Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/3765
Karar No: 2015/6079
Karar Tarihi: 01.04.2015

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2015/3765 Esas 2015/6079 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı işyerinde çalışan davacı, iş akdinin haksız ve geçersiz şekilde feshedildiği gerekçesiyle kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla mesai, yıllık izin ve genel tatil ücreti alacaklarının tahsilini talep etmiştir. Mahkeme, davacının haklı nedenle feshettiği gerekçesiyle kıdem tazminatı isteğini kabul etmiş ancak davacının işten kendi isteğiyle ayrıldığından ihbar tazminatı isteğini reddetmemişti. Dosya incelendiğinde ise davacının başka bir iş bulduğu ve bu sebeple işten kendi isteğiyle ayrıldığı anlaşıldı. Bu nedenle, işten kendi isteğiyle ayrılan davacının ihbar tazminatına hak kazanamayacağından ihbar tazminatı isteğinin reddedilmesi gerektiği sonucuna varıldı. Kanun maddeleri olarak ise, iş sözleşmesinin sona erdirilmesiyle ilgili madde olan 4857 sayılı İş Kanunu'nun 17. ve 18. maddeleri ile ihbar tazminatı talebiyle ilgili madde olan 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesi açıklamalı olarak belirtildi.
7. Hukuk Dairesi         2015/3765 E.  ,  2015/6079 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi : İzmir 7. İş Mahkemesi
    Tarihi : 09/12/2013
    Numarası : 2012/352-2013/688


    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine,
    2-Davacı, davalı işyerinde 16/04/2008 -07/07/2012 tarihleri arasında satış pazarlama sorumlusu-servis şoförü olarak çalıştığını, iş akdinin davalı tarafından haksız ve geçersiz şekilde feshedildiğini bildirerek kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla mesai, yıllık izin ve genel tatil ücreti alacaklarının tahsilini talep etmiştir.
    Davalı, davacının başka bir iş bularak işten ayrıldığını ve ödenmemiş bir alacağının bulunmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Taraflar arasında iş akdinin kim tarafından feshedildiği ve buna bağlı olarak davacının ihbar tazminatına hak kazanıp kazanmadığı konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
    İş sözleşmesi taraflara sürekli olarak borç yükleyen bir özel hukuk sözleşmesi olsa da, taraflardan herhangi birinin iş sözleşmesini bozmak için karşı tarafa yönelttiği irade açıklamasıyla ilişkiyi sona erdirmesi mümkündür.
    Fesih hakkı iş sözleşmesini derhal veya belirli bir sürenin geçmesiyle ortadan kaldırabilme yetkisi veren bozucu yenilik doğuran ve karşı tarafa yöneltilmesi gereken bir haktır.
    Maddede düzenlenen bildirimli fesih, belirsiz süreli iş sözleşmeleri için söz konusudur. Başka bir anlatımla belirli süreli iş sözleşmelerinde fesheden tarafın karşı tarafa bildirimde bulunarak önel tanıması gerekmez.
    Fesih bildirimi bir yenilik doğuran hak niteliğini taşıdığından ve karşı tarafın hukukî alanını etkilediğinden, açık ve belirgin biçimde yapılmalıdır. Yine aynı nedenle kural olarak şarta bağlı fesih bildirimi geçerli değildir.
    İhbar tazminatı, iş sözleşmesini fesheden tarafın karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminat olması nedeniyle, iş sözleşmesini fesheden tarafın feshi haklı bir nedene dayansa dahi, ihbar tazminatına hak kazanması mümkün olmaz. İşçinin 1475 sayılı Yasanın 14 üncü maddesi hükümleri uyarınca emeklilik, muvazzaf askerlik, evlilik gibi nedenlerle iş sözleşmesini feshetmesi durumunda ihbar tazminatı talep hakkı bulunmamaktadır. Anılan fesihlerde işveren de ihbar tazminatı talep edemez.
    Somut olayda davalı, davacının işten kendi isteği ile ayrılarak aynı işi yapan başka bir işyerinde çalıştığını iddia etmiştir. Dosyada bulunan SGK hizmet döküm cetveli incelendiğinde davacının 07.07.2012 tarihinde davalı işyerinden ayrıldığı ve 09.07.2012 tarihinde ise 1414948 sicil numaralı .. Beton A.Ş. isimli işyerinde çalışmaya başladığı anlaşılmaktadır. Davalı tanıklarıda beyanlarında bu durumu teyit ederek, davacının .. Beton A.Ş. isimli işyerinde çalışmak üzere işten ayrıldığını bildirmişlerdir. Davacının 07.07.2012 tarihinde davalı işyerinden ayrıldığı, mahkemece kabul edildiği üzere bu tarihte ödenmeyen işçilik alacaklarının bulunduğu ve hüküm altına alındığı anlaşılmakla ödenmeyen fazla çalışma ve genel tatil ücreti alacaklarının bulunması sebebiyle davacının haklı nedenle eylemli olarak iş akdini feshettiğinin kabulü gerekir. Hal böyle olunca kıdem tazminatı isteğinin kabulü yerinde ise de haklı nedene dayansa dahi işten kendi isteği ile ayrılan işçi ihbar tazminatına hak kazanamayacağından ihbar tazminatı isteğinin reddi gerekir. Mahkemece bu husus gözetilmeksizin; ihbar tazminatı talebinin kabulüne karar verilmiş olması hatalı olup bozma nedenidir.
    SONUÇ:Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 01.04.2015 gününde oybirliği ile karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi