Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/12742
Karar No: 2017/985
Karar Tarihi: 09.02.2017

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2016/12742 Esas 2017/985 Karar Sayılı İlamı

Özet:


İki taraf arasındaki mal iadesi davasında mahkeme, finansal kiralama sözleşmesi konusu malların aynen iadesine karar vermiştir. Ancak dava dilekçesinde belirtilen dava değeri ile dosyada yer alan finansal kiralama sözleşmesi evrakındaki değer arasında farklılık bulunmaktadır. Bu nedenle davacı tarafın, iade istenen makinelerin bedelinin açıklattırılması ve eksik harcın ikmal ettirilmesi için süre verilmesi gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca mahkemece usul hukuku kurallarına uyulmadan verilen hüküm de bozulmuştur. Kararda, 492 sayılı Harçlar Kanunu'nun 28/a ve 32. maddeleri ile 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun usul hukuku açısından önemli aşamalarının neler olduğu da vurgulanmıştır.
19. Hukuk Dairesi         2016/12742 E.  ,  2017/985 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi


    Taraflar arasındaki mal iadesi davasının yapılan yargılaması sonucunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün davalı vekilince duruşmalı olarak temyiz edilmesi üzerine ilgililere çağrı kağıdı gönderilmişti. Belli günde taraflardan kimse gelmediğinden incelemenin evrak üzerinde yapılmasına ve temyiz dilekçesinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    -KARAR-

    Davacı vekili, müvekkili şirket ile davalı arasında finansal kiralama sözleşmesi imzalandığını, finansal kiralama konusu malların davalı tarafa teslim edildiğini, ancak davalının kira bedellerini ödemede temerrüde düştüğünü, bu hususta tarafına 60 gün atıfet süreli ihtarname çekildiğini, ancak yine de ödeme yapılmadığını iddia ederek finansal kiralama konusu malların davalıdan alınarak davacıya iadesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı, davaya cevap vermemiştir.
    Mahkemece, davalı kiracının finansal kiralama bedellerini ödemediği ve kendisine çekilen 60 gün atıfet süreli ihtarnamenin de sonuçsuz kaldığı gerekçesiyle davanın kabulü ile finansal kiralama konusu iki adet ekskavatörün tüm ekipman ve aksesuarları ile birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine karar verilmiş, hüküm davalı vekilince temyiz edilmiştir.
    (1) Dava, finansal kiralama sözleşmesi konusu malların aynen iadesi istemine ilişkindir. Dava dilekçesinde dava değeri 30.000,00 TL olarak gösterilmiş ve peşin harç da bu miktar üzerinden yatırılarak dava açılmıştır. Ancak dosya içerisinde bulunan finansal kiralama sözleşmesine ilişkin evraktan dava konusu iadesi istenilen makinelerin değerinin çok daha yüksek olduğu anlaşılmaktadır. Bu sebeple davaya konu makinelerin bedelinin davacı tarafa açıklattırılarak, bedelinin tespit edilmesi, 492 sayılı Harçlar Kanunu"nun 28/a ve 32. maddeleri uyarınca eksik harcın ikmal ettirilmesi için süre verilerek sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, eksik harç ile davaya devam edilerek yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.



    (2) Diğer yandan, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu, usul hukukumuzda ilk derece yargılamasının beş temel aşamadan oluşmasını öngörmüştür. Bunlar sırası ile, dilekçelerin karşılıklı verilmesi, ön inceleme, tahkikat, sözlü yargılama ve hükümdür.
    Dava dosyasının incelenmesinden, mahkemece tensiben ön inceleme duruşmasının 30.12.2015 tarihinde yapılmasına karar verilmiş, 30.12.2015 tarihli duruşmada ise HMK’da öngörülen yargılama usulüne uyulmadan hüküm tesis edilmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) ve (2) nolu bendlerde açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair yönlerin incelenmesine yer olmadığına, peşin harcın istek halinde iadesine, 09/02/2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi