Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/2723
Karar No: 2020/1139
Karar Tarihi: 10.02.2020

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2019/2723 Esas 2020/1139 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı banka, davalı tarafından satın alınan bir taşınmazın İş Bankası tarafından konulan ipoteği nedeniyle müşterek teminat olarak gösterilen bir başka taşınmazda ikinci derecede ipotek tesis ederek müşterek teminata girdiğini ve İş Bankası'na ödemesi gereken tutarın fazlasını davalıya ödediğini ancak davalının fazla aldığı tutarı iade etmediğini savunarak 36.670,00 TL'nin işleyecek ticari reeskont faizi ile birlikte istirdat olarak tahsilini talep etmiştir. Dava, daha önce davacı lehine sonuçlanmıştır. Ancak davalı tarafından yapılan temyiz başvurusu sonucu Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, davacı ile davalı arasında herhangi bir akdi ilişki olmadığı gerekçesiyle davayı reddeden hükmü onamıştır. Kanunlar: Türk Borçlar Kanunu.
11. Hukuk Dairesi         2019/2723 E.  ,  2020/1139 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen davada Bakırköy 7. Asliye Hukuk Mahkemesince bozmaya uyularak verilen 18/04/2019 tarih ve 2019/56-2019/201 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesinin davacı vekili tarafından istenildiği ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, davalı tarafından üzerinde İş Bankasının ipoteği bulunan taşınmazın davadışı ..."ten satın alındığını, ipotek borçlarını da davalının üstlendiğini, davalı tarafından da davadışı ..."e aynı şekilde ipotekli olarak taşınmazın satıldığını, İş Bankası tarafından bakiye borcun ödenmesi halinde ipoteğin fek edileceği yönünde taahhütte bulunulması üzerine müvekkili banka tarafından ... adına kredi tahsis edildiğini ve 2. derecede ipotek tesis edildiğini, ..."ün talimatıyla masraf kesintileri yapıldıktan sonra kalan 88.800 TL"nin ... hesabına havale edildiğini, İş Bankasına ödenmesi gereken tutarın da sehven davalıya ödenmiş olduğunu, bunun farkında olan davalının İş Bankasına ödeme yapmadığı gibi fazla aldığı tutarı da iade etmediğini, ipotek kaldırılmadığı için müvekkili bankanın teminatının tehlikeye girdiğini, ipoteğin kaldırılması için İş Bankasına haricen 36.670.00 TL ödenerek ipoteğin fek edilmesinin sağlandığını, davalının sebepsiz olarak zenginleştiğini ve müvekkili bankanın zararının doğmuş olduğunu ileri sürülerek 36.670,00 TL"nin 07/06/2013 tarihinden itibaren işleyecek ticari reeskont faizi ile birlikte istirdaten tahsilini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, yasal sürede cevap dilekçesi sunmamış, ancak dosyadaki beyanları ile kendisine fazla ödeme yapılmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
    Dairemizin bozma ilamına uyan mahkemece, davacı ... tarafından davadışı İş Bankasına ödenen bedelin davadışı ..."ün hesabına borç kaydedildiği, davacı ile davalı arasında da herhangi bir akdi ilişki söz konusu olmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
    Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
    Dosyadaki yazılara, mahkemece uyulan bozma kararı gereğince hüküm verilmiş olmasına göre, davacı vekilinin bütün temyiz itirazları yerinde değildir.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davacı vekilinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı bakiye 10,00 TL temyiz ilam harcının temyiz edenden alınmasına, 10/02/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi