
Esas No: 2011/4964
Karar No: 2012/347
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2011/4964 Esas 2012/347 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı, davalı şirket bünyesinde 28/12/2006 tarihinden itibaren müşteri temsilcisi olarak çalıştığını, iradesinin sakatlanarak, manevi ve psikolojik baskı altında istifa mektubu ve ibraname imzalamak zorunda bırakıldığını, istifasının gerçek iradesini yansıtmadığını, haksız feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminat ile boşta geçen süre ücretinin belirlenmesini istemiştir.
Davalı işveren, davacının 23/11/2009 tarihinde arkadaşını getir kampanyası dahilinde yeni bir abone kazandırmaksızın kendi GSM hattına hangi şekilde temin ettiği belirlenemeyen şifre kullanarak 1000 kontör yüklenmesini temin ettiğini, savunmasında olayı kabul ettiğini, kendi serbest iradesi ile istifa dilekçesi vererek davalıyı ibra ettiğini; bu nedenle davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, davacının eyleminin İş Kanunu 25.maddesi uyarınca işverene fesih hakkı veren dürüstlük ve sadakat ilkesine aykırılık teşkil ettiği, bu eylemi nedeniyle davalı işveren tarafından yapılmış bir feshin söz konusu olmadığı, işveren yetkililerince psikolojik baskı uygulanması nedeniyle davacının istifa dilekçesi verdiği, davacının gerçek iradesi yönünde olmayan istifa nedeniyle yapılan feshin geçersiz olduğu kanaatine varılarak davanın kabulüne karar verilmiştir.
Hüküm davalı tarafından yasal süresi içinde temyiz edilmiştir
Somut olayımızda davacı 09/12/2009 tarihli savunmasının ardından 23/11/2009 tarihinde sistem açığını kullanarak hattına 1000 kontör yüklenmesini sağladığını, yöneticileri ve şirketine yaşattığı bu güvensizlikten dolayı istifa ederek ayrılmak istediğini içeren istifa dilekçesi vermiştir. Davacı istifa etmekle işverenin haklı sebeple fesih imkanını ortadan kaldırmıştır. İstemin reddi gerekirken yazılı gerekçeyle kabulü hatalıdır.
Belirtilen nedenlerle, 4857 sayılı İş Kanunun 20.maddesinin 3.fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
HÜKÜM : Yukarıda belirtilen nedenlerle;
1-Yerel Mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2-Davanın REDDİNE,
3-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
4-Davacının yapmış olduğu yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalının yaptığı (123,50) TL yargılama giderinin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,
5-Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.200,00 TL ücreti vekaletin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
6-Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde davalıya iadesine, kesin olarak 20/01/2012 tarihinde oybirliği ile karar verildi.