Abaküs Yazılım
18. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/10238
Karar No: 2016/7816
Karar Tarihi: 12.05.2016

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2015/10238 Esas 2016/7816 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, dava konusu taşınmazdaki Hazine'ye ait ilk tapulamadan gelen fazlalığın hisseye dönüştürülmesi istemiyle dava açmıştır. Mahkeme, davayı sulh hukuk mahkemelerinin görevli olduğu gerekçesiyle reddetmiştir. Ancak, dava konusu taşınmazın ortaklaştırma sonucunda oluşmadığı ve kat mülkiyeti kurulmadığı anlaşıldığından, asliye hukuk mahkemelerinin görevli olduğu ve hüküm kurulması gerektiği belirtilmiştir. Kararda, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 54. maddesi açıklanmış ve ortaklaştırma sonucunda oluşan parsellerdeki mal paylaşımı ve ortaklığın giderilmesi ile ilgili hükümlere yer verilmiştir.
18. Hukuk Dairesi         2015/10238 E.  ,  2016/7816 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
    DAVALILAR : 1-... vd. Vek.Av....
    2-... vd.
    İHBAR
    OLUNANLAR : ... vd.


    Dava dilekçesinde, dava konusu taşınmazdaki Hazine"ye ait ilk tapulamadan gelen fazlalığın hisseye dönüştürülmesi istenilmiştir. Mahkemece davanın görevsizlik nedeniyle reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
    Davacı dilekçesinde, 1893 m² olan dava konusu taşınmazda ....ye ait 365 m² fazlalığın bulunduğu, bunun ilk tapulamadan geldiği, dava konusu taşınmazda kat irtifakı kurulması üzerine bu fazlalığa ilişkin tapudaki şerhin 36 bağımsız bölüme aktarıldığı, ....tarafından her bağımsız bölüme düşen fazlalığın ve değer inmesi sonucu 31 bağımsız bölüm maliki tarafından rızaen ödemelerin, bu bağımsız bölümler için şerhlerin tapu kaydından silinmesi başvurularının yapılmasına rağmen; 5 bağımsız bölüm malik tarafından ödeme yapılmaması nedeniyle bunlara ait.... fazlalığının hisseye dönüştürülmesi istenmiş, mahkemece talebin KMK 54. maddesi gereğince imar uygulaması ile ortaklaştırma sonucu yeni oluşan parseldeki davacıya ait payın bağımsız paya dönüştürülmesine ilişkin olup, sulh hukuk mahkemelerinin görevli olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
    634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun, Özel Kanuna Göre Ortaklaştırma Şuyulandırma Halinde Kat Mülkiyetinin Durumu başlıklı 54. maddesinde "İmar Kanunu hükümlerine göre ortaklaştırma halinde, ortaklaştırılan gayrimenkuller arasında kat mülkiyetine tâbi gayrimenkul varsa ve ortaklaştırma, 09.11.1985 tarihinden önce ise 6785 sayılı İmar Kanununun 46 ncı maddesi, bu tarihten sonra ise 3194 sayılı İmar Kanununun 16 ncı maddesi gereğince ortaklığın giderilmesi hususunda bütün malikler anlaştıkları takdirde, ortaklığın giderilmesi bu anlaşma hükümlerine göre yapılır.

    ....

    Böyle bir anlaşmaya varılamazsa, her gayrimenkulün ortaklaştırmadan önceki geçer değerleri, birinci fıkrada sözü geçen madde hükümlerine göre ortaklığı gidermekle görevli sulh mahkemesince ayrı ayrı takdir edilerek, bunlara....yayımlanan üretici fiyat endeksi uygulanmak suretiyle her bir gayrimenkulün hükme en yakın tarih itibarıyla ulaştığı değerleri tespit edildikten sonra, bunlardan değeri en fazla olan gayrimenkulün malikine, öteki gayrimenkulleri bu değerle satın almasını teklife karar verilir ve bu teklif kabul edilip bedel ödenince ortaklık giderilmiş olur.
    Kesinleşen sulh mahkemesi kararının tebliğinden başlayarak bir ay içinde bedel ödenmez veya altı ay içinde ödenmek üzere banka mektubu veya ayni teminat gösterilmezse ortaklaştırılan gayrimenkullerin tümü, imar durumuna göre mümkünse kat mülkiyeti muhafaza ve diğer gayrimenkuller buna ilhak edilerek, eğer bu mümkün değilse kat mülkiyeti kaldırılarak, açık artırma yoluyla satılıp ortaklık giderilir ve satış bedeli her gayrimenkulün, ikinci fıkra uyarınca takdir edilmiş olan değerleri arasındaki orana göre, maliklere paylaştırılır.” düzenlemesine yer verilmiştir.
    Dosya içerisindeki bilgi ve belgelerin incelenmesinde; dava konusu 21867 ada 4 parsel sayılı ana taşınmazın tek parsel üzerinde kurulu olduğu, imar uygulaması sonucunda başka parsellerle birleştirilmediği, öncesinde kat irtifakı kurulu bile olmadığı anlaşıldığından talep KMK 54. madde kapsamında değildir, buna göre asliye hukuk mahkemeleri görevli olup, işin esasına girilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, işbu kararın tebliğinden itibaren onbeş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 12.05.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.














    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi