![Abaküs Yazılım](/6.png)
Esas No: 2008/7739
Karar No: 2011/1108
Karar Tarihi: 15.03.2011
Danıştay 12. Daire 2008/7739 Esas 2011/1108 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Davacı fizik öğretmeninin 1702 sayılı Kanunun 22.maddesinin 4. fıkrası uyarınca 1/30 oranında maaş kesimi cezasıyla cezalandırılmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davada, yapılan soruşturma sonucunda disiplin cezasına ilişkin işlemde tarafsızlık ilkesinin zedelendiği gerekçesiyle dava konusu işlemin iptali talebi reddedilmiştir. Danıştay Onikinci Dairesince verilen kararda ise idare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri için belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür. Ancak temyiz isteminin reddedilmesine karar verildiği belirtilmiştir. Kanunun yer aldığı madde ise 1702 sayılı Kanunun 22. Maddesi, 4. fıkrasıdır.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No: 2008/7739
Karar No: 2011/1108
Temyiz İsteminde Bulunan (Davalı): …
Karşı Taraf: …
İsteğin Özeti: … ili … ilçesi … Lisesinde fizik öğretmeni olarak görev yapan davacının, 1702 sayılı Kanunun 22.maddesinin 4. fıkrası uyarınca 1/30 oranında maaş kesimi cezasıyla cezalandırılmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davada,disiplin amiri olan Okul Müdürünün soruşturmayı yürütmesi konusunda bir görevlendirme olmaksızın muhakkik sıfatıyla bu soruşturmayı yürüttüğü, yapılan soruşturma sonucunda yine Okul Müdürü tarafından davacı hakkındaki disiplin cezasına ilişkin işlemin tesis edildiği, bu haliyle ceza vermeye yetkili amirin önce delilleri toplayarak dosya oluşturması, memurun savunmasını alması, ardından da topladığı delilleri kendisinin değerlendirerek cezayı vermesinin tarafsızlık ilkesini zedelediği gibi hukukun temel prensiplerine de aykırılık teşkil ettiği anlaşıldığından davacı hakkında tesis edilen işlemde bu yönüyle hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptali yolunda … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E: …, K: …sayılı kararın dilekçede yazılı nedenlerle temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti: Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi: …
Düşüncesi: İdare Mahkemesince verilen karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir neden de bulunmadığından anılan kararın onanması gerektiği düşünülmüştür.
Danıştay Savcısı: …
Düşüncesi: İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onikinci Dairesince işin gereği düşünüldü:
İdare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür. … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E: …, K: … karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup bozulmasını gerektirecek bir sebep de bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına, temyiz giderlerinin istemde bulunan davalı idare üzerinde bırakılmasına, 15.3.2011 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.