5. Hukuk Dairesi 2021/7999 E. , 2021/11169 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
Taraflar davada Zile Sulh Hukuk, Nevşehir Sulh Hukuk ve Hacıbektaş Sulh Hukuk Mahkemelerince ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile dosyada son karar bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçmesinden sonra verilmiş ise de iki farklı bölge adliye mahkemesinin yargı çevresinde kalan mahkemelerce karşılıklı olarak yetkisizlik kararı verilmiş olması ve 5235 sayılı Kanunun 36/3. maddesi gereğince bölge adliye mahkemeleri hukuk dairelerinin görevinin yargı çevresi içerisinde bulunan adlî yargı ilk derece hukuk mahkemeleri arasındaki yetki ve görev uyuşmazlıklarını çözmek olduğundan yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
KARAR
Dava, terekenin teslimi istemine ilişkindir.
Zile Sulh Hukuk Mahkemesince, müteveffanın Mernis adresinin “... Mah. .... Bulvarı No:125 .../NEVŞEHİR” olduğu, Nevşehir Sulh Hukuk Mahkemelerinin yetkili olduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir.
Nevşehir Sulh Hukuk Mahkemesince, murisin son ikametgahının Hacıbektaş İlçesi olduğu, Hacıbektaş Sulh Hukuk Mahkemelerinin yetkili olduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir.
Hacıbektaş Sulh Hukuk Mahkemesince ise, Zile Huzurevi"nde kalmakta iken vefat eden müteveffanın son yerleşim yerinin tespiti için kolluğa yazılan müzekkerenin cevabında, müteveffa ..."ün 01/04/2019 tarihinden itibaren Zile Huzurevi"nde kaldığının ve 01/09/2020 günü de vefat ettiğinin, şahsın son ikamet adresinin Zile Huzurevi ve Rehabilitasyon Merkezi"nin bulunduğu ... Mah. ... Cad. No:11 .../Tokat olduğunun bildirildiği, Zile Sulh Hukuk Mahkemelerinin yetkili olduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir.
Yargı yeri belirlenmesini gerektiren sebepler 6100 sayılı HMK"nın 21. maddesinde “(1) Aşağıdaki hâllerde, davaya bakacak mahkemenin tayini için yargı yeri belirlenmesi yoluna başvurulur:
a) Davaya bakmakla görevli ve yetkili mahkemenin davaya bakmasına herhangi bir engel çıkarsa,
b) İki mahkeme arasında yargı çevrelerinin sınırlarının belirlenmesi konusunda bir tereddüt ortaya çıkarsa,
c) İki mahkeme de görevsizlik kararı verir ve bu kararlar kanun yoluna başvurulmaksızın kesinleşirse,
ç) Kesin yetki hâllerinde, iki mahkeme de yetkisizlik kararı verir ve bu kararlar kanun yoluna başvurulmaksızın kesinleşirse” şeklinde düzenlenmiştir.
Somut olayda, mahkemelerce verilen yetkisizlik kararı kesinleşmiş ise de, iki mahkeme arasında karşılıklı olarak verilmiş bir yetkisizlik kararı bulunmamaktadır. Davanın ilk açıldığı Zile Sulh Hukuk Mahkemesince, Nevşehir Sulh Hukuk Mahkemelerinin davaya bakmakla yetkili olduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı vererek dosya Nevşehir Sulh Hukuk Mahkemesine gönderilmiş, Nevşehir Sulh Hukuk Mahkemesince Hacıbektaş Sulh Hukuk Mahkemesinin yetkili olduğundan bahisle yetkisizlik kararı verilerek dosyanın Hacıbektaş Sulh Hukuk Mahkemesine gönderilmesine karar verilmiş, Hacıbektaş Sulh Hukuk Mahkemesince ise davaya bakmakla yetkili mahkemenin Zile Sulh Hukuk Mahkemesi olduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilerek bu kararında kesinleşmesi üzerine dosya yargı yerinin belirlenmesi için Dairemize gönderilmiştir. Oysa ki, olumsuz yetki uyuşmazlığından bahsedilebilmesi için Hacıbektaş Sulh Hukuk Mahkemesinin kararında görevli olduğu belirtilen Zile Sulh Hukuk Mahkemesinin de Hacıbektaş Sulh Hukuk Mahkemelerinin yetkili olduğuna dair yetkisizlik kararı vermesi ve bu kararın kesinleşmesi gerektiği nazara alındığında merci tayini için aranan "iki mahkeme arasında olumsuz yetki uyuşmazlığı bulunması" koşulunun henüz gerçekleşmediği kuşkusuzdur. Bu nedenle yargı yerinin belirlenmesi koşulları oluşmadığından dosyanın mahalline iadesine karar vermek gerekmiştir.
Bu aşamada yargı yeri belirleme koşulları bulunmayan dosyanın MAHALLİNE İADESİNE, 11/10/2021 gününde oybirliğiyle karar verildi.