Abaküs Yazılım
3. Daire
Esas No: 2018/4985
Karar No: 2022/790
Karar Tarihi: 01.03.2022

Danıştay 3. Daire 2018/4985 Esas 2022/790 Karar Sayılı İlamı

Danıştay 3. Daire Başkanlığı         2018/4985 E.  ,  2022/790 K.

    "İçtihat Metni"

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    ÜÇÜNCÜ DAİRE
    Esas No : 2018/4985
    Karar No : 2022/790


    TEMYİZ EDEN (DAVACI) : … Group İç ve Dış Ticaret Limited Şirketi
    VEKİLİ : Av. …

    KARŞI TARAF (DAVALI) : … Vergi Dairesi Başkanlığı/…
    (…Vergi Dairesi Müdürlüğü)
    VEKİLİ : Av. …

    İSTEMİN KONUSU: … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararına yöneltilen istinaf başvurusuna ilişkin … Bölge idare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

    YARGILAMA SÜRECİ :
    Dava konusu istem: Davacının, 2017 yılının Ocak ila Mart dönemlerinde gerçekleştirildiği ihracat teslimlerinden kaynaklanan ve indirim yoluyla gideremediği katma değer vergisinin mahsuben iadesi talebinin, yapılacak inceleme sonucuna göre yeniden değerlendirileceği belirtilerek reddi yolundaki ... tarih ve ... sayılı işlemin iptali istemine ilişkindir.
    İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: İade talep edilen dönemde, davacının ihraç konusu mallarını imal eden mükellef ile bu mükellefin ham madde tedarikini sağladığı şirket hakkındaki olumsuz saptamalar nedeniyle iade talebinin vergi incelemesi sonucuna göre yerine getirileceğinden bahisle reddi yolundaki dava konusu işlemde hukuka aykırılık görülmediği gerekçesiyle dava reddedilmiştir.
    Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: İstinaf başvurusunun, usul ve hukuka uygun olduğu sonucuna varılan Vergi Mahkemesi kararının kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği gerekçesiyle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca reddine karar verilmiştir.

    TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Mal ihracından kaynaklanan mahsuben iade taleplerinin Katma Değer Vergisi Uygulama Genel Tebliğinde yer alan belgelerin ibraz edilmesi halinde miktarına bakılmaksızın vergi inceleme raporu, yeminli mali müşavir raporu ve teminat aranmadan yerine getirilmesi gerektiği, özel esaslara alınma işleminin Anayasa'ya aykırı bir idari işlem olduğu, salt özel esaslara alınan …'dan alımlarının olması nedeniyle iade taleplerinin vergi incelemesi sonucuna göre yerine getirilmesinin hukuka aykırı düştüğü ileri sürülerek kararın bozulması istenilmektedir.

    KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davacı şirketin yeni kurulmuş olmasına karşın yüksek tutarda ihraç gerçekleştirdiği ve sahte belge düzenleme riski nedeniyle incelemeye sevk edildiği, gelir(stopaj) vergisi beyannamelerinde ve SGK bildirimlerinde yer alan işçi bildirimleri faaliyet hacmiyle orantısız olduğundan iade talebinin inceleme sonucuna göre yerine getirilmesinde hukuka aykırılık bulunmadığı belirtilerek temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

    DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ…'IN DÜŞÜNCESİ:Temyiz isteminin kabulüyle kararın bozulması gerektiği düşünülmektedir.

    TÜRK MİLLETİ ADINA
    Karar veren Danıştay Üçüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

    HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
    Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
    Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

    KARAR SONUCU:
    Açıklanan nedenlerle;
    1. Temyiz isteminin reddine,
    2. Temyize konu Vergi Dava Dairesi kararının ONANMASINA,
    3. Davacıdan 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (3) sayılı Tarife uyarınca …-TL maktu harç alınmasına,
    4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de ilgili Vergi Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece mahkemesine gönderilmesine, 01/03/2022 tarihinde oyçokluğuyla kesin olarak karar verildi.

    (X)-KARŞI OY :
    3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 11. maddesinin 1 fıkrasının (a) bendinde, ihracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler ile yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmetlerin katma değer vergisinden istisna olduğu hükme bağlanmış, aynı Kanun’un 32. maddesinin 1. fıkrasında, bu Kanunun 11, 13, 14 ve 15. maddeleri uyarınca vergiden istisna edilmiş bulunan işlemlerle ilgili fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisinin, mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanacak katma değer vergisinden indirileceği, vergiye tabi işlemlerin mevcut olmaması veya hesaplanan verginin indirilecek vergiden az olması hallerinde indirilemeyen katma değer vergisinin, Maliye ve Gümrük Bakanlığınca tespit edilecek esaslara göre bu işlemleri yapanlara iade olunacağı hüküm altına alınmıştır.
    İade talepleri vergi inceleme raporu sonucuna göre ya da teminat karşılığı yerine getirilebilecekse de bunun için davacı şirket hakkında sonuçlanmış bir inceleme, düzenlenmiş bir rapor ya da iade isteminin reddini gerektirecek herhangi bir somut tespit bulunması gerekmektedir.
    Dosyaya sunulan bilgi ve belgelerden, davaya konu işlemin sebep unsurunu, davacı şirketin alımlarının tamamını gerçekleştirdiği ve faturalarını kayıtlarına aldığı … hakkında sahte belge düzenleme tespiti nedeniyle özel esaslara alınması olması karşısında davacı şirket hakkındaki iade işlemiyle ilgili incelemenin henüz sonuçlanmaması, iade için teminat istenilmesine rağmen istemin yerine getirilmemesi yönündeki tespitlerin oluşturduğu görülmekle birlikte …'ın özel esaslara alınma işleminin iptal edilmiş olması ve bunun dışında bir inceleme raporunun bulunmaması ile iade talebinin mahsuben olması hususları birlikte değerlendirildiğinde mahsuben iade talebinin reddinde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varıldığından, Vergi Dava Dairesi kararının bozulması gerektiği görüşüyle çoğunluk kararına katılmıyoruz.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi