Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/14077
Karar No: 2019/6137
Karar Tarihi: 02.10.2019

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2016/14077 Esas 2019/6137 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı vekili, miras bırakanın davacıya satış vaadi sözleşmesi ile taşınmazları sattığını ve satış bedelinin tamamen ödendiğini belirterek, dava konusu taşınmazların tapu kayıtlarının iptali ile davacı adına tescilini istemişti. Davalılar ise zamanaşımına uğrama ve taşınmazların paydaş olunduğunu belirterek, davanın reddini savunmuşlardı. Mahkeme davayı kabul ederek, taşınmazlarda davalılar adına kayıtlı hisselerin iptal edilerek davacı adına kayıt ve tesciline karar vermişti. Ancak, bir kısım davalılar vekili temyiz itirazında bulunarak, hükümde bozulma talebinde bulunmuştur.
Kanun Maddeleri:
- Türk Medeni Kanunu 22. Maddesi: Taşınmaz satış vaadi sözleşmelerinin edimin hükmen yerine getirilmesinin istenebileceği belirtilmektedir.
- Detaylı bir açıklama yapılmamıştır.
14. Hukuk Dairesi         2016/14077 E.  ,  2019/6137 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 25/02/2009 gününde verilen dilekçe ile tapu iptali ve tescil talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 18/12/2014 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi bir kısım davalılar vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
    K A R A R
    Davacı vekili, davalıların miras bırakanı ..."nın Keşan 1. Noterliğinin 23/08/1999 tarihli, 8061 yevmiye numaralı gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi ile ... Köyü 260, 246, 3446 ve 732 parsel sayılı taşınmazları davacıya satmayı vaat ve taahhüt ettiğini, satış bedelinin tamamen ödendiğini, taşınmazların teslim edildiğini, satıcı ... 15/03/2003 tarihinde vefat edince mirasçılarının tapuda ferağ vermeye yanaşmadıklarını belirterek, dava konusu taşınmazların tapu kayıtlarının iptali ile davacı adına tescilini istemiş, 14/06/2010 tarihli ıslah dilekçesi ile satış vaadi sözleşmesinde satışa konu taşınmazlardan 3446 parsel olarak yazılan taşınmazın sözleşmeye sehven sayfa numarasının yazıldığını, doğrusunun 3461 parsel olduğunu, aynı şekilde 732 parsel olarak yazılan taşınmazın da 740 parsel olduğunu belirtmiş, böylece dava konusu taşınmazların parsel numaralarının 260, 246, 3461 ve 740 olarak düzelttiklerini ve bu parsellerin tapu kayıtlarının iptali ile davacı adına tescilini talep etmiştir.
    Davalılar ..., ... ve ... vekili, davanın zamanaşımına uğradığını, muris hayatta iken açılmadığını, murisin ölümünden 6 yıl sonra açılmasının murisin haklarını ihlal ettiğini, murisin iştirak halinde malik olduğu 4 adet gayrimenkulu davacıya satmaya vaat ettiğini, davacının tüm taşınmazlarda paydaş olmadığını, dolayısı ile sözleşmenin ifa olanağının bulunmadığını belirterek davanın reddini savunmuştur.
    Davalı ..., satış vaadi sözleşmesinin gerçek olduğunu, bunu bizzat muris babasının kendisine söylediğini, babasının kızlarına yardım olarak haklarını verdiğini belirtmiş, davayı kabul ettiğini bildirmiştir.
    Davalı ... davayı kabul etmiş, davalı ... davaya cevap vermemiş, ölümü üzerine davaya dahil edilen mirasçıları ..., ..., ... ve Nurhan Balu taşınmazların davacıya satıldığı iddiasını kabul etmediklerini, satış bedelinin ödenmediğini, sözleşmenin muvazaalı olarak yapıldığını beyanla davanın reddini istemişler, dahili davalı ... cevap vermemiştir.
    Mahkemece, davanın kabulüne, ... Köyü 740, 4328, 4329, 4330, 4331, 4332 ve 4333 parsel sayılı taşınmazlarda muris ... mirasçıları olan davalılar adına kayıtlı hisselerin (toplam 1/2 hisse) her bir taşınmaz bakımından ayrı ayrı iptali ile 1/2 hisse oranında davacı adına kayıt ve tesciline karar verilmiştir.
    Hükmü davalılar ..., ... ve ... vekili temyiz etmişlerdir.
    Dava, taşınmaz satış vaadi sözleşmesine dayalı tapu iptali ve tescil istemine ilişkindir.
    Kaynağını, Türk Medeni Kanununun 22. maddesinden alan taşınmaz satış vaadi sözleşmeleri iki tarafa borç yükleyen sözleşme türlerinden olup, mülkiyeti devir borcu yüklenen satıcı edimini yerine getirmezse edimin hükmen yerine getirilmesi vaat alacaklısı tarafından açılan davada istenebilir.
    1-Kural olarak, taşınmaz satış vaadi sözleşmelerinin satış amacı ile değil muvazaalı olarak yapıldığının savunulması her zaman olanaklıdır. Bir başka deyişle, satış vaadi sözleşmesinin mirasçılardan mal kaçırmak amacıyla kötü niyetle yapıldığı iddia edilerek yargılamanın her aşamasında ileri sürülebilir. Böyle bir savunma ileri sürüldüğüne göre mahkemece bu konuda tüm taraf delillerinin toplanması ve gerekli görülmesi halinde resen araştırma ilkesi gereğince dayanılan sözleşmedeki tarafların gerçek ve müşterek amaçlarını gerekli araştırmalar yaptıktan sonra satış vaadi borçlusunun sözleşmeyi yaparken mal kaçırma amacı güdüp gütmediğinin tespiti ile sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, bu yönler gözetilmeden yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmediğinden kararın bozulması gerekmiştir.
    2- Kabule göre de; yargılama giderleri ve vekalet ücreti yönünden davalıların taşınmazlarda 1/2 pay maliki oldukları gözetilerek hüküm kurulması gerekirken, taşınmazların tamamının değeri üzerinden hüküm kurulması da doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarı açıklanan nedenlerle, bir kısım davalılar vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin yatırılan harcın istek halinde yatıranlara iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 02/10/2019 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi