Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/20142
Karar No: 2015/6511
Karar Tarihi: 07.04.2015

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2014/20142 Esas 2015/6511 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı işveren, dava konusu olan kıdem tazminatı ve işçilik alacaklarını ödememekte ısrar etmiştir. Mahkeme ilk kararında davacı lehine kısmi kabul vermiş ancak Yargıtay'ın bozma ilamı sonrasında davalıya yemin teklif edilmesi gerektiğini belirtmiştir. Yeniden görülen davada davalıya yemin teklif edilmemiş ve bu da hatalı bir karara sebep olmuştur. Bu nedenle, davalı vekilinin temyiz itirazları kabul edilmiştir ve karar bozulmuştur.
Kanun maddeleri: HMK'nun 27. maddesi (Hukuki dinlenme ve savunma hakkı)
7. Hukuk Dairesi         2014/20142 E.  ,  2015/6511 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi : Bursa 5. İş Mahkemesi
    Tarihi : 13/10/2014
    Numarası : 2014/498-2014/596


    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, hükmün uyulan önceki Yargıtay bozma ilamına uygun biçimde verilmiş olmasına, bozma ile kesinleşen ve karşı taraf yararına kazanılmış hak durumunu oluşturan yönlerin yeniden incelenmesine hukukça ve yasaca cevaz bulunmamasına ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine,
    2)Davacı vekili, kıdem tazminatı ile bazı işçilik alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
    Davalı vekili davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiş, davalı vekilinin temyizi üzerine Dairemizin 08.05.2014 tarihli ilamı ile özetle ve sonuç olarak, “...Davalı cevap dilekçesinde şua izninin kullandırıldığı konusunda yemin teklif etme haklarının saklı olduğunu bildirdiğine göre davalının dayandığı yemin delilini kullanmasına imkan tanınıp sonucuna göre şua izni ücreti konusunda karar verilmesi gerekir. Mahkemenin bu yönü gözetmeyerek davalıya yemin teklif etme imkanı tanımadan karar vermesi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.”gerekçesi ile bozulmuştur.
    Mahkeme bozma kararına uymuş, davacıya şua izni konusunda yemin ettirdikten sonra davanın yeniden kısmen kabulüne karar vermiştir.
    Davalı vekili davacıya yemin teklif etmek istediklerini beyan ettikten sonra yemin metnini hazırlamak için süre talep etmiştir. Mahkemece davalı vekiline yemin metnini hazırlaması için süre verilmesi gerekirken HMK"nun 27.maddesindeki “Hukuki Dinlenme” ve savunma hakkını kısıtlar biçimde bozma ilamında hangi hususta yemin ettirileceğinin yazılı olduğu gerekçesi ile talebin reddi hatalı olmuştur.
    Davalı vekiline yemin metnini hazırlaması için süre verilmeli, yemin metnine göre yemin eda ettirilerek sonuca göre bir karar verilmelidir.
    O halde davalı vekilinin bu yönü amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve karar bozulmalıdır.
    SONUÇ:Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 07.04.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi