Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/4233
Karar No: 2018/2864
Karar Tarihi: 15.02.2018

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2017/4233 Esas 2018/2864 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, eski iş yerindeki emekliliğinin ardından kıdem tazminatı ve fazla mesai alacaklarının ödenmesini talep etmiştir. Davalı, davacının emeklilik nedeniyle değil başka bir iş yerinde çalışmak üzere işten ayrıldığını savunarak bu talebinin yersiz olduğunu belirtmiştir. Yerel mahkeme davacının taleplerinin kabulüne karar vermiş, davalı bu kararı temyiz etmiştir. Yargıtay kararında, fazla mesai ücreti talebinde davacının fiilen çalışmadığı sürelerin dışlanmamasının hatalı olduğu belirtilerek karar bozulmuştur. Ayrıca, kısmi eda külli tespit davası olarak açılan belirsiz alacak davasında faiz başlangıcı yönünden Dairemiz uygulaması kısmi dava esaslarıyla aynı olduğundan, dava dilekçesi ile istenen kısma dava tarihinden, artırılan miktarlar bakımından ise talep arttırımı tarihinden itibaren faiz yürütülmesi gerektiği belirtilmiştir.
Kanun Maddeleri: 4857 sayılı İş Kanunu, 1475 sayılı İş Kanunu, 4447 sayılı Kanun.
9. Hukuk Dairesi         2017/4233 E.  ,  2018/2864 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı ile fazla mesai ücreti alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili özetle; davacının 10/12/1997 tarihinde ... Bank A.Ş. de çalışmaya başladığını, ardından anılan bankanın ... Bank tarafından satın alınması ile bu yeni işyerinde aynı koşullar altında çalışmaya devam ettiğini, ardından bankanın davalı ...Ş. ye satılması nedeniyle, davalı işyerinde çalışmalarına kesintisiz olarak devam ettiğini, SGK’ya başvurarak, kıdem ve prim gününün hesaplanmasını talep ettiğini, ardından kurumdan aldığı belge ile birlikte davalıya başvurarak emekliliğin dolması nedeniyle işten ayrılacağını, kıdem tazminatı ve diğer haklarının kendisine ödenmesini talep ettiğini, davalı bu talep üzerine verdiği cevabında, emeklilik isteğinin temelde kabul edildiğini, "fakat başka bir işyerinde çalışmak için işten ayrılması nedeniyle kendisine kıdem tazminatı ödenemeyeceğini, emeklilik yaşını beklemek zorunda olan işçilerin başkaca çalışma olmaksızın işyerinden ayrılmaları halinde kıdem tazminatı alabileceğini " belirttiğini, davacının yasanın kendisine tanıdığı hakka dayanarak iş sözleşmesini bozduğunu, işten ayrıldıktan sonra başka bir işyerinde çalışmaya başlamadığını, kıdem tazminatının davacıya ödenmediğini, fazla mesai alacaklarının davacıya ödenmediğini iddia ederek; kıdem tazminatı ve fazla çalışma ücreti alacaklarının faizi ile birlikte davalıdan tahsilini talep ve dava etmiştir
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili özetle; alacak taleplerinin zamanaşımına uğradığını, davacının emeklilik nedeniyle değil başka bir bankada çalışmak üzere işten ayrıldığını, halen o banka da çalıştığını, 1475 sayılı yasaya 4447 sayılı yasa ile eklenen düzenlemenin amacının, prim ödeme günü ve sigortalılık süresi yönünden emeklilik hakkı kazansa da, diğer bir ölçüt olan emeklilik yaşını beklemek zorunda olan işçinin, bundan böyle çalışma olmaksızın işyerinden ayrılmaları halinde kıdem tazminatı alabileceği olduğunu, ancak bu hakkı başka bir iş yerinde çalışmak için işyerinden ayrılanların kullanamayacağını, davacının gerçek iradesinin emeklilik olmaması nedeniyle bu talebinin yersiz olduğunu, davacı ile aralarında imzalanan hizmet sözleşmesinin 2. maddesi uyarınca aylık ücretin, fazla mesai, hafta tatili ve ulusal bayram ve genel tatil ücretini de içine alacak şekilde düzenlendiğini, işyerinde yoğun mesai uygulaması olmadığını, davacının sürekli olarak fazla mesai yaptığı iddiasının hayatın olağan akışına aykırı olduğunu, savunarak davanın reddini talep etmiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak; davanın kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı, davalı temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillere kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Hüküm altına alınan fazla mesai ücreti talebinde, bu alacak hesaplanırken, davacının fiilen çalışmadığı ve yıllık izinde geçirdiği sürelerin dışlanmaması hatalıdır.
    3-Dava belirsiz alacağın bir türü olan kısmi eda külli tespit davası olarak açılmış olup, bu dava türünde faiz başlangıcı yönünden Dairemiz uygulaması kısmi dava esaslarıyla aynıdır. Bu itibarla kıdem tazminatı dışındaki alacaklar bakımından dava dilekçesi ile istenen kısma dava tarihinden, ıslah (talep arttırımı) ile artırılan miktarlar bakımından ise ıslah (talep arttırımı) tarihinden itibaren faiz yürütülmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm kurulması hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    F)SONUÇ:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 15.02.2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.




    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi