Abaküs Yazılım
İdare Dava Daireleri Kurulu
Esas No: 2021/1426
Karar No: 2022/641
Karar Tarihi: 24.02.2022

Danıştay İdare Dava Daireleri Kurulu 2021/1426 Esas 2022/641 Karar Sayılı İlamı

DANIŞTAY İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU         2021/1426 E.  ,  2022/641 K.

    "İçtihat Metni"

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU
    Esas No : 2021/1426
    Karar No : 2022/641

    TEMYİZ EDEN (DAVACI) : … Derneği
    VEKİLİ : Av. …

    KARŞI TARAF (DAVALI) : … Bakanlığı
    VEKİLİ : Av. …

    İSTEMİN KONUSU :Danıştay Onuncu Dairesinin 23/11/2020 tarih ve E:2015/206, K:2020/5207 sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

    YARGILAMA SÜRECİ :
    Dava konusu istem: 15/05/2013 tarih ve 28648 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 2. maddesiyle asıl Yönetmeliğin 72/Ş maddesine eklenen 3. fıkranın iptali istenilmiştir.
    Daire kararının özeti:Danıştay Onuncu Dairesinin 23/11/2020 tarih ve E:2015/206, K:2020/5207 sayılı kararıyla;
    Davalı idarenin süre aşımı itirazının yerinde görülmediği,
    Gümrük Yönetmeliği'nin dava konusu 72/Ş maddesinin 3. fıkrasında, gümrük gözetimi ve kontrolü kapsamında muayene ve kontrol edilecek eşyadan alınacak azami bedellere ilişkin usul ve esasların davalı idarece belirlenebileceği kuralının düzenlendiği,
    4458 sayılı Gümrük Kanunu, 640 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve Gümrük Yönetmeliğinin konuyu düzenleyen kuralları birlikte değerlendirildiğinde, davalı idarenin gümrüklü yer ve sahalarda koordinasyonu sağlamak, kamu düzeninin bozulmasını önleyecek tedbirleri almak, gümrük hizmetlerinin süratli, etkili, verimli, belirlenmiş standartlara uygun şekilde yürütülmesini sağlamak ve denetlemek hususlarında görevli ve yetkili kılındığı, gümrük gözetimi ve kontrolü kapsamında muayene ve kontrol işlemlerini yapabileceği, idarenin yapacağı söz konusu muayene ve kontrole yönelik işlemlerin tam ve doğru yapılabilmesi bakımından da işleticiler tarafından yükleme, boşaltma, taşıma, x-ray cihazına sevk vb. hizmetlerin verilmesi gerektiği,
    Bu durumda, gümrüklü yer ve sahalarda koordinasyon ve standardı sağlama görev ve yetkisini haiz davalı idare tarafından, işleticiler tarafından verilen hizmetler karşılığında alınacak ücretlerin, ithalatçı ve/veya ihracatçılar açısından maliyetlerin aşırı artışına ve aynı hizmet için farklı ücret uygulamalarına sebep olacak biçimde uygulanmasının önüne geçmek ve bu konuda liman işletmecileri ile mükellefler arasında yaşanan uyuşmazlıkları ortadan kaldırmak amacıyla yapıldığı anlaşılan dava konusu düzenlemede hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.

    TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından, dava konusu düzenlemenin kanuni bir dayanağının bulunmadığı, Gümrük Kanunu ve diğer mevzuatla davalı idareye muayene ve kontrol edilecek eşyadan alınacak azami bedellerin belirlenmesi hususunda herhangi bir yetki verilmediği, idarenin tarife belirlerken esas alacağı ölçütlerin açık, belirgin ve somut olarak belirlenmediği, düzenlemenin serbest piyasa ekonomisine ve hukuka aykırı olduğu ileri sürülmektedir.

    KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, Danıştay Onuncu Dairesince verilen kararın usul ve hukuka uygun bulunduğu ve temyiz dilekçesinde öne sürülen nedenlerin, kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte olmadığı belirtilerek temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

    DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'NİN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile Daire kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

    TÜRK MİLLETİ ADINA
    Karar veren Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, dosya tekemmül ettiğinden yürütmenin durdurulması istemi hakkında ayrıca bir karar verilmeksizin gereği görüşüldü:

    HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
    Danıştay dava dairelerinin nihai kararlarının temyizen incelenerek bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan;
    "a) Görev ve yetki dışında bir işe bakılmış olması,
    b) Hukuka aykırı karar verilmesi,
    c)Usul hükümlerinin uygulanmasında kararı etkileyebilecek nitelikte hata veya eksikliklerin bulunması" sebeplerinden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
    Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

    KARAR SONUCU:
    Açıklanan nedenlerle;
    1. Davacının temyiz isteminin reddine,
    2.Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddine ilişkin Danıştay Onuncu Dairesinin temyize konu 23/11/2020 tarih ve E:2015/206, K:2020/5207 sayılı kararının ONANMASINA,
    3. Kullanılmayan …-TL yürütmeyi durdurma harcının istemi hâlinde davacıya iadesine,
    4. Kesin olarak, 24/02/2022 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi