Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2010/16750
Karar No: 2012/4977

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2010/16750 Esas 2012/4977 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Asliye Hukuk(İş) Mahkemesi'nde görülen bir davada, asgari işçilik tutarı nedeniyle resen tahakkuk ettirilen prim ve gecikme zammının iptali istenmiştir. Mahkeme davanın kabulüne karar vermiş, ancak Kurum vekili temyiz etmiştir. Temyiz isteği üzerine yapılan incelemeler sonucunda, eksik araştırma ve inceleme ile karar verildiği ve usul ve yasaya aykırı bir karar olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle, davalı Kurum vekilinin itirazları kabul edilerek, hükmün bozulması kararlaştırılmıştır.
5510 sayılı Kanunun 85/1. maddesi, işverenin işin emsaline, niteliğine, kapsam ve kapasitesine göre işin yürütümü açısından gerekli olan sigortalı sayısının, çalışma süresinin veya prime esas kazanç tutarının altında bildirimde bulunduğunun tespiti halinde, işin yürütümü açısından gerekli olan asgarî işçilik tutarının tespit edileceğini belirtmektedir.
5510 sayılı Kanunun 59. maddesi ise, Sigorta başmüfettişleri tarafından düzenlenen tutanakların aksi sabit oluncaya kadar geçerli olduğunu belirtmektedir.
10. Hukuk Dairesi         2010/16750 E.  ,  2012/4977 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Asliye Hukuk(İş) Mahkemesi
    Dava, asgari işçilik tutarı nedeniyle resen tahakkuk ettirilen prim ve gecikme zammının iptali istemine ilişkindir.
    Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Hükmün, davalı Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    Davanın yasal dayanağını oluşturan 5510 sayılı Kanunun 85/1. maddesi uyarınca "İşverenin, işin emsaline, niteliğine, kapsam ve kapasitesine göre işin yürütümü açısından gerekli olan sigortalı sayısının, çalışma süresinin veya prime esas kazanç tutarının altında bildirimde bulunduğunun tespiti halinde, işin yürütümü açısından gerekli olan asgarî işçilik tutarı; yapılan işin niteliği, kullanılan teknoloji, işyerinin büyüklüğü, benzer işletmelerde çalıştırılan sigortalı sayısı, ilgili meslek veya kamu kuruluşlarının görüşü gibi unsurlar dikkate alınarak tespit edilir. Söz konusu tespitler, Kurumun denetim ve kontrolle görevlendirilmiş memurları tarafından yapılır".
    Sigorta başmüfettişince düzenlenen 25.08.2009 günlü Asgari İşçilik İnceleme Raporunda, yapı ruhsatında her ne kadar yapı sınıf ve gurubunun 3-A olduğu belirtilmişse de, restore edilecek yapılar, tarihi ve eski eser niteliğinde olup, yıkılarak orijinaline uygun olarak yapılan yapılar ve bu gruptakilere benzer yapıların sınıf ve grubunun 5-D olarak esas alınarak birim maliyetlerin belirlendiğinin belirtilmiş; 5510 sayılı Kanunun 59. maddesinde, "Bunlar tarafından düzenlenen tutanaklar aksi sabit oluncaya kadar geçerli" olduğunun hükme bağlanmış olması karşısında, sadece tanık beyanlarına dayalı olarak istemin kabulüne karar verilmiş olması isabetsizdir.
    Mahkemece, ... sunulan dosyalarda bulunduğu belirtilen ve yapının restorasyona başlamadan önceki durumunu tespit eden fotoğraf ve belgeler getirtilerek, dosya kapsamında yer alan restorasyon projesi dikkate alınarak, restorasyona konu yapıda, bu konuda uzman bilirkişi veya gerekçesi açıkça gösterilmek suretiyle birden çok kişiden oluşacak bilirkişi kurulunun da katılımıyla keşif yapılarak, yapı sınıf ve grubu ile restorasyon işleminin kapsamı belirlendikten sonra, yatırılacak hesaplama ile eksik işçilik bildirimi bulunup bulunmadığının belirlenmesi gerekirken, eksik araştırma ve inceleme ile karar verilmiş olması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    O halde, davalı Kurum vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 15.03.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi