Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/3730
Karar No: 2015/6067
Karar Tarihi: 01.04.2015

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2015/3730 Esas 2015/6067 Karar Sayılı İlamı

Özet:


İzmir 10. İş Mahkemesi'nde görülen dava sonucunda, davacı satış elemanının iş akdini bazı işçilik alacaklarının ödenmemesi nedeniyle kendisinin feshettiği ve tam olarak sigortalı olarak gösterilmediği iddiasıyla kıdem tazminatı ve diğer alacaklarının tahsilini talep ettiği belirtiliyor. Mahkeme davanın kısmen kabulüne karar verirken, işçiye ödenen aylık ücretin miktarı konusunda uyuşmazlık olduğu ve mahkemenin emsal ücret araştırması yapmadan eksik inceleme ile karar verdiği vurgulanıyor. Kanunlarla ilgili olarak; 4857 sayılı İş Kanunu'nun 32. maddesinde ücretin tanımı yapılarak, dönemsel bir ödeme olduğu belirtilmiş, ayrıca ücretin miktarı iş sözleşmesinde belirtilmemişse Borçlar Kanunu'nun 323. maddesi gereğince belirlenmesi gerektiği ifade edilmiş. İş Kanunu'nun 8. maddesinde sözleşme yapılmayan hallerde işçiye çalışma koşullarını ve temel ücreti belirten bir belgenin zorunlu olduğu, aynı kanunun 37. maddesinde ise ücretlerin ödenmesi ile ilgili olarak işçiye hesap pusulası türünde bir belgenin verilmesinin zorunlu olduğu ve bu belgelerin yazılı delil niteliği taşıdığı belirtilmiş.
7. Hukuk Dairesi         2015/3730 E.  ,  2015/6067 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi : İzmir 10. İş Mahkemesi
    Tarihi : 07/10/2013
    Numarası : 2013/42-2013/465


    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi taraf vekillerince istenilmekle, temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre tarafların aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine,
    2-Davacı, davalı işyerinde 08/04/2008 - 04/12/2012 tarihleri arasında satış elemanı olarak çalıştığını, iş akdini bazı işçilik alacaklarının ödenmemesi nedeniyle kendisinin feshettiğini, çalıştığı süre içerisinde tam olarak sigortalı olarak gösterilmediğini iddia ederek kıdem tazminatı ile fazla mesai, yıllık izin, bayram tatili ve genel tatil ücreti alacaklarının tahsilini talep etmiştir.
    Davalı, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Taraflar arasında işçiye ödenen aylık ücretin miktarı konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
    4857 sayılı İş Kanununda 32"nci maddenin ilk fıkrasında, genel anlamda ücret, bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutar olarak tanımlanmıştır.
    Ücret kural olarak dönemsel (periyodik) bir ödemedir. Kanunun kabul ettiği sınırlar içinde tarafların sözleşme ile tespit ettiği belirli ve sabit aralıklı zaman dilimlerine, dönemlere uyularak ödenmelidir. Yukarıda değinilen Yasa maddesinde bu süre en çok bir ay olarak belirtilmiştir.
    İş sözleşmesinin tarafları, asgarî ücretin altında kalmamak kaydıyla sözleşme özgürlüğü çerçevesinde ücretin miktarını serbestçe kararlaştırabilirler. İş sözleşmesinde ücretin miktarının açıkça belirtilmemiş olması, taraflar arasında iş sözleşmesinin bulunmadığı anlamına gelmez. Böyle bir durumda dahi ücret, Borçlar Kanunun 323"üncü maddesinin ikinci fıkrasına göre tespit olunmalıdır. İş sözleşmesinde ücretin kararlaştırılmadığı hallerde ücretin miktarı, işçinin kişisel özellikleri, işyerindeki ya da meslekteki kıdemi, meslek unvanı, yapılan işin niteliği, iş sözleşmesinin türü, işyerinin özellikleri, emsal işçilere o işyerinde ya da başka işyerlerinde ödenen ücretler, örf ve adetler göz önünde tutularak belirlenir.
    4857 sayılı Yasanın 8"inci maddesinde, işçi ile işveren arasında yazılı iş sözleşmesi yapılmayan hallerde en geç iki ay içinde işçiye çalışma koşullarını, temel ücret ve varsa eklerini, ücret ödeme zamanını belirten bir belgenin verilmesi zorunlu tutulmuştur. Aynı yasanın 37"nci maddesinde, işçi ücretlerinin işyerinde ödenmesi ya da banka hesabına yatırılması hallerinde, ücret hesap pusulası türünde bir belgenin işçiye verilmesinin zorunlu olduğu hükme bağlanmıştır. Usulünce düzenlenmiş olan bu tür belgeler, işçinin ücreti noktasında işverenden sadır olan yazılı delil niteliğindedir. Kişi kendi muvazaasına dayanamayacağından, belgenin muvazaalı biçimde işçinin isteği üzerine verildiği iddiası işverence ileri sürülemez. Ancak böyle bir husus ileri sürülsün ya da sürülmesin, muvazaa olgusu mahkemece resen araştırılmalıdır.
    Çalışma yaşamında daha az vergi ya da sigorta primi ödenmesi amacıyla zaman zaman, iş sözleşmesi veya ücret bordrolarında gösterilen ücretlerin gerçeği yansıtmadığı görülmektedir. Bu durumda gerçek ücretin tespiti önem kazanır. İşçinin kıdemi, meslek unvanı, fiilen yaptığı iş, işyerinin özellikleri ve emsal işçilere ödenen ücretler gibi hususlar dikkate alındığında imzalı bordrolarda yer alan ücretin gerçeği yansıtmadığı şüphesi ortaya çıktığında, bu konuda tanık beyanları gözetilmeli ve işçinin meslekte geçirdiği süre, işyerinde çalıştığı tarihler, meslek unvanı ve fiilen yaptığı iş bildirilerek sendikalarla, ilgili işçi ve işveren kuruluşlarından özellikle ilgili meslek odasından emsal ücretin ne olabileceği araştırılmalı ve tüm deliller birlikte değerlendirilerek bir sonuca gidilmelidir.
    Somut olayda davacı haftalık ücretinin net 200,00 TL olduğunu iddia etmiş davalı ise asgari ücret ödendiğini savunmuştur. Mahkemece imzalı ücret bordroları ve tanık beyanlarına göre davacının asgari ücret ile çalıştığı kabul edilmiştir. Taraflar arasında davacının aylık ücret miktarı konusunda uyuşmazlık bulunup yukarıda belirtildiği üzere, davacının kıdemi, meslek unvanı, fiilen yaptığı iş, işyerinin özellikleri belirtilerek ilgili meslek odasından sorulmak suretiyle emsal ücret araştırılmalı ve tüm deliller birlikte değerlendirilerek sonuca gidilmelidir. Mahkemece bu husus gözetilmeksizin emsal ücret araştırması yapılmaksızın eksik inceleme ile karar verilmesi hatalıdır.
    3-6100 sayılı HMK"nun 26. maddesine göre hâkim, kanundaki istisnalar saklı kalmak kaydıyla, tarafların talep sonuçlarıyla bağlıdır; ondan fazlasına veya başka bir şeye karar veremez.
    Somut olayda davacı dava dilekçesinde açıkca hafta tatili ücreti talep etmemiş olmasına rağmen, mahkemece talep aşılarak hafta tatili ücretine hükmedilmesi de bozma nedenidir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı nedenlerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde taraflara iadesine, 01.04.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi