Abaküs Yazılım
13. Daire
Esas No: 2019/494
Karar No: 2022/412
Karar Tarihi: 15.02.2022

Danıştay 13. Daire 2019/494 Esas 2022/412 Karar Sayılı İlamı

Danıştay 13. Daire Başkanlığı         2019/494 E.  ,  2022/412 K.

    "İçtihat Metni"

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    ONÜÇÜNCÜ DAİRE
    Esas No:2019/494
    Karar No:2022/412

    TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Kurumu
    VEKİLİ : Av. …

    KARŞI TARAF (DAVACI) : … Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (…)
    VEKİLİ : Av. …

    İSTEMİN KONUSU : .. Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesi'nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

    YARGILAMA SÜRECİ :
    Dava konusu istem: Rafinerici lisansı sahibi olan davacı şirkete ait tesiste bulunan … numaralı motorin tankında yer alan 8.070,977 m³ ürüne, 09/11/2012 tarihinde 64,568 litre ulusal marker yerine 59,071 litre ulusal marker eklenmesi suretiyle 8 ppm yerine 7,3 ppm oranında eksik markerlama yapıldığından bahisle 5015 sayılı Kanun'un 19. maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinin (4) numaralı alt bendi uyarınca 815.555,00-TL idari para cezası verilmesine ilişkin Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (Kurul) … tarih ve … sayılı kararının iptali istenilmiştir.
    İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesi'nce verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararda; idarenin, hizmetlerini gereği gibi ve ivedilikle yerine getirebilmesi için, para cezası, faaliyete son verme gibi yaptırımları uygulama yetkilerine gereksinimi olmakla beraber, kamu yararını gerekçe göstererek sınırsız bir şekilde yaptırım uygulayamayacağının açık olduğu, "Cezalandırma amacı ağırlıklı olan idarî yaptırımlarda, 'çekirdek' denebilecek en temel ceza hukuku ilke ve kurallarının uygulanmasının evrensel bir genel hukuk ilkesi olarak kabul edildiği (Ali D. Ulusoy, 2013, İdari Yaptırımlar, 1. Bası, s.48)"; bu itibarla, idarî yaptırımlara, cezalandırma amaçlarının da bulunması nedeniyle temel ceza hukuku ilkelerinden; savunma hakkı, kanunilik, lehe kanunun geçmişe yürümesi, masumiyet karinesi ve şüpheden sanık yararlanır kuralı gibi ilkelerin de uygun olduğu ölçüde tatbik edilmesi gerektiği, olayda, TÜBİTAK UME tarafından davalı idareye hitaben yazılan … tarih ve … sayılı yazıda, TK-3092 tankında sahada ölçülen numunelerin ulusal marker sonuçları ile laboratuvara analiz için gönderilen numunelerin sonuçları arasında farklılık olduğu, bu farklılığın eksik ulusal marker kullanımından kaynaklandığı, ancak bu farklılığın TK-2485 ve T-09 tanklarında görülmediği, TK-3092 ve TK-2485 tank numunelerini sahada ölçen cihazın MRK-15 olduğu, TK-2485 tankı için MRK-15'in verdiği saha ölçüm değeri ile laboratuvarda elde edilen sonuçlar aynı olmakla beraber TK-3092 tankı için farklılık gösterdiği, TK-2485 tankına ait numunelerin ölçümleri ve hesaplanan değerleri dikkate alındığında, MRK-15, MRX-170 ve Ulusal Marker Referans Cihazı sonuçlarının birbiri ile uyumlu olduğu görüldüğünden, (TK-2485 tankı için ölçüm sonuçları MRK-15 %99, Referans Ölçüm %98 ve MRX-170 %99), MRK-15 cihazında teknik bir sorun olmadığının düşünüldüğü, ancak TK-3092 tankı için MRK-15, MRX-170 ve Ulusal Marker Referans Cihazı sonuçlarının teknik şartnamede belirtilen belirsizlik oranlarından fazla olduğunun tespit edildiği, (TK-3092 tankı için ölçüm sonuçları MRK-15 %99, Referans Ölçüm %92 ve MRX-170 %95), bu durumun MRK-15 cihazının performansı ile ilgili olmayıp ölçüm prosedürlerindeki hatalar sonucu meydana gelmiş olabileceği hususları belirtildiğinden, ölçüm sonuçları arasında ortada bir şüphe oluştuğu, bu şüphenin giderilmesine yönelik olarak davalı idarece TK-3092 tankı için ölçüm prosedürlerine uygun şekilde yeniden bir ölçüm yaptırılmadığı da dikkate alındığında, temel ceza hukuku ilkelerinden olan "şüpheden sanık yararlanır" ilkesi gözardı edilerek eksik inceleme sonucu tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
    Belirtilen gerekçelerle, hukuka aykırı bulunan dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
    Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesi'nce; istinaf başvurusuna konu İdare Mahkemesi kararının usul ve hukuka uygun olduğu ve davalı tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.

    TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından, iptal kararının kanuna aykırı olduğu, davacı tarafından Kurumca belirlenen ölçüde ulusal marker eklemesi yapılmadığı ileri sürülmektedir.

    KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davacı tarafından, savunma verilmemiştir.

    DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'IN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

    TÜRK MİLLETİ ADINA
    Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi'nce, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

    HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
    Bölge İdare Mahkemesi kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
    Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

    KARAR SONUCU :
    Açıklanan nedenlerle;
    1. Davalının temyiz isteminin reddine,
    2. Dava konusu işlemin yukarıda özetlenen gerekçeyle iptaline ilişkin İdare Mahkemesi kararına yönelik istinaf başvurusunun reddi yolundaki …Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesi'nin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından, anılan Bölge İdare Mahkemesi kararının ONANMASINA,
    3. Davalı idare harçtan muaf olduğundan temyiz aşamasında yatırılan toplam …-TL harcın istemi hâlinde davalıya iadesine,
    4. Temyiz posta giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
    5. Posta giderleri avansından artan tutarın davalıya iadesine,
    6. 2577 sayılı Kanun'un 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesi'ne gönderilmesini teminen dosyanın … İdare Mahkemesi'ne gönderilmesine, 15/02/2022 tarihinde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi