Abaküs Yazılım
17. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/10126
Karar No: 2019/4053
Karar Tarihi: 03.04.2019

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2016/10126 Esas 2019/4053 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, bir trafik kazasından kaynaklanan maddi tazminat istemine ilişkindir. Davacı, kazada kusuru olmadığını ve müteselsilen sorumlu olan davalılardan tamamından tazminat talep ettiğini belirtmiştir. Ancak mahkeme, sadece sigortalı araç sürücüsünün kusur oranına göre tazminat vermiştir. Bu durum Karayolları Trafik Kanunu, Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu'na aykırıdır. Müteselsil sorumluluk gereği, tüm davalıların tamamından tazminat talep edilebilir. Bu nedenle, kararın bozulmasına karar verilmiştir. Kanun maddeleri: KTK 88, TBK 61, BK 142.
17. Hukuk Dairesi         2016/10126 E.  ,  2019/4053 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne dair verilen hükmün süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:
    -K A R A R-
    Davacı vekili, 3.08.2012 tarihinde meydana gelen trafik kazası sonucunda davacı ..."in sakatlanarak kısmi kalıcı şekilde iş göremez duruma geldiğini, kazanın meydana gelmesinde karşı araç sürücüsünün kusurlu olduğunu, davacı yolcu konumunda olduğu için kusursuz olduğunu, kaza tarihi itibariyle aracın davalıya zorunlu trafik sigortası ile sigortalı olduğunu, davacının davadan önce tazminat ödemesi için davalı ... şirketine başvuruda bulunduğunu ancak ödeme yapılmadığından temerrüde düşmediklerini belirterek, fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla, davacı için sürekli iş görmezlik tazminatı olarak 1.000,00 TL"nin temerrüt tarihi olan 23.07.2013 tarihinden itibaren avans faizi ile davalıdan tahsilini talep etmiş, ıslah dilekçesi ile talebini 152.957,37 TL"ye yükseltmiştir.
    Davalı vekili, davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, toplanan deliller ve benimsenen bilirkişi raporuna göre davanın kısmen kabulü ile 53.535,08 TL maddi tazminatın, 23.07.2013 tarihinden itibaren avans faizi ile birlikte davalıdan tahsili ile davacıya ödenmesine,fazlaya ilişkin istemin reddine karar verilmiş; hüküm, davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava, trafik kazasından kaynaklanan cismani zarar sebebi ile maddi tazminat istemine ilişkindir.
    Karayolları Trafik Kanunu"nun 88. maddesinde "Bir motorlu aracın katıldığı bir kazada, bir üçüncü kişinin uğradığı zarardan dolayı, birden fazla kişi tazminatla yükümlü bulunuyorsa, bunlar müteselsil olarak sorumlu
    tutulur" düzenlemesine yer verilmiş olup; motorlu araçların işletilmesi neticesi üçüncü kişinin zarar görmesi durumunda o aracın işleteni, aracın sürücüsü ve varsa teşebbüs sahibinin müştereken ve müteselsilen sorumlu olduğu; ayrıca, birden fazla kişinin zararı tazmin ile yükümlü olması durumunda, zarar görene karşı müteselsil sorumlu oldukları belirtilmiştir. Bu haliyle Karayolları Trafik Kanunu, trafik kazaları neticesi doğacak zarar sorumluluğunda müteselsillik esasını benimsemiştir.
    Yine 6098 sayılı TBK"nun 61. maddesinde "Birden çok kişi birlikte bir zarara sebebiyet verdikleri veya aynı zarardan çeşitli sebeplerden dolayı sorumlu oldukları takdirde, haklarında müteselsil sorumluluğa ilişkin hükümler uygulanır" demekle birden çok kişinin zarardan aynı sebeple ya da çeşitli sebeplerden dolayı sorumlu olabileceği vurgulanmıştır (818 sayılı BK"nun 51. maddesinde de paralel düzenleme mevcuttur). Bu durum iki veya daha çok kişinin şahsında sorumluluğun ya da herhangi bir tazminat yükümlülüğü şartlarının gerçekleşmesi halinde söz konusu olur. İşte bu tür durumlarda sorumlular hakkında müteselsil sorumluluk hükümleri uygulanacaktır.
    Müteselsil sorumluluk, kanundan doğan bir sorumluluk türü olup müteselsil sorumluların birinden talepte bulunan hak sahibinin, tüm ilgililer bakımından müteselsil sorumluluğa dayandığını ifade etmesine de gerek yoktur. Müteselsil sorumluluk ilkesi gereği, araçta yolcu olarak bulunan davacının kazanın oluşumunda kusurunun bulunmamasına göre, zararın tamamını, isterse sorumluların tamamından isterse bir kısmından isteyebilir.
    Somut olayda; davacı vekili tarafından, karşı aracın ZMSS sinden müteselsilen tazminat talebinde bulunulmuş olmasına rağmen; mahkemece, sigortalı karşı araç sürücüsünün kusuru oranında indirim yapılarak davacının tazminat alacağının belirlendiği görülmektedir. Davacı vekili açıkça davalıların kusuru oranında sorumlu tutulmasını istemediğine, yolcu olan davacının kusurunun bulunmamasına, zararın tamamının davalıdan müteselsilen tahsilini talep ettiğine göre, davalı ZMSS"nin müteselsil sorumluluk gereğince zarardan sorumlu tutulması gerekirken KTK 88, B.K.142 ve TBK 61. maddelerine aykırı olarak sigortalı araç sürücüsünün kusur oranı gözetilerek karar verilmesi doğru görülmemiş bozmayı gerektirmiştir. (HGK"nın 28.12.1983 tarih 9-721/1421 E/K sayılı ilamı da bu yöndedir.)
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz istemlerinin kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine 03/04/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi