilen aylık pirim bildirgelerinde, hizmet sözleşmesi  ve  ibranamede işveren olarak dava dışı  .,..San. A. Ş., gösterildiği,  her iki şirketin ticaret sicil kayıtlarına  göre adres ve ortaklarının aynı olduğu, davalı tanıkları olarak dinlenen  İnsan Kaynakları  Müdürü ve Kalıphane şefinin beyanlarına göre gurubun şirketlerinin aynı bahçe içinde  faaliyet gösterdikleri, şirketlerin personellerinin birlikte hareket ettikleri, hangi şirkette ihtiyaç duyulursa orada çalıştırıldıklarını beyan ettikleri de dikkate alındığında davacının davalı şirketle birlikte dava dışı .... San AŞ tarafından birlikte istihdam edildiği  anlaşılmaktadır. Bu durumda  davanın dava dışı  şirkete de yöneltilmesi  için  davacıya önel verilerek taraf teşkili sağlandıktan sonra .............. San. A.Ş."nin de davalı sıfatı ile  göstereceği deliller toplandıktan sonra  yargılamaya devam edilerek  sonucuna göre karar verilmesi gerekiken yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde karar verilmesi bozma  nedenidir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 01.03.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.

     

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi