Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/4352
Karar No: 2015/5927
Karar Tarihi: 31.03.2015

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2015/4352 Esas 2015/5927 Karar Sayılı İlamı

7. Hukuk Dairesi         2015/4352 E.  ,  2015/5927 K.

    "İçtihat Metni"

    İş Mahkemesi
    Dava Türü : Alacak

    Taraflar arasındaki dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca duruşmalı olarak incelenmesi süresi içinde davalı vekili tarafından istenilmekle, duruşma için tebliğ edilen 31.03.2015 günü belirlenen saatte temyiz eden davalı ... vekili Av. ... ve Av. ... ile karşı taraftan davacı ... vekili Av. ... geldi. Gelenlerin huzuru ile duruşmaya başlandı. Duruşmada hazır bulunan tarafların sözlü açıklamaları dinlendi. Duruşmanın bittiği bildirildi. Dosyadaki belgeler incelendi, Gereği görüşüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının yerinde olmaması nedeni ile reddine,
    2-Davacı vekili, davacının 01.02.2001-21.02.2013 tarihleri arasında davalı yanında şef olarak çalıştığını, davacının fazla mesai, milli bayram ve genel tatil ücretlerinin ödenmemesi nedeniyle iş akdini feshettiğini, davacıya kıdem tazminatı, fazla çalışmasına rağmen fazla mesai, yıllık izin ücreti ile milli bayram ve genel tatil çalışma ücretlerinin ödenmediğini, davacıdan işe başlarken boş ibraname alındığını, ayrıca çalışırken de boş belgelere imza attırıldığını, davacının aylık net ücretinin 970,00 olduğunu, asgari ücret tutarının bankaya, geri kalan kısmının elden ödendiğini iddia ederek kıdem tazminatı ile bazı işçilik alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
    Davalı vekili, davacının devamsızlık yaptığını, ihtara rağmen işe başlamadığını, kötü niyetle haksız kazanç temin etme peşinde olduğunu, bilirkişinin hazırladığı raporda davalının sunduğu hiçbir belgeyi dikkate almadığını, davacının ücretinin net 970,00 TL olmadığını, asgari ücret ile çalıştığını savunmuş ve davanın reddini istemiştir.

    Mahkemece davacının iş sözleşmesinin haklı nedenle feshettiği, kıdem tazminatına hak kazandığı, bilirkişi raporunda hesap edilen alacaklarının bulunduğu gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Fazla mesai ücreti konusunda taraflar arasında ihtilaf bulunmaktadır.
    Hükme esas alınan bilirkişi raporunda davacı tanık anlatımlarına göre davacının haftada 18 saat fazla mesai yaptığının kabulü ile fazla mesai ücreti hesaplanmış, aylık bazda tanzim edilmiş davacının imzası bulunan fazla mesai yapamadığına dair ibralar imzalı bordrolar ile birlikte değerlendirilerek bu aylar (2012/9-10-11-12.aylar ve 2013/1.ay) haricindeki dönem için fazla mesai ücreti hesap edilmiş, mahkemece hakkaniyet indirimi yapılarak bulunan miktar hüküm altına alınmıştır.
    Bilirkişinin de tespit ettiği üzere 2012 yılı Nisan ayına ait bordroda fazla mesai tahakkuku mevcuttur ve bu ayın hesaplamalarda dışlanması gerekir. Ancak bu tespite rağmen bilirkişinin hesaplama yaparken 2012 yılı Nisan ayı için de fazla mesai ücreti hesaplaması ve mahkemece hatalı raporun hükme esas alınması isabetsiz olmuştur.
    3-Öte yandan bilirkişi raporunda 2009 yılında kullandığı yıllık izinli günlerin yine dışlanacağının belirtilmesine rağmen dışlanmaması da hatalı olmuştur.
    4-Davalı vekili davacının 07.04.2014 tarihinde ıslah dilekçesi vererek alacakların miktarını arttırması ve bu dilekçenin 14.4.2014 tarihinde tebliği üzerine yasal iki haftalık süre içinde 14.04.2014 tarihinde ıslaha karşı zamanaşımı savunmasında bulunmuştur. Mahkemece davacı vekilinin ıslahı zamanaşımı savunmasını dikkate alarak yaptığına ilişkin beyanına itibar edilerek ıslaha karşı ileri sürülen zamanaşımı savunması ile ilgili ek rapor alınmadan karar verilmesi de doğru olmamıştır.
    Yapılacak iş, yukarıda yazılı bozma nedenleri ile ilgili ek hesap raporu almak, bir değerlendirmeye tabi tutarak kararı davacının temyiz etmemesi nedeniyle davalı yararına oluşan usuli kazanılmış hakları ihlal etmeden karar vermektir.
    O halde davalı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve karar bozulmalıdır.
    SONUÇ:Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, Yargıtay duruşmasında kendisini vekille temsil ettiren davalı yararına takdir olunan 1100,00 TL avukatlık ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine, peşin alınan harcın istek halinde davalıya iadesine, 31.03.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi