Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/2690
Karar No: 2012/5145

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2012/2690 Esas 2012/5145 Karar Sayılı İlamı

10. Hukuk Dairesi         2012/2690 E.  ,  2012/5145 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :İş Mahkemesi
    Dava, iş kazası sonucu sürekli iş göremez duruma giren sigortalıya bağlanan gelirler ile yapılan masrafların 506 sayılı Yasanın 10 ve 26. maddeleri gereğince davalılardan tahsili istemine ilişkindir.
    Mahkeme, bozma ilamına uyarak, ilamında belirtildiği şekilde isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hükmün, davacı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillere ve hükmün dayandığı gerektirici sebeplere göre, davacı Kurumun sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
    2-Mahkemenin, 10.12.2007 tarihli kararında davalıların %75 kusur oranı ile sorumluluklarına karar verildiği,hükmün, davacı Kurum ile davalılardan ... tarafından temyiz edilmekle “506 sayılı Yasanın 9-10 koşullarının bulunduğu ve hükme esas alınan kusur raporunun dayanak yapıldığı manevi tazminat davasının, davalılardan işveren aleyhine açıldığı ve %75 kusurlu bulunduğu, iş bu dosyada ise, işveren şirket yanında 3.kişilerinde davalı olduğu, tazminat davasında taraf olmayan kişiler bakımından alınan kusur raporunun güçlü delil niteliğinde sayılamayacağı, bu nedenle, meydana gelen zararlandırıcı sigorta olayında davalı işveren ile diğer 3.kişilerin işçi sağlığı ve iş güvenliği mevzuatına göre kusurlarının bulunup bulunmadığı konusunda uzman bilirkişilerden alınacak kusur raporu ile belirlendikten sonra, hükmü davalılardan ... ile ...’un temyiz etmediği de gözetilerek sonucuna göre karar verilmesi gerekir.” Gerekçeleri ile bozulmasına karar verildiği, hükmü temyiz etmeyenler yönünden ise kurum lehine oluşan usulü kazanılmış hakkın gözetilmesi hususunun bu ifadelerle belirtildiği, mahkemece bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonucunda da yine davalı şirketin %75, kazalının ise %25 kusurlu olduğu belirtilerek davalı diğer şahısların kusurlarının irdelenmediği görülmüş ve mahkemece bu kusur oranı dikkate alınarak 506 sayılı Yasanın 9-10. madde koşulları gözetilerek %87,5 kusur oranı üzerinden davanın yine kabulü ile davalıların tümünden yine müştereken ve müteselsilen tahsiline karar verilmiş, ... önceki hükmü temyiz etmiş olmasına rağmen, hükme esas alınan kusur raporunda kusurlu bulunmamasına rağmen yine sorumluluğuna karar verilmiş, verilen 19.04.2010 tarihli ikinci hüküm, bu kez limited şirket ile ... tarafından temyiz edilmiş, Dairemizin 01.11.2010 tarihli bozma ilamı ile 3. Kişilerin kusurlarının araştırılması, önceki bozma ilamı gereğinin yerine getirilmesi için yeniden bozulmuş, mahkemece yine bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonucunda alınan kusur raporu ile yine aynı kusur oranları belirlenmiş, şahısların kusurların bulunmadığı belirtilmiş, buna göre de mahkemece davalılardan ... ile ...’ya yönelik taleplerin reddine karar verilmiştir.
    Bozma ilamlarında da belirtildiği üzere, davalılardan ...’un bozma ilamı öncesi her iki kararı da temyiz etmemiş olması nedeniyle kurum lehine oluşan usulü kazanılmış hakkın bozma ilamı sonrası yapılan yargılamada gözetilmesi gerekirken dikkate alınmaması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    O halde, davacı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ:Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 19.03.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi