Abaküs Yazılım
17. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/15329
Karar No: 2019/4283
Karar Tarihi: 08.04.2019

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2016/15329 Esas 2019/4283 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, bir trafik kazası sonucunda yaralanmış ve davalılar hakkında tazminat davası açmıştır. Mahkeme, davacının maddi zararları için 4.887,60 TL tazminat ödenmesine ve manevi zararları için 15.000,00 TL tazminat ödenmesine karar vermiştir. Temyiz incelemesi sonucunda, kazanç kaybı oluşmaması nedeniyle geçici işgöremezlik zararı bulunmayacağına ve bu nedenle tazminat miktarının düşürülmesi gerektiğine karar verilmiştir. Bu çerçevede, mahkeme kararı kısmen bozulmuştur. Kararda, Türk Borçlar Kanunu'nun 54. maddesi ele alınmış ve maddi zararın türleri belirtilmiştir.
Kanun maddesi detayları:
-Türk Borçlar Kanunu'nun 54. maddesi, vücut bütünlüğünün ihlali halinde ortaya çıkabilecek maddi zarar türlerini düzenlemektedir.
- Maddi zararları için tazminat talep eden davacının geçici iş göremezlik süresi ve kazanç kaybı oluşup oluşmadığı hesaba katılmalıdır.
- Geçici işgöremezlik döneminde efor sarf edilmesi gerektiği noktasında bilirkişi raporu dikkate alınmalıdır.
- Tedavi süresinde mahrum kalınan bir kazancın olması gerekmektedir ki bu durumda geçici işgöremezlik zararı hesaplanabilir.
17. Hukuk Dairesi         2016/15329 E.  ,  2019/4283 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki bedensel zarar nedeniyle açılan tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne dair verilen hükmün süresi içinde davalı ... Bankası A.Ş. vekili ve davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü.
    -K A R A R-
    Davacı vekili; 31/12/2011 tarihinde, davalılardan... Bankası A.Ş.’nin işleteni olduğu, davalı ... şirketi nezdinde ZMMS poliçesi ile sigortalı bulunan, merhum Serkan Gündüz‘ün sevk ve idaresinde bulunan aracın, müvekkilinin sevk ve idaresindeki araca çarpması neticesinde meydana gelen kazada müvekkilinin yaralandığını ve bomba imha uzmanı olarak çalışan müvekkilinin 31/12/2011 ile 24/02/2012 tarihleri arasında çalışamadığını, evin ve kişisel bakımı ve şahsi işlerini yaptırmak için bakıcı ve yardımcıya ihtiyaç duyduğunu, kaza nedeniyle büyük üzüntü ve travma yaşadığını beyanla fazlaya ilişkin haklarını saklı tutarak 10.000,00 TL maddi tazminatın davalılardan müştereken ve müteselsilen ve 100.000,00-TL manevi tazminatın davalı ...Bankası ...Şube Müdürlüğünden tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı ... Anonim Türk Sigorta A.Ş. vekili; davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı Halk Bankası vekili; talep edilen maddi ve manevi tazminat tutarının fahiş olduğunu belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, kararda yazılı gerekçelerle ve benimsenen bilirkişi raporuna göre; davanın kısmen kabulüne, 4.887,60 TL maddi tazminatın sigorta şirketi açısından dava tarihi olan 16/08/2012, diğer davalı açısından kaza tarihi olan 31/12/2011 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile

    birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya verilmesine, davacının fazla isteminin reddine, davacının manevi tazminat talebinin kısmen kabulü ile 15.000,00TL manevi tazminatın kaza tarihi olan 31/12/2011 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte ... Bankası AŞ den alınarak davacıya verilmesine, davacının fazla isteminin reddine,dair verilen karar davalı Türkiye ... Bankası A.Ş. vekili ve davacı vekili tarafından süresi içerisinde temyiz edilmiştir.
    1-Dosya içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp değerlendirilmesinde ve özellikle B.K.nun 47. maddesindeki özel haller dikkate alınarak hak ve nasafet kuralları çerçevesinde hüküm kurulmuş olmasına göre, davacı vekilinin yerinde görülmeyen tüm, davalı Türkiye Halk Bankası A.Ş. vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
    2-Sorumluluğu doğuran olayın, zarar görenin vücut bütünlüğünü ihlal etmesi hali 6098 sayılı TBK m. 54"te özel olarak hükme bağlanmıştır. Bu hüküm gereğince, vücut bütünlüğünün ihlali halinde mağdurun malvarlığında meydana gelmesi muhtemel olan azalmanın ve dolayısıyla maddi zararın türleri; tedavi giderleri, kazanç kaybı, çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar ve ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan kayıplar şeklinde düzenlenmiştir.
    Somut olayda davacı ...’ın yaralanıp geçici iş göremediğinden bahisle de maddi tazminat isteminde bulunulmuştur. Davacı ... hakkında düzenlenen ve hükme esas alınan rapora göre davacı ...’ın sürekli maluliyet oranı tayinine mahal olmadığı, iyileşme süresinin 4 ay olduğu tespit edilmiştir. Hesap bilirkişisi tarafından ... için kaza tarihinden itibaren 4 ay için geçici işgöremezlik tazminatı hesabı yapılmış, mahkemece bilirkişi raporu esas alınarak davacı bakımından geçici iş göremezlik döneminde daha fazla efor sarf edeceği dikkate alınarak 2.537,60 TL tazminata hükmedilmiştir. Davacı ... kaza tarihinde polis memuru olup geçici iş göremezlik döneminde devlet memurlarının maaşlarını tam olarak almaları sebebiyle kazanç kaybı oluşmayacağı, efor tazminatı verilmesini gerektiren kalıcı bir maluliyeti de bulunmadığından, tedavi müddeti boyunca mahrum kaldığı herhangi bir kazancı olmadığı göz önüne alındığında, mahkemece geçici işgöremezlik zararı bulunmadığının gözetilmemesi doğru görülmemiştir.

    SONUÇ:Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle, davacı vekilinin tüm, davalı ... Bankası A.Ş. vekilinin sair temyiz itirazlarının REDDİNE, (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle davalı ... Bankası A.Ş. vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, aşağıda dökümü yazılı 15,20 TL kalan onama harcının temyiz eden davacıdan alınmasına, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davalı Türkiye Halk Bankası A.Ş."ye geri verilmesine 08/04/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi