Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/17725
Karar No: 2019/17144
Karar Tarihi: 24.09.2019

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2016/17725 Esas 2019/17144 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2016/17725 E.  ,  2019/17144 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, süresi içinde temyizen incelenmesi davacı vekilince duruşmalı olarak istenilmesi üzerine dosya incelenerek işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 24.09.2019 Salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmişti. Duruşma günü davacı adına vekili Avukat ... geldi. Karşı taraf adına kimse gelmedi. Duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatın sözlü açıklaması dinlendikten sonra duruşmaya son verilerek Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor sunuldu, dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili dava dilekçesinde özetle, davalı tarafından müvekkili aleyhine ... 7. İcra Müdürlüğü"nün 2013/7397 esas numaralı dosyası ile icra takibine girişildiğini, müvekkilinin takip alacaklısı şahsa böyle bir borcunun bulunmadığını, davalının ortağı olduğu ... Et ve Tavuk ürünleri San. Tic. Ltd. Şti.’de çalışan müvekkilinin şirketin pazarladığı ürünlere ilişkin en son stok durumunu gösterir rapor istemesi üzerine müvekkilinin depodan sorumlu ..."e sayım yaparak stok durumunu bildirmesini istediğini, sayım neticesinde kendisine getirilen son raporu şirket genel merkezine faksladığını, genel merkezde stok raporuna bakılarak şirket şubesinin zarara uğratıldığı kanısı ile yapılan incelemeden sonra şirketin 353.000,00 TL zarara uğratıldığını tespit ettiklerini, bu zararın ödenmesi için davacıdan senet istenildiğini, davacının kabul etmemesi üzerine yoğun psikolojik baskı ve korkutma ile söz konusu senedin imzalatıldığını, bu olayla ilgili hazırlık soruşturmasının devam ettiğini, zarar ziyan iddiasının kesinlikle doğru olmadığını, müvekilinin şirkete bir zarar verdiğinin düşünülmesi halinde neden şirket ortağı adına senet düzenlendiğini, müvekkiline korku ve baskı ile imzalattırılan bono da alacaklı olarak şirketin isminin özellikle geçirilmediğini, zira yapılacak incelemede söz konusu zararın oluşmadığının anlaşılacağını, müvekkili ile alacaklı arasında hiç bir ticari ilişki bulunmadığını, böylesine büyük bir paranın müvekkiline borç olarak verilemeyeceğini, asgari ücret ile ön muhasebe bölümünde çalışan bir işçinin depodaki ürünlerin eksik çıkmasından sorumlu tutulamayacağını, müvekkilinin gerçekte borçlu olmadığı halde hür iradesi dışında elinden alınan bir bonoya dayanarak icra takibine geçilmesi nedeni ile mağdur edildiğini ileri sürerek müvekkilinin davalıya borçlu olmadığının tespitine ve davalının kötü niyet tazminatına mahkum edilmesini talep etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, davanın reddine karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Kararı davacı vekili temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    Gerçekte var olmayan bir borç ya da geçersiz bir hukuki ilişki nedeniyle icra takibine maruz kalması muhtemel olan veya icra takibine maruz kalan bir kimsenin (borçlunun) gerçekte borçlu bulunmadığını ispat için açacağı dava, menfi tespit olarak adlandırılmaktadır.
    Menfi tespit davası 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu (İİK)’nun 72. maddesinde düzenlenmiştir.
    Bu maddeye göre, borçlu, icra takibinden önce veya takip sırasında borçlu bulunmadığını ispat için menfi tespit davası açabilir. İcra takibinden önce açılan menfi tespit davasına bakan mahkeme, talep üzerine alacağın yüzde onbeşinden aşağı olmamak üzere gösterilecek teminat mukabilinde, icra takibinin durdurulması hakkında ihtiyati tedbir kararı verebilir. İcra takibinden sonra açılan menfi tespit davasında ise ihtiyati tedbir yolu ile takibin durdurulmasına karar verilemez. Ancak, borçlu gecikmeden doğan zararları karşılamak ve alacağın yüzde onbeşinden aşağı olmamak üzere göstereceği teminat karşılığında, mahkemeden ihtiyati tedbir yoluyla icra veznesindeki paranın alacaklıya verilmemesini isteyebilir.
    Bu düzenlemeden de anlaşılacağı üzere menfi tespit davasında amaç bir hukuki ilişkinin veya bir hakkın gerçekten mevcut olmadığının tespitidir.
    Dosya içeriğinden, davalı tarafından 320.700,00 TL asıl alacak, 1.261,05 TL işlemiş faiz, 1.059,00 TL komisyon olmak üzere toplam 323.020,05 TL’nin tahsili için ... 7. İcra Dairesinin 2013/7397 esas sayılı takip numarası ile 09/12/2013 tarihinde davacı aleyhine kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla icra takibi başlatıldığı, takip dayanağı bononun tanzim tarihinin 01/11/2013, keşidecisinin davacı ..., lehtarının ise davalı ... ve bono üzerindeki tutarın 353.000,00 TL olduğu anlaşılmaktadır.
    Somut uyuşmazlıkta davacı iddiaları, dosya kapsamı, tanık beyanları, ceza soruşturmasında alınan ifadeler karşısında menfi tespit davasının senet lehtarı davalı yanında işveren tüzel kişi ... Et ve Tavuk Ürünleri San. Ltd. Şti.’ne teşmil edilmesi gerektiği açıktır.
    Bu itibarla, davacıya, davasını zorunlu dava arkadaşı olan ... Et ve Tavuk Ürünleri San. Ltd. Şti.’ne yöneltmesi için süre verilmeli, taraf teşkili sağlandıktan sonra anılan şirketin de göstereceği deliller toplanılmalı ve daha sonra işin esasının incelenmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm tesisi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    Sonuç:
    Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerle BOZULMASINA, bozma sebebine göre sair hususların bu aşamada incelenmesine yer olmadığına, davacı yararına takdir edilen 2.037,00 TL duruşma vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine, peşin alınan temyiz karar harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 24/09/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi